AFTENBLADET MENER: Alle valgløfter er like, men noen er likere enn andre.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Leder
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.
Sandnes kommune har økonomiske problemer. Det ble klinkende klart da kommunedirektør Bodil Sivertsen mandag la fram sitt forslag til budsjett for de neste fire årene. Enkelt sagt står ikke utgiftene – og ambisjonene – i stil med inntektene.
Akkurat som i privatøkonomien betyr dette at det må spares. For det er ikke et bærekraftig alternativ å lukke øynene, ta opp mer lån og satse på at det går bra til slutt. For årene som ligger foran oss, med sterk økning i antall eldre, vil innebære store investeringer i sykehjemsplasser og annen kommunal tjenesteproduksjon rettet mot en aldrende befolkning. Da må noe annet vike.
I Sandnes betyr det at valgløftene om store investeringer i ny storskole på Riska og full rehabilitering av nedslitte Trones står for fall. Ordfører Kenny Rettore (H) sier rett ut at det er lite trolig at disse prosjektene kan settes i gang i perioden fram til og med 2028.
Det ser også mørkt ut for planen om å bygge et nytt og moderne bibliotek. Også det var et valgløfte.
Problemet til Høyre og Frp og de andre som utgjør posisjonen i Sandnes er at de gikk til valg på at disse prosjektene skulle gjennomføres. Mange velgere kan ha støttet dem nettopp fordi de lovet å få på plass etterlengtede nye skolebygg, eller et nytt bibliotek.
Høyre og Frp kom også med et annet løfte. Nemlig at det er uaktuelt å innføre eiendomsskatt i Sandnes. Bodil Sivertsen tillot seg likevel å minne bystyret om hva kommunen går glipp av ved å ikke ha eiendomsskatt. Over 200 millioner kroner årlig.
Men da sier ordfører Rettore at det er uaktuelt å gjøre noe med eiendomsskatten, fordi dette var et valgløfte.
Noen valgløfter er med andre ord mer verdt enn andre. Annerledes er det ikke mulig å tolke det.
Her ligger kimen til store samarbeidsproblemer mellom Høyre og Frp i Sandnes, slik det for øvrig også gjør i Stavanger. Frp er tydeligvis ideologisk forpliktet til å nekte å diskutere eiendomsskatten. Dette kan gjøre det fristende for Høyre å se seg om etter andre budsjettpartnere.
En gjenganger i forbindelse med budsjettbehandlingen i kommunene er at de folkevalgte satser på at kommunedirektøren er for pessimistisk. Skatteinntektene kan bli høyere. Det kan komme mer penger fra staten. Renta kan synke. Prisstigningen kan avta.
Men denne gangen kan det være (enda) mer alvor enn det pleier. For økonomien til kommunene er ikke bærekraftig over tid. Det sa Bodil Sivertsen med rene ord.
Publisert:
Publisert: 29. oktober 2024 19:45