NHO-topp varsler dyrere flybilletter. Mener regjeringen skyver på gigantregning.

2 weeks ago 15



Regjeringens foreløpig eneste bidrag for å redde Avinor fra konkurs, er å senke flypassasjeravgiften noe. Flyselskapene frykter nå at de må ta nær hele regningen.

Samferdselsminister la frem en mye mindre redningspakke for Avinor i statsbudsjettet enn flyselskapene hadde håpet. Foto: Haakon Mosvold Larsen / NTB

Publisert: 07.10.2024 17:54

Kortversjonen

Aksjemarkedet sendte flyselskapet Norwegian kraftig opp på børsen mandag etter at regjeringen i statsbudsjettet varslet lavere flypassasjeravgift i 2025.

Avgiften senkes fra 80 kroner til 65 kroner for reiser i Europa. I sum en lettelse på 600 millioner kroner over statsbudsjettet.

Men trolig burde aksjemarkedet heller sendt flyaksjen ned.

Regjeringens hensikt med avgiftslettelsen er ikke å gjøre det billigere for norske flypassasjerer. Men derimot å dempe et kommende avgiftssjokk for flyselskapene fra neste år av.

Flyselskapene må påregne en kraftig økning av lufthavnavgiftene som de skal betale til Avinor de neste fem årene.

– Gigantregning

Flyselskapene frykter at det blir de som må ta nesten hele regningen for å redde Avinor fra konkurs.

Det statlige selskapet sliter med for liten inntektsvekst til å kunne betjene en stor milliardgjeld. I fjor høst var Avinor bare dager unna en finansiell kollaps.

– Regjeringen varsler en gigantregning til flyselskapene og passasjerene.

Det sier Erik Lahnstein i NHO Luftfart om statsbudsjettets manglende tiltak for Avinor. NHO Luftfart er bransjeorganisasjonen for blant annet Norwegian og SAS i Norge.

Lahnstein varsler at flyselskapene vil måtte prøve å laste de økte avgiftene de får, over på flybillettene passasjerene skal betale.

Lahnstein sier seg genuint overrasket over at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ikke hadde noe mer å melde i mandagens statsbudsjett.

Tidligere har Nygård signalisert at Avinor trenger å øke sine inntekter med nær 2 milliarder kroner i året dersom det statlige selskapet skal unngå å misligholde sin milliardgjeld.

Droppet aktuelt tiltak

Ett aktuelt tiltak var at staten skulle ta over ansvaret for, og betale for, flere samfunnspålagte oppgaver som Avinor i dag tar seg av. Det gjelder tjenester Avinor utfører for både helsevesen, forsvar og tollvesenet.

Men det har Nygård droppet.

– Vi har gjort en vurdering av det med de samfunnspålagte oppgavene og kommet til at vi ikke gjør noen endringer nå, sier Nygård til Aftenposten.

Selv om han i 2025 kun bidrar med 600 millioner statlige kroner, sier ministeren seg likevel trygg på at den totale økonomiske pakken som Avinor skal få de neste årene skal være nok.

Erik Lahnstein i NHO Luftfart og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) får nok å snakke om i høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Avviser milliardmislighold

Nygård avviser helt at han styrer mot et utfall hvor Avinor må erklære sin gjeld misligholdt.

Det kunne i så fall tvunget også Avinors kreditorer til bidra gjennom lettelser i Avinors milliardgjeld.

– Jeg er trygg på at dette vil være nok. Men så må det legges til at når det gjelder hvordan luftfarten utvikler seg, så kan vi ikke ha eksakt kunnskap om det, sier han om tiltakene.

– Vi må gjøre dette over en tidshorisont. Vi ser for oss en gradvis opptrapping over fem år.

Ett sannsynlig, men mindre, bidrag fra Nygård er at det trolig vil bli tillatt med salg av avgiftsbelagte varer i taxfreebutikkene.

Avinor har anslått at de økte inntektene som taxfree-selskapene da vil få, vil igjen dryppe på dem i form av noen titalls millioner kroner årlig i økte leieinntekter.

– Kun noen få kroner

De potensielt store statlige bidragene, gjennom et større kutt i flypassasjeravgiften alt for 2025 og/eller å betale Avinor for samfunnspålagte tjenester, blir det derimot ikke noe av nå.

– Nygård skyver så mye som mulig på hva staten skal bidra med. Men istedenfor nå å gjennomføre én stor ryddeaksjon, skaper han nå usikkerhet, sier Lahnstein i NHO Luftfart.

Nygård på sin side forsvarer seg med at «fiskale avgifter» kun endres for ett år om gangen.

-Det kan hende at det blir en liten økning i belastningen for flypassasjerene i 2025. Men vil bare være noen få kroner eventuelt, sier han.

Trolig antyder Nygård at staten vil kunne redusere flypassasjeravgiften ytterligere i 2026. Dette da for å lette mer på sjokket som flyselskapene trolig vil få de av kommende kraftige økningene i lufthavnavgiftene.

– Vil merke det

Men om det da blir han, en annen rød-grønn samferdselsminister eller en borgerlig samferdselsminister som vil gi de lettelsene, gjenstår å se.

– Fiskale avgifter som flypassasjeravgiften justeres løpende hvert år. Når det gjelder lufthavnavgiftene, må vi må gjøre et rammevedtak over fem år, sier Nygård.

– Når gjør du dette rammevedtaket da?

– Det blir nærmere jul. Det vil skje i dialog med Avinor og flyselskapene.

– Og hvordan skal vedtaket kommuniseres?

– Det kommer du til å merke.

Det vil garantert Norwegian og SAS Norge også, om vi skal tro NHO Luftfart.

Read Entire Article