Nok en russisk direktør død etter fall fra stor høyde

3 hours ago 5



Yukos ble et symbol på motstanden mot Vladimir Putin. Lørdag ble en tidligere direktør i oljeselskapet funnet død.

 STRFFUNNET DØD: Mikhail Rogatsjov er den siste i rekken av flere russiske direktører som har dødd på mystisk vis etter at Russland angrep Ukraina. Foto: STRF
tirsdag 22. oktober kl. 01:42

Mikhail Rogatsjov lå død utenfor en boligblokk, ikke så langt fra presidentadministrasjonen, i hjertet av Moskva, melder uavhengige novayagazeta.eu og en rekke medier knyttet til myndighetene.

Russiske myndigheter har bekreftet at olje-toppen døde etter fall fra stor høyde. Ifølge flere russiske medier er det snakk om et fall fra 10. etasje i en bygning i nærheten av presidentadministrasjonen i Moskva.

Flere russiske næringslivstopper har blitt funnet døde de siste årene, tilsynelatende som følge av ulykker eller selvmord.

Mens toppsjefen i Yukos, Mikhail Khodorkovskij, tilbrakte ti år i straffeleir og måtte flykte fra Russland, har Mikhail Rogatsjov etter Yukos-tiden hatt høye stillinger i de store selskapene Oneksim og Norilsk-Nikel (med store virksomheter nær norske-grensen). Det kommer ikke fram om han fortsatt jobbet der.

 Misha Japaridze / AP / NTBMikhail Khodorkovskij i retten i Moskva i 2005. Foto: Misha Japaridze / AP / NTB

Telegram-kanalen VTsjK siterer enken Jelena på at de spiste frokost sammen, og at han siden forsvant. Hun og søsteren fant et åpent vindu. Liket ble funnet på asfalten nedenfor.

Ifølge den samme Telegram-kanalen ble flere ansatte i utenlandsetterretningen vitne til at den tidligere Yukos-direktøren falt i bakken.

Den amerikanske finansmannen Bill Browder, som tidligere reiste mye til Russland, har flere ganger sagt at «det er trolig at Putin står bak direktør-dødsfallene».

 Evgenia Novozhenina / AP / NTBFoto: Evgenia Novozhenina / AP / NTB

– Jeg har lest Browders bøker, der han tok opp dette. Jeg kan bare spekulere, men det går jo inn i et mønster når det gjelder så mange, sier professor emeritus Kristian Gerner ved Lunds universitet til VG.

– Jeg vil betone at dette er noe vi ikke kan bevise.

– Kan det i så fall være for å skremme?

– Det jeg kan si sikkert, er at det står dårlig til i kretsen rundt Putin, og at han er usikker. Putin driver en politikk som skal skape frykt. Han skaper et samfunn helt uten politisk samtale, bare frykt, sier professor Gerner.

En Wikipedia-side opererer med mer enn 50 mistenkelige dødsfall siden fullskala-krigen startet i februar 2022. På den listen står ikke bare næringslivsfolk, men også Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin (som døde da et fly styrtet), militære sjefer og journalister.

Telegram-kanalen Mash hevder at Rogatsjov led av langt fremskreden kreft, men anonyme kilder blant venner og familie benekter dette til Argumenti i fakti.

Flere statskontrollerte medier hevder igjen at årsaken til dødsfallet er selvmord.

Dødsfallet får mye dekning i de russiske mediene. Det er ingenting som tyder på at myndighetene ønsker å skjule at Rogatsjov er død.

Særlig i 2022 var det mange mistenkelige dødsfall, og det handlet i stor grad om topper i energisektoren, som er helt avgjørende for den russiske økonomien.

– Generelt i Russland, hvis noen dør på den måten, bør man se på det som mistenkelig. Og når folk fra samme bransje dør på den måten, ser det for meg ut som det jeg vil kalle en mordepidemi, sa Bill Browder til Business Insider den gang.

Et stort antall oligarker døde, nesten alle hadde tilknytning til gass og olje. Og Bill Browder antydet at det kanskje ikke bare handler om politikk, men også om penger:

Read Entire Article