Naivt, kunnskapsløst og fordomsfullt om kjøttpriser

1 month ago 17



Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) svarer om kjøttpris. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Publisert: 10.09.2024 16:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I den nylige Dagsnytt 18-debatten med Rema 1000-direktør Ole Robert Reitan om kjøttpriser var jeg uenig i at prisen på kjøtt er for lav, og stilte spørsmål ved hans påstand om at Rema 1000 taper penger på å selge kjøtt. Aftenpostens leder er naiv fordi avisen tror på historien om at dagligvarekjedene taper penger på salg av kjøtt. Kunnskapsløs fordi den ikke ser sammenhengen mellom selvforsyning, matvareberedskap og matproduksjon. Vi må ha husdyr for å utnytte ressursene i gress og beite. Fordomsfull fordi den tegner et bilde av Senterpartiet som et parti som kun tenker på kjøtt. Vi er opptatt av høyest mulig norsk forbruk og produksjon av både frukt, bær, grønnsaker, korn, melk og kjøtt.

Beskrivelser av dumping av kjøttpriser virker fjernt for folk flest. En kilo biff koster fort 600 kroner, og en kilo kjøttdeig over 150 kroner. I en presset økonomi oppleves det neppe som dumping. Man kan tro at dyrere kjøtt vil gi rimeligere grønnsaker, eller at eierne av dagligvarekjedene er blitt Norges rikeste av å selge mat med tap. Jeg har ikke nok vett til å tro på det.

Read Entire Article