Nesten ingen oppsøker det nye politikontoret: – Behovet er ikke der

1 week ago 20



– Det var kun fem henvendelser i åpningstiden av innbyggere som oppsøkte kontoret for å snakke med politiet. Det var ingen anmeldelser.

På politistasjonen i Fredrikstad forteller seksjonsleder for nærpolitiseksjonen Even Bae Klund om rolige dager på det sommeråpne politikontoret på Hvaler.

Fra mai til september har to politifolk brukt en time på å kjøre tur-retur fra Fredrikstad til Hvaler to ganger i uka for å holde liv i Hvaler-kontoret.

– For selve kontoret i seg selv er våre erfaringer at det behovet er ikke der. Men lokalpolitikerne der ute, de setter pris på at vi er der, forteller Klung.

Symbolsk

Å gjenåpne politikontor var et sentralt valgløfte fra Senterpartiet i stortingsvalgkampen 2021.

I fjor ble det bekreftet at hele 20 kontorer skulle gjenåpnes.

Hvaler-kontoret åpnet sommeren 2023. Klung er usikker på hvor mange som er kjent med at det er et politikontor på øykommunen på sommerhalvåret.

Det er jo symbolsk synlig for noen, vil jeg tro. Behovet er nok større for at vi er ute enten i bil, til fots eller i båt.

Klung understreker samtidig at midlene er gode.

– Vi lever jo under bevilgninger, og som følge av opprettelsen av sommerkontoret, har det blitt øremerka midler til drift av Hvaler-kontoret.

Det gjør dem i stand til å styrke bemanningen ytterligere.

Even Bae Klund

Seksjonslederen ønsker midlene velkommen.

Foto: Celina Ekholt / NRK

Mindre fleksibelt

Meråker kommune i Trøndelag var et av stedene hvor politiet ikke gledet seg over et nytt kontor.

Det var jo fordi at vi var spørrende til om det var god ressursutnyttelse, sier politiinspektør Per Ivar Olsen.

Politiinspektøren anslår at det har blitt levert 2–3 anmeldelser på kontoret hittil i år.

Olsen forteller at de som kommer innom kontoret i hovedsak spør om råd og veiledning. Det er ikke knyttet til straffesaksbehandling.

Det blir mindre fleksibelt for oss. Vi må prioritere å holde kontoret åpent. Etterforskeren som sitter her de to dagene i uken, er tatt ut av fagmiljøet sitt de to dagene.

Engerdal politi

Senterpartiet feiret med kake da politikontoret i Engerdal åpnet i fjor. Men ikke alle er fornøyd med å ha fått nye kontorer.

Foto: Frode Meskau / NRK

Fått positive tilbakemeldinger

Til tross for få besøkende er Senterpartiet fornøyd mer at flere politikontor har gjenåpnet.

Vi mener det definitivt ikke er feil ressursbruk. Dette er ekstraordinære midler, som ellers ikke ville ha kommet til politiet.

Det sier statssekretær i Senterpartiet Sigve Bolstad. Han sier tilbakemeldingene har vært gode.

Sigve Bolstad

Sigve Bolstad mener flere politikontorer gjør det tryggere.

Foto: Terje Haugnes / NRK

Du må se polititjenesten i stort. Det vi har fått positive tilbakemeldinger på, er at de har fått et tjenestested man kan henvende seg til og politifolk og sivile som kjenner det distriktet ekstra godt.

NRK har tatt kontakt med de nye politikontorene angående antall besøkende og formålene ved disse, samt antall anmeldelser innlevert ved oppmøte. Mange kontorer fører ikke statistikk over dette.

Publisert 30.09.2024, kl. 07.30 Oppdatert 30.09.2024, kl. 07.58

Read Entire Article