Nei, schizofreni betyr hverken splittet personlighet eller å ha for mange baller i luften.

1 month ago 31



Kan det være positivt for synet på diagnosen schizofreni at kjente artister tidvis omtaler seg som «schizofrene»? Anne-Kari Torgalsbøen tror ikke det. Foto: Siri Øverland Eriksen

Det er umusikalsk når Atle Pettersen lattermildt omtaler seg som «schizofren».

Publisert: 03.09.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

«Mange vil si at jeg er «schizofren» er ingressen på et intervju med den blide og populære artisten Atle Pettersen i Aftenposten nylig. Vi får vite om en meget travel mann som er glad i og begeistret for så mye, blant annet grilling. «Er jeg Skiensgutt eller Oslo-gutt? Kanskje også det litt schizofrent?»

Som forsker og kliniker kjenner jeg godt til unge mennesker med den alvorligste psykosen, schizofreni. De forteller at feilaktige oppfatninger, samt fordommer i samfunnet kan hindre tilfriskning. En psykoseforsker må derfor formidle hvordan stigmatiserende og utdaterte begreper påvirker negativt.

Pettersen er kjent og følges av mange. I kraft av sin posisjon har han definisjonsmakt. Når han lattermildt omtaler seg som «schizofren», fremstår han umusikalsk. Men godkjent i kjendisverdenen, der livsutfordringer omtales diagnostisk.

Kan det være positivt for synet på diagnosen schizofreni at kjente artister tidvis omtaler seg som «schizofrene»? Kan metaforisk bruk av termen med relativ nøytral eller positiv ladning virke ufarliggjørende og destigmatiserende?

Jeg tror ikke det, fordi forskjellen mellom den metaforiske betydningen og den ikke-metaforiske betydningen er så stor. Schizofreni blir oppfattet som noe helt annet enn «schizofreni». Den metaforiske bruken kan snarere bidra til misoppfatningen av reell schizofreni ved å forsterke assosiasjonene mellom schizofrenibegrepet og forestillingene om splittet personlighet.

De som har opplevd en alvorlig psykose, vil ikke kjenne seg igjen i at de var veldig aktive og glad i å holde på med så mye da de var syke. Eller at de lurte på om de var to personligheter. Det de husker, er dyp fortvilelse, angst og en opplevelse av maktesløshet og uro for fremtiden. Og skam over å bli utsatt for andres uvitenhet.

Derfor gis det inn med teskje både til artist og avis. Schizofreni betyr hverken splittet personlighet eller å ha for mange baller i luften.

Read Entire Article