Nattogene på Nordlandsbanen innstilles

2 days ago 5



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 19. november 2024 kl. 14:59

    Nattogene på Nordlandsbanen innstilles frem til nye lokomotiver er på plass

    Grunnet lokomotivmangel vil SJ kjøre kun dagtog på Nordlandsbanen. Nattogene innstilles i sin helhet, uten alternativ transport. Det skriver togselskapet i en pressemelding.

    – Dette er svært beklagelig, og vi forstår frustrasjonen hos våre reisende. Bakgrunnen er mangel på lokomotiver, som gjør at vi ikke har kapasitet til å opprettholde både dag- og nattkjøring uten tilførsel av nye lokomotiver, sier direktør kommunikasjon og myndighetskontakt i SJ Norge Randi Ness.

    Lokomotivmangelen skyldes ulykken 24. oktober ved Bjerka, som satte et lokomotiv ut av drift. I tillegg har de eldre lokomotivene behov for hyppig og omfattende vedlikehold.

    Strekningen mellom Bjerka og Mo i Rana åpnes tidligst i uke 48. Det er mandag 25. november.

    Før strekningen kan åpnes må det ryddes og utbedres skader på og ved spor. I tillegg må rassikring ferdigstilles, skriver Bare NOR på sine nettsider.

    – SJ Norge har gjentatte ganger overfor myndighetene tatt opp behovet for nye tog på Nordlandsbanen. Nye fjerntog er planlagt innfaset først i 2029, så det er viktig å forsøke å finne en løsning frem til disse er på plass. Vi jobber nå sammen med Jernbanedirektoratet og Norske Tog for å se på mulige løsninger på denne situasjonen, og vil komme tilbake med mer informasjon så fort som mulig, uttaler Randi Ness.

    Randi Ness, direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i SJ Norge.

    Foto: SJ Norge
  • 19. november 2024 kl. 14:20

    Kokepåbud i Sortland etter påvisning av E. coli og koliforme bakterier

    Kommunen har utsendt kokepåbud til alle som får vann fra Sortland vannverk.

    Det er fordi det er påvist E. coli og koliforme bakterier.

    Alle som får vann fra vannverket har tirsdag fått påbudet i en tekstmelding fra kommunen, ifølge Bladet Vesterålen.

    Siste vannprøven viser litt verdier over grensesnitter. I henhold til drikkevannsforskriften er kommunen pålagt å varsle samt innføre kokepåbud ved slike målinger, sier Geir Henriksen i Sortland kommune til avisa.

    Han sier det er tatt ny vannprøve, og venter svar på denne i morgen.

    – Vi har satt inn et tredje UV-anlegg på renseanlegget ved Storvatnet. Normalt kjører vi to UV-anlegg mens det tredje er i reserve, men nå går alle tre. Når vi har fått svar på vannprøven, vil vi vurdere ytterligere tiltak, sier Henriksen.

    Han sier at i henhold til drikkevannsforskriften, må det tas tre rene prøver med et døgns mellomrom før kokepåbudet kan oppheves igjen, skriver avisa.

    Sortland vannverk forsyner abonnenter fra Rise til og med hele Sortland sentrum og omegn, Strand, Maurnes, Sigerfjord og Spjutvika.

  • 19. november 2024 kl. 13:29

    VOL: Forsvarsbygg kritisk til aktivitetspark på Andenes

    Andøy kommune har gitt grønt lys til bygging av en aktivitetspark på Andenes, til tross for advarsler fra Forsvarsbygg.

    Det skriver Vesterålen Online.

    Advarslene fra Forsvarsbygg handler om mulig skadelig støy for brukerne av aktivitetsparken og negative konsekvenser for Forsvarets utvikling på Andøya.

    Men ordfører Kjell-Are Johansen mener kommunen ikke kan vente lenger.

    – Vi kan ikke sette Andøy på vent på grunn av Forsvaret. Nå har vi ventet i åtte år, sa ordfører Kjell-Are Johansen til Vol da første spadetaket ble tatt.

    Bjørn Bergesen i Forsvarsbygg skriver til Andøy kommune at de skal klage på vedtaket, ifølge avisa.

    Teknisk sjef John-Petter Karlsen sier at klagen blir behandlet på vanlig måte.

    – Tillatelsen er gitt ut fra gjeldende regelverk og planer. Dersom Forsvarsbygg mener det vil skje store endringer, skulle det vært nedlagt et bygge- og deleforbud, sier Karlsen til Vol.

