Nedrykksspøkelset hjemsøker Åråsen: – Det er tragisk for Lillestrøm

2 weeks ago 12



Gamle Lillestrøm-helter fortviler etter at klubben står med ett ben i Obosligaen med tre serierunder igjen.

 Ruben Gabrielsen (til venstre), Thomas Lehne Olsen, Gjermund Åsen og Lillestrøm står i stor fare for å rykke ned til Obosligaen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Publisert: 04.11.2024 06:59

0–1-tapet for Haugesund hjemme på Åråsen søndag gjør at det er tre poeng opp til kvalikplass og redningsaksjonen til Dag-Eilev Fagermo kan ha gått et kraftig skjær.

– Å klare kvalik nå vil være en gulrot for Lillestrøm. Det er et håp, men dette var et skikkelig tilbakeslag. Jeg synes kampen mot Odd var veldig overbevisende (3–0), og i dag klarte man ikke å skape noe mot et Haugesund-lag jeg synes har vært gjennomgående ganske dårlig i lang tid, sier tidligere LSK-spiller og trener Arne Erlandsen.

Grafikk: www.sofascore.com

For Lillestrøm gjenstår én hjemmekamp mot nedrykksrival Sandefjord og to tøffe bortekamper mot gullkandidatene Brann og Bodø/Glimt.

– Ser du noen mulighet for at Lillestrøm holder seg i Eliteserien?

– Så lenge det er tre kamper igjen så er det en teoretisk mulighet, men det var et tilbakeslag at de tapte i dag. Det synes jeg var veldig overraskende, sier Erlandsen.

Arne Erlandsen

Tidligere Lillestrøm-spiller og trener

– Det er tragisk for Lillestrøm, sier tidligere Lillestrøm-spiller Bård Bjerkeland.

Bjerkeland var en forsvarsbauta for Lillestrøm på 1980-tallet og første halvdel av 1990-tallet og var med å vinne to seriegull og to cuptitler.

Han ser én soleklar mangelvare på laget som er i ferd med å rykke ned:

– Jeg savner ledertyper. Tidligere har Lillestrøm vært full av ledertyper. Det gjør ikke vondt å komme på Åråsen lenger for å si det på den måten, sier Bjerkeland.

– Det er ikke noe kontinuitet, ikke noe jevnhet. Det er for tamt. De har ingen ledertyper og ingen som går foran, ingen som tar dem i øra. Det virker som om gruppen er helt skjermet fra å få kjeft og bli snakket til.

– Det burde stilles en del krav når det er jobben din. Det er lov å få litt kjeft. Hadde man gjort en så dårlig jobb i andre yrker så hadde man fått sparken, mener Bjerkeland.

Bård Bjerkeland

Tidligere Lillestrøm-spiller

Skulle Lillestrøm rykke ned, vil det være andre gang på fem år at den tradisjonsrike klubben må ta turen ned til Obosligaen.

I 2019 tapte Lillestrøm på sensasjonelt vis over to kamper mot Start. I 2020 rykket de direkte tilbake til øverste nivå.

Siden den gang har Lillestrøm blitt nummer fire to ganger og nummer seks én gang i Eliteserien, og i tillegg har klubben dratt inn store summer på salg av spillere som suksesspissen Akor Adams.

På årsmøtet i vinter presenterte Lillestrøm tidenes overskudd med over 55 millioner i pluss for 2023 og har budsjett på voksne 141 millioner i 2024.

Likevel har det meste gått galt i årets sesong. Etter at Andreas Georgson forlot klubben i sommer har LSK-ledelsen i sportssjef Simon Mesfin og styret ansatt ny hovedtrener tre ganger.

– Det nytter ikke å legge ikke skyld bare på Mesfin, trenerne eller noen andre. Det er spillergruppen. Det er de som skal dra sammen og jobbe sammen. Det er noe som ikke stemmer. Man får ingenting gratis og man må faktisk yte for å få noe igjen, sier Bjerkeland.

– Sannsynligheten er stor for at de rykket ned mot Haugesund. Men samtidig skjer så mye sprøtt mot slutten av sesongen. Hvis LSK-folkene sitter bare og regner på tabeller og resultater, så binder de seg, sier tidligere Lillestrøm-trener og Romerikes Blad-ekspert Tom Nordlie.

– LSK har hatt bedre økonomiske forutsetninger enn på mange år. Hvordan er dette mulig?

– Jeg er enig med alle som har pekt på antall trenerbyttertrenerbytterLillestrøm har hatt åtte hovedtrenere siden sommeren 2023.. Men etter min mening har de gjort to store tabber siden sommeren i fjor. Da Geir Bakke gikk, og Eirik Bakke kom inn, endret de spillestil som politisk ville vært som å gå fra Rødt til Fremskrittspartiet. Og det samme skjedde i år, mener Nordlie.

Tom Nordlie

Lillestrøm-trener 2007–08 og 2019

Han sikter til da Andreas Georgson forlot LSK-jobben til fordel for en assistentstilling i Manchester United etter bare åtte måneder på Åråsen. Da ble danske David Nielsen etterhvert redningsmannen.

– Ikke noe galt sagt om David, men det var et nytt kjempesprik i spillestilen fra Georgson. Det er ikke tvil om at spillergruppen er frustrert over mange trenerbytter. Det sier seg selv. Hadde de ansatt Fagermo allerede da, tror jeg det hadde vært annerledes, mener Nordlie.

Read Entire Article