Investering i glede og folkehelse kan aldri helt feil.
Publisert: 14.01.2025 22:22
Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
Oslo er i flyten. Folk vil ut og svømme. I helgen var det opptil fire timers kø for å komme inn på det nye Tøyenbadet, rapporterte VG.
Oslo har hatt – og har fremdeles – et av de dårligste svømmetilbudene i Norge. Selv om byen skulle klare å doble sin bassengkapasitet, vil tilbudet fortsatt ligge langt etter alle andre fylker, ifølge Svømmeforbundets anleggskonsulent Erlend Alstad.
Kommuner har mange oppgaver som skal ivaretas. Gode skoler og omsorgstjenester er sak nummer en og to. De største summene går med til disse lovpålagte basisoppgavene. Svømmehaller og andre idrettsanlegg kommer hakket lavere på prioriteringslisten.
Men svømming er viktig. Det stilles tydelig krav i skolenes læreplaner. Når elevene går ut av fjerde klasse, skal de være i stand til å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, hvile i flytestilling i tre minutter og deretter svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.
I Oslo er det bare fire av ti fjerdeklassinger som får til dette. Og som Aftenposten har vist, er forskjellen mellom bydelene store. I bydel Stovner var det i fjor bare 5 prosent av elevene på 4. trinn som besto svømmetesten, mens hele 88 prosent av fjerdeklassingene i Nordre Aker klarte den.
Det ligger et paradoks i disse tallene. Ferdighetene er best i vestlige bydeler, der kommunen knapt kan tilby noe helårstilbud i det hele tatt. Men uansett er det grunn til å glede seg over det som nå skjer og har skjedd: Manglerud bad ble åpnet i 2022. Det hadde i deler av fjoråret nesten tre ganger så mange besøkende som hva svømmehallen er dimensjonert for, meldte avisen Vårt Oslo.
Neste år åpnes nytt kommunalt bad på Stovner. Frognerbadet åpner i opprustet fasong i 2027. Og fremfor alt er gjenåpningen av Tøyenbadet en stor og gledelig hendelse etter seks års stengning.
Oslos kommunale hovedbad kan skilte med fire bassenger innendørs og tre i friluft, alle tilrettelagt for helårsdrift. Den samlede vannflaten er på 2700 kvadratmeter, 2,5 ganger så mye som i det gamle Tøyenbadet fra 1970-tallet.
Tilbudet settes pris på. Timelange køer levner liten tvil. Fortsatt er det for tidlig å si om det vil avhjelpe trengselen på Manglerud og andre bad. Eller om det i det hele tatt er mulig å bygge seg til full dekning av byens svømmebehov. Men utbyggingen må fortsette.
Særlig har svømmerne nå ventet lenge i Oslo vest. Ikke i fire timer, men i noen tiår.