Ni av ti skoleledere sliter med grovt språk i ungdomsskolen

6 hours ago 5



Mange skoler sliter med seksualiserte og rasistiske ytringer fra elevene.

 Gorm Kallestad / NTBSAMTALE: Grov og nedsettende språkbruk er et problem i skolen, rapporterer mange skoleledere. ILLUSTRASJONSFOTO Foto: Gorm Kallestad / NTB
Oppdatert mandag 14. juli kl. 21:42
  • Syv av ti skoleledere rapporterer om personangrep, seksualiserte og rasistiske ytringer blant elevene.
  • Problemet er mest utbredt på ungdomsskoler, ifølge en ny NIFU-undersøkelse.
  • Direktør i Utdanningsdirektoratet, Morten Rosenkvist, oppfordrer til å skape et trygt skolemiljø og tydelige retningslinjer.

Det viser en ny undersøkelse fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), ifølge en rapport fra Utdanningsdirektoratet.

Verst er situasjonen på ungdomsskolene, der nesten ni av ti skoleledere melder om utfordringer med elevenes språkbruk.

I norsk skole som helhet, ikke bare ungdomsskolen, rapporterer syv av ti skoleledere at de har problemer med hvordan elevene ytrer seg.

Mange av tekstsvarene nevner at elevers språkbruk kan være en utfordring.

Spesifikt nevnes både personangrep, rasisme og seksualisert eller nedsettende uttrykk knyttet til kjønn og kjønnsidentitet, ifølge rapporten.

Dagligtale

Flere skoleledere beskriver at denne typen språkbruk er blitt en del av elevenes dagligtale.

 Lise Åserud / NTBDANNET SAMTALE: Eksempel på saklig samtale mellom tre viktige aktører i Skole-Norge: Fra venstre: leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet, utdanningsdirektør Morten Rosenkvist og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Foto: Lise Åserud / NTB

– Dette er en utvikling vi må jobbe for å snu. Alle elever har rett til et trygt og godt skolemiljø. Når denne typen språkbruk får fotfeste i skolen, bryter det med verdiene vi skal bygge fellesskapet vårt på, sier direktør i Utdanningsdirektoratet, Morten Rosenkvist.

Undersøkelsen avdekker store forskjeller mellom ulike skoletyper. Mens nesten åtte av ti grunnskoler opplever problemer med elevenes språkbruk, svarer halvparten av skolelederne i videregående skoler om slike utfordringer.

Inngripen

Skolestørrelse spiller også en rolle. På de største grunnskolene med over 300 elever svarer hele ni av ti skoleledere at de har utfordringer med hvordan elevene ytrer seg.

Kan du ha benyttet nedsettende og/eller grov språkbruk i din skolehverdag?aNei, jeg har alltid lagt vekt på å unngå dette i min språkbruk – både muntlig og skriftlig.bJa, jeg kan ha kommet i skade for å ytre meg med den type språk – spesielt i oppveksten.cUsikker, men vi må ikke bli redd for å kunne kritisere hverandre – på en saklig måte.

Utdanningsdirektøren beskriver en situasjon der mange skoleledere er usikre på når de skal gripe inn.

– Skolen har plikt til å gripe inn mot krenkelser som mobbing, vold, diskriminering og trakassering og stoppe det med en gang, hvis det er mulig. Mange skoler jobber godt når det oppstår utfordrende situasjoner, og har gode rutiner de følger. Samtidig vet vi at mange i skolen er usikre på når de skal gripe inn og at de ofte er for sent ute med å lage en tiltaksplan. Det er heller ikke alltid de riktige tiltakene som settes inn, sier Rosenkvist.

Undersøkelsen viser også at problemet er mest utbredt på større skoler og på ungdomsskoler, og minst på videregående skoler.

Read Entire Article