Nasjonal transportplan legges fram: Dette blir prioritert i Nordland

1 month ago 24



18. mars 2024 kl. 09:00

Lover satsing på nordnorske havner: – Er på tide

Stortingsrepresentant Bjørnar Skjæran (AP) kunne i dag melde at havnene i Andenes, Røst og Værøy skal inn i første periode i Nasjonal transportplan (NTP).

Til NRK sier han at dette er en satsning som koster, men som er viktig.

– Nå får vi til en historisk satsing på fiskerihavner, og det er på tide. Det har ligget stille siden 2017-2018, og det å kunne være på Andenes i dag og si at både Andenes havn, Værøy havn og Røst havn nå kommer inn i første periode i nasjonal transportplan, det var skikkelig trivelig å kunne slippe.

Havnene har fått prioritet fordi de har kommet lengst i planleggingen.

– Fylkestinget i Nordland har vært tydelige på dette behovet, og i Lofotrådet har man også pekt på Værøy havn og Røst havn. Dette er havner som er viktige for disse samfunnene, og de var lette å peke på.

Ifølge Skjæran skal pengene fordeles slik:

  • 800 millioner kroner til Andenes havn
  • 497 millioner kroner til Værøy havn
  • Noe over 300 millioner kroner til Røst havn

Dette er ikke første gang Andenes havn blir prioritert i NTP. I 2021 var havna også inne på lista, den gang meldte den daværende fiskeri- og havministeren at de hadde ambisjoner om å begynne arbeidet i 2023.

– Andenes var også på prioriteringslista i 2021, og da antydet du at byggestart skulle settes i gang i løpet av 2023. Hvorfor skjedde ikke det?

– Jeg har sagt helt fra første dag da jeg trådte inn som fiskeri- og havminister i 2021 at Andenes havn sto øverst på min liste. Så er det sånn med statlige prosjekter at når de kommer over en viss kostnad, så må de gjennom nye typer kvalitetssikring, og sånn er det med Andenes havn, sier Skjæran.

Nå skal Andenes havn gjennom en ekstern kvalitetssikring i løpet av våren. Skjæran sier at byggestart foreløpig er uklart, og at han kommer tilbake til det når neste års statsbudsjett legges fram.

– Jeg er veldig optimistisk. Nå er tre viktige havner i Nordland prioritert i den viktige første perioden i NTP, som regnes som den sikreste perioden.

Read Entire Article