  • 19. november 2024 kl. 13:11

    Reiselivssjef om turistskatten: – Skuffa

    Reiselivssjef i Destinasjon Lofoten, Line Renate Samuelsen har blanda følelser om regjeringens forslag til besøksbidrag, også kalt turistskatt.

    I dag la nemlig næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) fram forslaget som skal omfatte alle former for overnatting, inkludert Airbnb.

    Det skal være frivillig for kommunene om de vil innføre skatten, som skal kreves inn i forbindelse med overnatting, og kan maksimalt være på 5 prosent av prisen av det overnattinga koster.

    Reiselivssjefen i Lofoten er glad turistskatten kommer, men liker ikke at bobiler, villcamping, og cruisetrafikken foreløpig ikke er med i ordninga.

    – Jeg er fornøyd for at man endelig er i gang og har noe å diskutere, men skuffa fordi det vi la frem skulle også ha verktøy i forhold til besøksstyring, sier Samuelsen.

  • 19. november 2024 kl. 11:08

    Regjeringen åpner for turistskatt i alle kommuner – kan ta avgift for overnatting

    Regjeringen vil innføre en ny ordning for turistskatt. Den blir åpen for alle kommuner, og de kan ta inntil 5 prosent i avgift for overnatting.

    – Vi har lagt vekt på at et besøksbidrag skal omfatte alle former for overnatting, inkludert Airbnb, for at konkurransen mellom ulike former for overnattingstjenester skal påvirkes minst mulig, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

    Tirsdag er hun i Tromsø for å legge fram et nytt lovforslag som skal gjøre det mulig for alle kommuner å kreve inn turistskatt, også kalt besøksbidrag. Dette er et av løftene fra Hurdalsplattformen.

    – Jeg er opptatt av at det må være tillit mellom turister og lokalbefolkning, og det kan det nye verktøyet bidra til. Besøksbidrag vil kunne bidra til å finansiere fellesgodene som brukes av turister og lokalbefolkning, sier Myrseth.

    Det skal være frivillig for kommunene om de vil innføre avgiften. Den skal kreves inn i forbindelse med overnatting, og kan maksimalt være på 5 prosent av prisen for overnattingen, ifølge lovforslaget. Forslaget skal nå ut på høring.

    – Det skal være nøkternt for den enkelte turist, samtidig som vi ønsker å styrke kommunenes evne til å ta imot besøkende. Selv om bidraget for den enkelte ikke er så stort, kan den totale summen bli betydelig for kommunene, sier Myrseth.

    Forslaget gjelder hoteller, campingplasser, bobilparker, vandrerhjem, privatutleie, hotellskip, fritidsbåter i gjestehavn og annen overnattingsvirksomhet, opplyser næringsdepartementet.

    Plattformselskaper som Airbnb eller Finn.no får ansvar for å kreve inn og betale overnattingsavgiften i de tilfellene der de håndterer betalingen på vegne av utleiere.

    Tidligere har regjeringen snakket om å først innføre et pilotprosjekt for besøksbidrag i noen kommuner i første omgang, men denne ideen har de nå skrotet. De foreslår dermed altså en ordning som blir åpen for alle kommuner.

    (NTB)

    Fjell og røde rorbuer i Lofoten. Sett fra Hamnøy bru Reine Moskenes.

    Foto: Synnøve Sundby Fallmyr
  • 19. november 2024 kl. 10:53

    Fornøyd med at Andøyfondet er sikret

    – At regjeringen nå bevilger midler til Andøyfondet bidrar svært positivt både til lokalsamfunnet og til hele regionen, sier fylkesråd Aina Nilsen i en pressemelding.

    Tirsdag ble det klart at regjeringen har besluttet å bevilge de siste 150 millioner kronene til Andøy kommune og Andøyfondet. Dette sikrer siste rest av den offentlige finansieringen til The Whale og andre nødvendige omstillingstiltak i Andøy kommune.

    Andøyfondet på 250 millioner kroner ble etablert i 2021 og hadde som målsetning å bidra til flere arbeidsplasser, utvikling og mer aktivitet i andøysamfunnet. Fondet kom som resultat av at Andøya Flystasjon ble vedtatt nedlagt.

    Fylkesråden for finans og organisasjon sier det har vært jobbet intensivt med å få på plass resten av fondet, for at pilene på Andøya skal peke oppover.

    – Jeg er utrolig glad for at pengene nå er på plass. Det de får til på Andøya nå, både med romindustri og med The Whale får ringvirkninger langt utenfor kommunen. Det bidrar til utvikling i hele Nord-Norge, og treffer midt i vår egen ambisjon om optimisme, vekst og bolyst over hele Nordland, sier Nilsen.

