Navs feiltolking ga pappaperm åtte år etter at sønnen ble født: – Det er litt absurd.

1 day ago 13



Foto: Ketil Blom Haugstulen

Men sønnen Varg lærte å svømme for lengst

Foto: Ketil Blom Haugstulen

Sindre Karset Valle (51) er i full gang med pappapermen

Men sønnen Varg sover ikke i barnevognen - han leker med vannpistol i bassenget

og har rukket å bli åtte år

Publisert: 11.07.2025 18:45

Kortversjonen

Varg (8) løper barbent rundt på gårdstunet og sykler uten støttehjul. Pappa Sindre Karset Valle (51) legger planen for de neste ukene med «pappaperm».

– Det er litt absurd, sier Valle.

Omtrent da Varg ble født, kjøpte Valle den lokale bensinstasjonen og ble bedriftseier. I kaoset med to barn, en nyfødt baby og ny bedrift gikk han glipp av en frist for å ettersende dokumentasjonen på inntekt for pappapermen.

Dermed fikk han avslag på permisjonspenger. Da Valle ringte Nav for å forklare, møtte han «en vegg».

– Jeg ble forbannet og frustrert og veldig skuffet. Jeg hadde gledet meg til den tiden. Det er da du har mulighet til å være sammen med barna.

Valle hadde ikke råd til å ta ulønnet permisjon.

– Så da ble det ikke noe permisjon med Varg.

Sindre Karset Valle viser sønnen Varg hvordan man pakker sammen en åre. Den skal Varg bruke på SUP-brettet i sommer. Foto: Ketil Blom Haugstulen

«Fedrekvotefellen»

Valle er én av flere tusen foreldre som har søkt og bedt om en en ny vurdering etter at Navs feiltolkning ble avdekket. Fra 2007 til 2021 var praksisen knallhard: Gikk du glipp av en viktig frist, mistet du retten til permisjonspenger. Den såkalte «fedrekvotefellen».

Far og jurist Gunnar O. Hæreid tok Nav til Høyesterett i 2023, som slo fast at denne praksisen var feil. Du kan ikke miste pappapermen fordi du glipper på en vanskelig tilgjengelig frist.

Frem til begynnelsen av juni 2025 har cirka 8300 personer søkt om en ny vurdering av sin sak, opplyser Nav til Aftenposten.

  • 5400 av disse søknadene er behandlet, og 1300 foreldre har fått full eller delvis etterbetaling av foreldrepenger fra Nav.

Det er kun de som tok ut ulønnet permisjon, som nå får foreldrepenger tilbake fra Nav. De som ikke hadde råd, må søke om erstatning og ta ulønnet permisjon nå når barnet er stort.

  • 670 personer har søkt om erstatning. 105 søknader er behandlet, og 80 personer har fått innvilget erstatning.

Valle er en av disse.

I Facebook-gruppen «fedrekvoteranet» forteller fedre med barn opp mot 13 år at de har fått innvilget erstatning og dermed skal ut i pappaperm med tenåringene sine.

Tok over ett år

Det var først da Varg var syv år, at Valle hørte om Nav-feilen. I slutten av mai 2024 søkte Valle om etterbetaling av foreldrepenger.

Siden han ikke tok ut ulønnet permisjon med Varg, fikk han i mars 2025 avslag på dette.

Nederst i brevet fra Nav sto det at han kunne ha rett på erstatning, kanskje det var en åpning likevel? Han bestemte seg for å søke om erstatning og ta ut ulønnet permisjon.

– Jeg tenkte at den eneste muligheten for å faktisk bruke permisjonen på tid med Varg er å ta den i sommerferien. Jeg kan jo ikke ta Varg ut av skolen.

Valle kjenner på at han har gått glipp av småbarnstiden med Varg. – Det er jo en sjarm når de er små. Men vi får mye tid sammen nå. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Aller siste skoledag før sommerferien tikker brevet fra Nav inn. Han får innvilget erstatning for 50 dager.

– Det var en gledens dag.

– Andre verdier enn krone og øre

Nå ser Valle og Varg frem til kvalitetstid sammen i sommer. De skal dra på flere turer med familiens campingbuss, blant annet til Mjøsa og til badeland i Sverige.

– Det blir kvalitetstid sammen. Ikke bare å skifte bleier og trille i vognen og sånt. Kanskje han får noen gode minner.

SUP-brettet skal med på campingtur. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Valle reagerer på at Nav har gjort det så innviklet å søke om permisjonspengene. Han peker på at ikke alle kan be arbeidsgiver om permisjon når barnet er stort:

– Tid med barn måles i andre verdier enn kroner og øre. Mange har tapt mye når de ikke har fått lov til å tilbringe tid med barna sine.

Nav ønsker ikke å stille til intervju i saken. Juridisk fagleder Line Skrenes Jakobsen Sorteberg har svart Aftenposten på e-post.

– Vi har forståelse for at foreldre kan oppleve saken som krevende. Det er viktig for oss å understreke at alle som mener de har tapt en rettighet i denne saken, kan ta kontakt med oss slik at vi får vurdert saken på nytt.

Hun skriver at Nav må vurdere om det er grunnlag for å etterbetale foreldrepenger før de kan vurdere om man kan ha rett på erstatning.

På spørsmål om hvorfor Nav ikke kan gi en oppreisningoppreisningOppreisning er erstatning for en ikke-økonomisk skade. for tapet av tid med barnet, svarer Sorteberg at vilkårene for oppreisning i skadeerstatningsloven ikke er oppfylt.

Kaller regjeringen på banen

Historiene til Valle og andre foreldre får stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) til å reagere. Han har tidligere kritisert ordningen i avisen Alltinget.

Grunde Almeland (V)

Stortingsrepresentant fra Venstre for Oslo og leder av familie- og kulturkomiteen.

– Begrunnelsen for denne forskjellsbehandlingen er at fedrene som ikke har hatt råd til å ta ulønnet permisjon, ikke har lidd et økonomisk tap. Men de har jo like fullt lidd et tap som ikke kan måles i kroner og øre. At de kan ta ut permisjon nå, når barnet er i skolealder, vil ikke ta igjen den tapte tiden med barnet da det var lite.

Almeland mener Nav kunne ryddet opp enkelt ved å gi en oppreisning. Han mener Nav har full anledning til å gjøre det.

– Det overrasker meg at Nav ikke har sett på muligheten for å gi disse fedrene oppreisningserstatning, som ikke krever at det foreligger et økonomisk tap, men som skal bøte på skader som ikke lar seg måle i penger.

– Da blir regjeringen nødt til å gripe inn, mener han.

– Veldig leit

Statssekretær Helge Flø Kvamsås (Ap) i Barne- og familiedepartementet svarer på vegne av regjeringen. Han sier det er veldig leit at Navs feilpraksis har hatt disse konsekvensene:

– Tiden disse foreldrene gikk glipp av, er tid som ikke er mulig å få tilbake.

På spørsmål om hvorfor det ikke gis en oppreisning til foreldrene, viser Kvamsås til Navs svar.

Read Entire Article