Iran pekes ut som mulig oppdragsgiver etter ambassadeangrep i Norden: – Et sikkerhetshelvete, sier terrorforsker

1 month ago 37



Iran pekes ut som mulig oppdragsgiver for ambassadeangrepene i Sverige og Danmark. Hvorfor kobles de så tett til svenske kriminelle?

To granater gikk av like ved Israels ambassade i København forrige uke. To svenske tenåringer er pågrepet og siktet for terror. Sporene skal peke mot Iran, mener politiet. Foto: Steven Knap / AP / NTB

Publisert: 12.10.2024 15:32

Kortversjonen

Politiet mistenker at «Iran-tilknyttede aktører» kan stå bak angrepene mot Israels ambassader forrige uke. Svenske Säpo uttalte at det er faktorer som taler for det. Men at det foreløpig er en antakelse.

– Det kan være bestillingsverk gjennom kriminelle nettverk med utførere som er svært unge. Det er billig. Det krever få forberedelser. De kan aktiveres raskt. Ingen trenger å reise fra Iran og få oppmerksomhet, sier terrorforsker Magnus Ranstorp.

De som utfører, trenger ikke ha noen kobling til Iran, ifølge ham.

Pressmiddel

Svenske medier har koblet angrepene i Stockholm og København til Foxtrot-nettverket.Foxtrot-nettverket.Kriminelt nettverk i Sverige ledet av Rawa Majid. Ifjor ble det splittelse i Foxtrot-nettverket, noe som utløste en drapsbølge.

I slutten av mai gikk svensk politi for første gang ut og sa at de mener svenske kriminelle blir brukt av Iran. Et dokument fra Mossad Mossad Israels etterretningstjenesteskal vise at Rawa MajidRawa MajidRawa Majid ble først kjent under kallenavnet Den kurdiske reven og er pekt ut som lederen av Foxtrot-nettverket. Han er oppvokst i Sverige, men har røtter i Irak og Iran. var en av disse.

Høsten 2023 ble Majid, kalt den kurdiske reven, pågrepet i Iran. Etter flere måneder ble det kjent at han hadde blitt løslatt, og at han fortsatt oppholdt seg i landet.

En hypotese svensk politi har, er at Majid og andre svenske kriminelle blir presset av Iran til å utføre angrep i Sverige, ifølge SVTs journalist Diamant Salihu.

I Majids tilfelle kan det hende at han tvinges til å utføre oppdrag for Iran i Sverige mot at han ikke utleveres eller blir straffet. Men det finnes også andre grunner til hvorfor kriminelle ender opp med å jobbe for Iran.

Rawa Majid mistenkes å jobbe for iranske myndigheter. Han skal oppholde seg i Iran, ikke langt unna grensen til Afghanistan. Foto: Svensk politi

Kriminell økonomi

Iran har behov, som følge av sanksjoner, for å hvitvaske penger de får inn. Dette gjør de gjennom ikke legale foretak. Disse blir også brukt av kriminelle nettverk, ifølge Financial Times’ podkasten Hot Money. Slik oppstår det koblinger mellom Iran og flere kriminelle nettverk.

Iran kan nekte de kriminelle tilgang hvis de nekter å ta på seg ulike oppdrag for landet.

Å bruke kriminelle har også noen klare fordeler, ifølge eksperter.

  • Den eller de som utfører angrepet, vil være vanskeligere å spore tilbake til Iran.
  • Svenske kriminelle gjenger har lav terskel for å ta i bruk vold.

For de personene som faktisk utfører handlingene kan motivet være penger.

Svenske gjenger har de siste årene brukt folk som ikke er en del av nettverkenes indre kjerne til å utføre drap og andre voldshandlinger. Kontakten skjer via sosiale medier, og ofte har ikke den som tar på seg oppdraget noen tidligere kjennskap til offeret eller oppdragsgiveren.

1. oktober ble det løsnet skudd mot den israelske ambassaden i Stockholm. Skytingen er blitt koblet til Foxtrot-nettverket og skal ha en sammenheng med granatangrepet ved Israels ambassade i København. Foto: Anders Wiklund/TT / AP / NTB

Les også

To tenåringer kan ha bidratt til å heve trusselnivået i Norge. Hvem er de?

Terrorforsker: – Sikkerhetshelvete

Flere land har pekt på økt fare for at Iran bruker proxyerproxyerStedfortredere for å ramme fiender i utlandet. Tidligere har det ofte gått ut over iranske opposisjonelle. Men i 2021 ble det avdekket at to antatte iranske agenter kan ha planlagt drap på fremtredende svenske jøder.

Nylig omtalte The Washington Post at Iran har outsourcet operasjoner og kidnappinger til MC-klubben Hells Angels, den russiske mafiaen, iranske narkobaroner og kriminelle nettverk i Sør-Amerika. Ifølge en kartlegging fra Reuters har det siden 2020 vært minst 33 attentat- eller kidnappingsforsøk i vestlige land hvor man mistenker at Iran er involvert.

Svensk politi knytter flere hendelser ved den israelske ambassaden i Stockholm det siste året, til dette.

Terrorforsker Magnus Ranstorp sier at det å bruke kriminelle gjenger for å ramme jødiske eller israelske mål i utlandet, er en ny metode.

– Hva kan Iran oppnå med det, om de står bak?

– Først og fremst settes det fokus på Israel-Palestina-spørsmålet. Men det skaper også et sikkerhetshelvete for diplomater, jødiske talsmenn og skaper usikkerhet og uforutsigbarhet. Man skaper redsel, svarer Ranstorp.

Magnus Ranstorp

Forsker ved Försvarshögskolan

Dessuten sier han at Iran risikerer lite. Landet nekter konsekvent for å stå bak slike aksjoner.

– Sverige, Danmark og Norge har ikke så store muskler. Derfor får det ikke konsekvenser for Iran. Men spørsmålet er om MossadMossadDen israelske etterretningstjenesten vil handle mot de som er i ledelsen av disse kriminelle nettverkene. Hadde jeg vært leder i et av disse, ville jeg tenkt meg om. Du vil ikke ha den israelske etterretningstjenesten etter deg, sier Ranstorp.

Read Entire Article