Donald Trump vil innføre høye tollmurer rundt USA om han vinner valget kommende tirsdag. Det kan bety handelskrig og er dårlig nytt for norsk økonomi, ifølge NHO.
Torsdag 31. oktober kl. 21:58Kortversjonen
- Donald Trump vil innføre høye tollmurer rundt USA dersom han vinner. Det som kan utløse handelskrig og skade norsk økonomi, ifølge NHO.
- Trump planlegger 60% toll på kinesisk import og 10% på varer fra andre land.
- NHO mener at dette også kan påvirke Norges eksport til EU negativt.
- NHO-sjef Ole Erik Almlid uttrykker bekymring for økt proteksjonisme uansett valgresultat.
- Kamala Harris ventes å følge en mer samarbeidsorientert handelsstrategi.
Uavhengig av hvem som vinner valget venter Næringslivets hovedorganisasjon, NHO at USAs neste president vil føre en næringspolitikk med mål om å bygge nasjonale arbeidsplasser I USA, og ivareta landets nasjonale sikkerhet:
– Uansett utfall av det amerikanske valget, må vi være forberedt på at USA i økende grad vil beskytte sin egen økonomi og gå i proteksjonistisk retning. Det er ikke bra for Norge, sier NHO-sjefen, Ole Erik Almlid, til VG.
– Det eneste som synes sikkert med Trump, er at alt dette blir enda mer uforutsigbart, legger han til.
– Må betale dyrt
De har det fra Trumps egen munn:
– Den europeiske union høres så snilt og hyggelig ut, ikke sant? Alle disse små europeiske land som kommer sammen, sa Trump på et valgmøte tirsdag.
Så la han til at EU må betale dyrt for at Europa ikke kjøper flere amerikanske varer:
– De tar ikke våre biler, og ikke våre landbruksvarer. Men de seller millioner på millioner av biler i USA. Nei nei nei. De kommer til å måtte betale en høy pris for dette, sa Trump, ifølge Reuters.
60 og 10 prosent toll
Presidentkandidaten har tidligere sagt at han vil legge 60 prosent toll på kinesisk import og 10 prosent toll på alle varer fra andre land for å beskytte innenlandsk næringsliv.
En slik sjokkøkning av tollmuren rundt USA vil føre til mottiltak fra omverdenen. EU ventes å svare øyeblikkelig med tilsvarende tollsatser, og Kina kan gjøre det samme. Ledende økonomiske miljøer frykter at dette kan føre til nedkjøling av verdensøkonomien.
Det øker risikoen for en handelskrig. Det vil skade en liten åpen økonomi som den norske, mener NHO.
– Trump til bruke toll som virkemiddel. Det vet vi fordi han har sagt det tydelig, sier NHO-sjef Almlid.
– Den indirekte effekten av tollbarrierer kan bli den største for oss. Forholdet mellom USA og EU kan komme under ytterligere press. Det kan gjøre vår situasjon som ikke-EU-medlem enda vanskeligere. Vi risikerer å komme bakpå fordi mottiltak fra EU kan ramme Norge, selv om det ikke var hensikten. 80 prosent av vår eksport går til EU, og vi er ikke en del av EUs tollunion, fortsetter han.
Konsekvent imot frihandel
Fire dager før amerikanerne skal velge sin neste president, kommer NHO med en ny rapport som beskriver mulige konsekvenser av presidentvalget for norsk næringsliv.
«Trump er konsekvent imot frihandel og flernasjonalt samarbeid, og tilhenger at toll og handelsbarrierer som virkemidler for å redusere USAs handelsunderskudd og øke inntektene til statskassen», skriver NHOs internasjonale avdeling i rapporten.
Amerikanske tiltak mot EU kan få stor betydning for norske bedrifter, og spesielt de som er tett integrert i europeiske verdikjeder. Men også unntak som USA og EU eventuelt blir enige om, kan ramme norske bedrifter, fordi Norge ikke er en del av europeisk handelspolitikk, ifølge rapporten.
Kamala Harris «ventes å videreføre en handelspolitikk med proteksjonistiske trekk, men ikke å øke tollsatsene bredt, slik Trump har signalisert».
Ifølge NHO vil Harris trolig også legge større vekt på internasjonalt samarbeid og dialog med allierte.
Danmark: Tap på 30 000 jobber
NHOs søsterforening Dansk Industri har regnet på prisen for en handelskrig mellom USA, Kina og EU, og sier at den kan svekke dansk økonomi med 85 milliarder danske kroner, med et tap av 30 000 arbeidsplasser.
Danskene ser for seg dansk næringsliv kan bli utkonkurrert av kinesisk eksport som søker nye markeder dersom eksport til USA blir vanskelig, og EU svarer med høy toll på amerikanske varer.
Almlid sier at NHO ikke har regnet på en tilsvarende effekt for norsk økonomi:
– De danske tallene er interessante fordi vi begge er en del av EUs indre marked, men ikke sammenlignbart fordi den norske eksporten er langt mer råvarebasert enn den danske, sier NHO-sjefen.