  • 19. november 2024 kl. 10:49

    150 millioner kroner sikrer realisering av prestisjeprosjekt

    Regjeringen har besluttet å bevilge de siste 150 millioner kronene til Andøy kommune og Andøyfondet. Dette sikrer siste rest av den offentlige finansieringen til The Whale og andre nødvendige omstillingstiltak i Andøy kommune.

    Det skriver The Whale i en pressemelding.

    – Vi vil gi ros til Regjeringen som fant plass for å fylle opp Andøyfondet i salderingen av statsbudsjettet for 2024, sier styreleder Benn Eidissen i The Whale i meldingen.

    Andøy kommune har tidligere vedtatt å gi et tilskudd til The Whale på 75 millioner kroner, Nordland fylkeskommune bidrar med 55 millioner kroner og staten med 75 millioner kroner direkte til The Whale.

    Tilskuddet fra kommunen er gitt under forutsetning av fullfinansiering av Andøyfondet. The Whale er finansiert i et spleiselag mellom offentlige og private midler.

    The Whale AS har valgt HENT som entreprenør og samarbeidet mellom byggherre, entreprenør, arkitekt og andre rådgivere har nå vart i snart to måneder, står det i pressemeldingen.

    – Med Regjeringens bevilgning til Andøyfondet har den siste større brikken i vår finansieringsplan falt på plass. Dette gir oss trygghet for å holde trykk på videre forberedelser og planlagte byggestart våren 2025. Med denne fremdriften kan The Whale åpne dørene for publikum 3. juni 2027, avslutter Benn Eidissen.

    Arkitekturen til The Whale utformet av danske Dorthe Mandrup har allerede vakt oppsikt over hele verden.

    Foto: MIR
  • 19. november 2024 kl. 09:27

    Nødetatene skal ha øvelse i Bodø

    Politi, brann og helse skal onsdag ha en samhandlingsøvelse i Glasshuset ved Fram Kino i Bodø. Det skriver politiet i Nordland i en melding.

    Politiet vil bære våpen under øvelsen, som vil vare fra klokka 10.00 til 15.00.

  • 19. november 2024 kl. 09:02

    Nordlendinger kjører på sommerdekk midtvinters

    I januar og februar sist vinter hadde 3,4 prosent av bilene som var inne til skadetaksering hos If, sommerdekk.

    Andelen var høyest i Nordland, Vestland og Agder, skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

    Ifølge If viste skadestatistikken deres at de i Agder hadde høyest sommerdekkandel med 6,5 prosent, så kom Nordland med 5,8 prosent.

    – At kystområdene drøyer med vinterdekk, henger trolig sammen med et mildere klima og lite snø på vinteren. Det er litt overraskende at Nordland har så høy andel, sier leder for bilskader i If, Vidar Brustad i meldingen.

    Videre i meldingen står det at tallene baserer seg på skadetaksering av over 8000 If-forsikrede biler de to månedene sist vinter.

  • 19. november 2024 kl. 08:52

    Klassequizen: 7 poeng til Terråk skole

    For ti år siden kom Terråk skole til fylkesfinalen i Klassequizen.

    Nå kan sjansen by seg igjen når Elise Nilsen Alstad, Oliver Lundseng og Mats Bjørnar Reppen ved Terråk skole i Bindal skal representere den lille klassen sin.

    De må blant annet bryne seg på kategoriene fest og festival, okse, spist og fortært og konge!

    Det ender med 7 poeng til trioen i Terråk.

    📻 Hør Terråk skole i NRK Radio

    🚀 Se full poengoversikt

    Elise Nilsen Alstad, Oliver Lundseng og Mats Bjørnar Reppen ved Terråk skole i Bindal kommune

    Foto: Oda Viken / NRK
  • 19. november 2024 kl. 08:20

    Trafikkulykke i Rana

    Det har vært ei trafikkulykke ved Selforsbrua i Rana.

    To biler er involvert, og det fremstår ikke som alvorlig, ifølge politiet.

    Politiet har gjort undersøkelser på stedet, og det viser seg å ha vært en påkjørsel bakfra. Ingen ble skadet, skriver operasjonsleder Veronica Helen Nylund i en melding.

    Politiet oppretter sak og veien er åpen.

  • 19. november 2024 kl. 08:10

    Legger fram forslag til turistskatt

    I dag legge næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) fram regjeringens forslag til en turistskatt - eller besøksbidrag som de selv kaller det.

