Netanyahu og antisemittisme

1 month ago 21



Publisert: 24.08.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

En anonym jødisk kvinne mener i en kronikk i Aftenposten at med Utøya som perspektiv burde vi forstå slagkraften i angrepet på Israel 7. oktober. Dette er en feilaktig sammenligning. Angrepet på Utøya kom «som lyn fra klar himmel», mens angrepet 7. oktober står i en historisk kontekst.

Rolf Kirschner mener at å peke på at denne sammenligningen er feil, står i motsetning til kvinnens kronikk. Det er ikke riktig. Kvinnens kronikk er en subjektiv beskrivelse av hvordan hun opplever sin situasjon. Jeg trekker ikke hennes følelser i tvil, men undres om ikke det hun oppfatter som antisemittisme, egentlig er anti-Netanyahu.

Mitt poeng er en konkretisering av FNs generalsekretær António Guterres' uttalelse om at massakren 7. oktober var forferdelig, samtidig må den forstås i en historisk kontekst. Konfliktene i Midtøsten startet ikke 7. oktober 2023.

Kirschners påstand om at mitt innlegg er nedrig, konspiratorisk og historisk ukorrekt, er tendensiøs «synsing», ikke argumenter. Alle jøder – også de som støtter Israels statsminister Benjamin Netanyahu – må erkjenne at det ikke er antisemittisme å være imot Netanyahus folkerettsstridige bombing.

Odd E. Rambøl

Siviløkonom og sosiolog

Read Entire Article