Nord Stream-sabotasjen: – Hele saken startet med en natt med tung drikking

1 month ago 39



Planen om sprenge oljeledningene Nord Stream startet på en fuktig fest i Kyiv, ifølge nye, spektakulære avsløringer.

Bildet er fra Facebook-siden til dykkeklubben Scuba Family i Kyiv. Straks krigen startet, engasjerte dykkerne seg for å støtte Ukraina. Foto: Facebook

Publisert: 15.08.2024 16:56

Kortversjonen

– Jeg ler alltid når jeg leser spekulasjonene om en stor operasjon med hemmelige tjenester, ubåter, droner og satellitter.

Det sier en ukrainsk offiser som skal ha vært med på å planlegge Nord Stream-sabotasjen til den amerikanske avisen Wall Street Journal. Han er en av fire offiserer avisen har snakket med, som var involvert i aksjonen.

– Hele saken startet med en natt med tung drikking og en jernfast besluttsomhet til en håndfull mennesker som våget å risikere livet for landet sitt.

Det endte i en av de mest dramatiske hendelsene under Ukraina-krigen. Stadig nye lekkasjer kaster lys over hva som skal ha skjedd – og hvordan det hele begynte.

Gasslekkasje i Østersjøen Gasslekkasjen i Østersjøen er filmet av den svenske kystvakten. Foto: Kustbevakningen

Hva skjedde da Nord Stream eksploderte?

Tre store eksplosjoner ved øya Bornholm i Østersjøen 26. september 2022 ga utslag på jordskjelvmålingene til norske Norsar. I løpet av kort tid ble gassledningene i Nord Stream 1 og 2 til en verdi av 80 milliarder kroner sprengt i stykker.

Opp av havet strømmet metangass tilsvarende 15 års CO₂-utslipp fra hele Oslo. Hendelsen skapte stor frykt og usikkerhet, ikke minst i Norge. Sabotasjeaksjonen avslørte sårbarheter ved Norges 8800 kilometer lange gassnett til Europa.

Russisk propaganda hevdet Norge og USA sto bak. I Vesten pekte de fleste på Russland.

Men allerede i mars 2023 ble søkelyset rettet mot Ukraina. Ifølge tyske politilekkasjer ble aksjonen utført av en gruppe på seks ukrainere, som leide den 50 fot lange seilbåt Andromeda i en tysk by ved Østersjøen.

Nå har Tyskland for første gang etterlyst en ukrainsk dykker. En tysk domstol har kommet til at det er høy sannsynlighet for at han var med. Det avslørte tyske Tageschau, Die Zeit, Süddeutsche Zeitung og svenske Expressen denne uken.

Bildene fra dykkerklubben i Kyiv viser at dykkerne var erfarne og kunne utføre til dels komplisert dykking. Foto: Facebook

Den ukrainske dykkeren ble avslørt fordi han råkjørte, og ble filmet av trafikkovervåkingskamera.

Avisene understrekte at tysk politi ikke har bevis for at ukrainske myndigheter var direkte involvert.

President Zelenskyjs rådgivere, samt alle de utpekte ukrainske dykkerne, avviser kategorisk anklagene.

– Ukraina hadde ikke noe å gjøre med Nord Stream-eksplosjonene, sier rådgiver Mykhailo Podolyak til Reuters.

Men onsdag kom flere avsløringer.

– Vi vil gjøre det umulige for vår seier

Dykkerklubben til tre av de mistenkte ukrainske dykkerne holder til Kyiv. Før Russlands invasjon organiserte klubben dykkerreiser over hele verden, blant annet Mexico, Jordan, Kroatia og Den dominikanske republikk.

Straks krigen startet, engasjerte dykkerne seg for å støtte Ukraina.

– Vi, hele scuba-familien, vil gjøre alt mulig og umulig for vår seier, skrev dykkerklubben i Kyiv på sin hjemmeside i april 2022.

1 av 4Foto: Facebook

Noen uker senere i mai 2022 var det fest i Kyiv, ifølge de anonyme kildene til Wall Street Journal.

Her deltok flere forretningsfolk og høyere offiserer. I løpet av kvelden kom samtalen inn på hva som kunne gjøres for å skade Russlands krigsinnsats. Da fikk noen ideen om å sabotere Nord Stream.

Argumentet var at gassledningene var legitime mål siden Russland systematisk ødela ukrainsk infrastruktur. Før krigen sikret Nord Stream-ledningene Russland milliarder av kroner i inntekter hver dag.

Land som Polen og USA var før krigen svært kritiske til gassledningene.

Fra fyllefest til stor sabotasje?

Ideen om å sprenge Nord Stream-ledningene som oppsto på den fuktige festen i Kyiv, ble utviklet videre, ifølge de fire kildene til Wall Street Journal.

Avisen hevder at aksjonen først ble godkjent muntlig av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Den nederlandske etterretningstjenesten plukket imidlertid opp planene og advarte amerikanske myndigheter. WSJ skriver at USA krevde at aksjonen ble stoppet, og at Zelenskyj dermed trakk sin godkjennelse.

Det var for sent. Aksjonen ble likevel gjennomført etter godkjennelse av Ukrainas forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj, hevder WSJs kilder. Argumentet var at det ikke var mulig å få tak i sabotasjegruppen på det tidspunktet.

27. juli i fjor besøkte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj militære ledere ved fronten i Dnipro, helt øst i landet. Forsvarssjef Valerij Zaluzjnyj fikk en pistol i gave. Foto: Den ukrainske presidentens pressekontor

Prisen for å ødelegge en av de viktigste energikildene til Europa var bare 300.000 dollar, eller 3,2 millioner kroner, ifølge WSJs kilder. Til sammenligning kostet det russiske og tyske investorer 70–80 milliarder kroner å bygge ledningene.

Zaluzjnyj fikk senere sparken, og er nå Ukrainas ambassadør i London. Aksjonen skal ha blitt ledet av en tidligere ukrainsk etterretningsoffiser. Han ble arrestert og fengslet i 2023 i en helt annen sak, men slapp ut på kausjon i forrige måned.

Foto: Swedish Coast Guard
Read Entire Article