    Målet er å lage en ordning slik at de mange tusen turistene som kommer til Norge og bruker våre fellesgoder, også skal bidra tilbake økonomisk.

    Lofoten har lenge ønsket å være forsøkskanin for en slik turistskatt.

    Myrseth legger fram forslaget i Tromsø klokka 11.

  • 19. november 2024 kl. 06:52

    Vil ha kriseberedskap for reindrift

    Klimaendringer er første prioritet i Sametingets innspill til reindriftsavtalen.

    – Rein finner ikke mat på grunn av islagt utmark eller snømengder, innsjøer fryser ikke og skaper fatale konsekvenser for rein på flytting, sier Sametingspresident Silje Karine Muotka.

    Hun mener næringa er tilpasningsdyktig, men da må kriseberedskapsfondet styrkes.

    Sametingets innspill skal vedtas av plenum og oversendes Landbruks- og matdepartementet.

  • 18. november 2024 kl. 21:28

    Forsvarer pengebruken på museum for torsk i Lofoten: – Det er tildelt kontrakter for over 200 mill.

    I forrige uke skrev NRK om Vågan kommune, hvor økonomien nå er så krevende at kommunedirektøren har foreslått å legge ned flere skoler.

    Det skjer samtidig som at kommunen tidligere har bevilget 56 millioner kroner til et museum for skrei.

    Direktør i Museum Nord, Geir-Are Johansen, skriver i en pressemelding at pengene kommunen, fylket og stat har gitt, vil glede lofotværingene i retur.

    Skrei har allerede gitt positive ringvirkninger. Det er tildelt kontrakter for over 200 millioner i forbindelse med byggeprosjektet, og så godt som samtlige har gått til lokale og regionale entreprenører, sier Johansen.

    Både Nordland fylkeskommune og Kulturdepartementet gitt tilsvarende 56 millioner kroner, som følge av kommunens bevilgning.

    I tillegg har kommunen tilført eiendommer til en verdi av 145 millioner kroner - men disse eiendommene er underlagt strenge fredningsbestemmelser og er derfor ikke mulig å omsette på det åpne markedet.

    Investeringene på hele prosjektet er på cirka 600 millioner kroner, heter det i pressemeldingen.

    – I en tid der mange kommuner opplever en negativ utvikling med fraflytting og aldrende befolkning er Skrei viktig samfunnsutvikling. Rett og slett et prosjekt for framtida, avslutter Geir-Are Johansen pressemeldingen.

    SKREI i Lofoten. Museum Nord

    Foto: LPO arkitekter
  • 18. november 2024 kl. 20:31

    Overskudd på over 40 mill. for UNN

    Universitetssykehuset Nord-Norge endte med et overskudd på 41,8 millioner kroner i oktober.

    Det viser en fersk kvalitets- og virksomhetsrapport fra helseforetaket.

    Overskuddet skyldes at Helse Nord fordelte ekstra midler for å redusere ventelister og ventetider. UNN fikk som følge av dette 80 mill. kroner i ekstra midler i 2024, hvorav 66 mill. blir tilført i regnskapet for oktober.

    – Midlene for 2024 vil i stor grad redusere underskuddet til UNN, mens for 2025 vil midlene bli brukt til å redusere ventelistene og ventetidene, skriver helseforetaket i rapporten.

    Helseforetaket har så langt i år et negativt resultat på 234,2 millioner kroner. Prognosen tilsier et samlet budsjettmessig underskudd på 300 millioner kroner i 2024, viser rapporten.

    UNN Varme

    Foto: Mathias Sommerseth Kjellmo / NRK
  • 18. november 2024 kl. 20:15

    Hun skal fremme turisme på Helgeland

    Andrea Drevvatne Hugvik har takket ja til stillingen som digital markedsansvarlig i Visit Helgeland.

    Det skriver selskapet i en pressemelding.

    Andrea jobber i dag som rådgiver i et av de mest anerkjente kommunikasjonsmiljøene i Norge, TRY i Oslo.

    Her har hun blant annet vært med i front for utviklingen av deres satsing på TikTok.

    Andrea er fra Bodø, og bosatt i Oslo. Nå vil hun flytte nordover igjen, og jobbe i Mo i Rana fra januar.

    Hun vil være aktiv i møter med reiselivsnæringen, fotografering og innholdsproduksjon rundt på hele Helgeland.

    – Tilbake til røttene mine! Jeg blir inspirert av å utforske nye steder, opplevelser og å møte mennesker. I vennegjengen er jeg selvutnevnt reiseplanlegger. Nå var det på tide å gjøre noe nytt, og etter en endeløs sommer i nord var valget ganske enkelt. Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med Helgeland, og bli din go-to for reisetips, sier hun i pressemeldingen.

