Nedskjæringer i flere kommuner: Skånsom omstilling blir umulig

1 month ago 11



Foto: Privat

Kommunedirektøren har foreslått nedleggelse av fire skoler og fire barnehager.

Publisert: 28.08.2024 18:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I forrige uke kom sjokkbeskjeden om at Asker kan stå foran dramatiske nedskjæringer i det kommunale tilbudet. Kommunedirektøren har foreslått nedleggelse av fire skoler og fire barnehager. I tillegg må kommunen foreta nedskjæringer eller nedleggelser i alle øvrige sektorer.

Denne uken vil de folkevalgte i Bærum sannsynligvis få et tilsvarende dystert budskap. De samme utfordringene møter byrådet i Oslo, kommunestyret i Nordre Follo og andre kommuner.

Problemet er ikke svak kommunal styring, men at regjeringen har endret den kommunale inntektsfordelingen mellom kommunene. Nedskjæringene må gjøres på så kort tid at skånsom omstilling blir umulig.

Kommunene som er nevnt over, blir fratatt inntekter for at andre kommuner skal få mer. Det er ikke vanskelig å forstå at kommuner som Lillestrøm, Ullensaker, Rælingen eller Nes sårt trenger en styrking av økonomien. Men det er svært vanskelig å forstå hvorfor rike kraft- og oppdrettskommuner i distriktene, som i dag har gratis skolefritidsordning og barnehager, skal få tildelt mer kommunale skattepenger.

Spesielt er det vanskelig å forstå hvorfor de kommunene som skal kutte, ikke får handlingsrom og tid av regjeringen til å omstille seg.

Hva er den statlige nettoverdien av å redde en skole i én kommune hvis det skjer så brått at det fører til nedleggelse av en skole i en annen kommune?

Ordførerne i Asker og Bærum ba Stortinget om en overgangsordning. Høyre på Stortinget fremmet dessuten et forslag om overgangsordning, utsettelse og mer utredning da saken var til behandling i juni. Forslaget fikk dessverre ikke støtte.

Regjeringen vedtok et inntektstap for Asker som er fem ganger så stort som det statlige inntektsfordelingsutvalget mente var forsvarlig. Folk er nå fortvilet.

Denne uken har regjeringen budsjettkonferanse. Vedtaket som ble gjort i juni, rammer de svakeste innbyggerne og de minste tettstedene i vår kommune hardt. Kanskje dette er en god anledning til å reflektere over konsekvensene.

Read Entire Article