    En dame med brunt hår og sort genser står på gaten og smiler inn i kamera.

    Foto: Privat
  • 18. november 2024 kl. 19:21

    Vil legge ned skole med tre elever

    Dønna kommune er i en økonomisk knipe og styrer mot et årlig underskudd på 15 millioner kroner.

    Derfor varsler nå kommunedirektør Tor Henning Jørgensen endringer.

    Blant grepene for å få endene til å møtes er å legge ned ungdomstrinnet og barnehagen på øya Løkta.

    Det skriver Helgelands Blad.

    Ungdomstrinnet på Løkta ligger an til å ha kun tre elever høsten 2025, og ned til to elever fra 2026.

    I tillegg er barnehagen, som styrer mot to barn fra høsten 2025, foreslått nedlagt.

    Tiltakene vil spare henholdsvis 2,6 millioner kroner i året, når tiltakene får full effekt.

    Men det er langt fra nok for å få økonomien i balanse. Kommunedirektøren skriver i sitt saksframlegg at kommunen må spare rundt 22,5 millioner kroner hvert år fra 2025 til 2028.

    Samtidig foreslår kommunedirektøren å investere for 114 millioner kroner til sammen frem mot 2028.

    Det største prosjektet er 16 utleieboliger til 32 millioner kroner, etterfulgt av oppussing av rådhuset (16,2 mill.) og oppussing av Dønna omsorgssenter (15,8 mill.).

    Hvorvidt kommunedirektørens innstilling blir vedtatt av kommunestyret blir klart 10. desember.

    Dønna kommune

    Foto: Frank Nygård
  • 18. november 2024 kl. 14:40

    Klassequizen: 10 poeng til Vik skole

    En halvtime i bil ut fra Brønnøysund, finner du bygda Vik og Vik skole.

    Der har de over 100 tiendeklassinger, men bare tre av dem får besvare spørsmålene i Klassequizen.

    De heldige utvalgte er Sandra Emilie Lorentzen, Sivert Kolsvik og Julian Sylthagen.

    Laget fra Sømna endte med 10 poeng av 12 mulige.

    De ligger nå likt med fire andre skoler i Nordland. Laget som leder er fortsatt NTG-U i Bodø med 11 poeng.

    📻 Hør Vik skole i NRK Radio

    🚀 Se full poengoversikt

    Sivert Kolsvik, Sandra Emilie Lorentzen og Julian Sylthagen ved Vik skole i Sømna kommune

    Foto: Oda Viken / NRK
  • 18. november 2024 kl. 14:20

    VOL: Vil kutte 57 millioner kroner i 2025

    Kommunedirektør i Andøy, Andreas Jordell foreslår kutt på 57,3 millioner kroner i 2025.

    Det skriver Vesterålen Online.

    Dette kom fram da formannskapet mandag fikk en gjennomgang av de ulike tiltakene som kommunaldirektøren vil foreslå i sitt budsjettforslag for 2025 og økonomiplan for de tre neste årene etter det.

    For å kunne klare å spare inn disse 57,3 millioner kronene blir det foreslått flere tiltak, skriver avisa.

    Blant annet avvikling av Andøy Havn KF, kutt i lærerstillinger, redusert skolefritidsordning, sommerstengte barnehager og flytting av legekontoret i Risøyhamn til Åse.

  • 18. november 2024 kl. 12:31

    Hever fryseboksen på Innhavet

    Politiet har bestemt seg for å heve en fryseboks som de i april i år fikk melding om at lå på bunnen av havet, i Sagfjorden i Hamarøy.

    Fryseboksen befinner seg i samme kommune som politiet har en pågående etterforskning i forbindelse med at Stian Hole er forsvunnet.

    Det er ingen andre holdepunkter for å knytte saken til Stian Hole sin forsvinning, ut over at den befinner seg i samme kommune som han er savnet fra, sier politiadvokat Torje Imøy.

    Men etterforskningen har ikke avklart hvorfor fryseren ligger der eller hva den inneholder.

    – Det kan være mange grunner til at en fryser havner på havets bunn. Men all den tid politiet ikke har funnet noen som kan gi en plausibel forklaring, så har vi behov for å vite med sikkerhet hva den inneholder, sier Imøy.

    Politiet vil sammen med et innleid selskap som har nødvendig utstyr, heve fryseren som befinner seg på ca 250 m dyp, torsdag 21. november.

Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51

Neste

Read Entire Article