Næringsministeren står fast ved regjeringens batteristrategi

2 weeks ago 8



Nyhetssenter Nordland

Grafikk: NRK
  • 24. september 2024 kl. 21:47

    Næringsministeren står fast ved regjeringens batteristrategi

    For et drøyt år siden la daværende næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) frem fem tiltak for å få fart på batterisatsingen i Norge.

    Tiltakene fikk kritikk for å være for «puslete», men Vestre sto på sitt.

    Siden da har flere prosjekter fått flatt batteri, blant annet Freyr i Mo i Rana.

    Tirsdag var nåværende næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i Bodø på en stor industrikonferanse, og sa at regjeringen ikke viker fra strategien til tross.

    – Vi jobber med å følge opp det, og ikke minst jobber jeg med en ny industripolitikk. Vi trenger batterier i fremtiden om vi skal få til den grønne omstillingen.

    Hvordan skal vi få det til?

    – Det er privat kapital som er nødt til å lede an og som må gjøre vurderinger av hva som er lønnsomt.

    Gjør det inntrykk at flere ikke får det til, som for eksempel Freyr?

    – Ja, selvsagt. Jeg ønsker at alle skal lykkes, men det må også være lønnsomt. Det er privat kapital som må lede an der og gjøre de risikovurderingene som er. Så har vi ordninger som kan man kan søke om risikoavlastning dersom det er prosjekter som er god nok.

    Arbeiderpartiets landsstyremøte 080424

    Foto: William Jobling / NRK
  • 24. september 2024 kl. 16:34

    Støtt får ikke ferjetilbud likevel

    Når det nå lyses ut nytt ferjeanbud i Meløybassenget, er ikke Støtt med som en del av tilbudet.

    Det skriver Nordland fylkeskommune i ei pressemelding.

    – Investeringskostnadene for å gjeninnføre Støtt er på nær 150 millioner kroner. Jeg er skuffet over at kostnadsbildet gjør det umulig å få til, sier fylkesråd Marianne Dobak Kvensjø.

    I januar kom hun med gladnyheten om at de hadde lyttet til folket på Støtt og at de ville legge til en ukentlig avgang til og fra Støtt.

    Dette blir nå ikke noe av.

    Fylkesråden sier de har kartlagt investeringsbehovene for en rekke ferjekaier. Kostnaden for å utbedre ferjekaia på Støtt vil være mellom 30 og 40 millioner kroner. I tillegg er det behov for et betydelig mudringsarbeid.

    – Det er store masser på bunnen inn mot ferjekaia som må fjernes. Kostnadene med mudringsarbeidet er alene beregnet til over 100 millioner kroner. Investeringer på 150 millioner kroner er rett og slett ikke bærekraftig, og må sees i sammenheng med hvordan vi forvalter de offentlige ressursene i en tid med betydelige utfordringer og kostnadsvekst, sier Kvensjø.

    Hun sier de i stedet vil fortsette med båt-tilbudet slik det er i dag.

    – Støtt har fem daglige anløp med hurtigbåt, syv på sommeren. Persontransport til Støtt er altså svært godt dekket opp. I tillegg er det anløp av Kystgodsruta seks ganger i uka. Selv om Kystgodsruta ikke primært frakter biler, har den også mulighet til det. Båt-tilbudet slik det har fungert i en god del år nå, vil videreføres på samme nivå som i dag

    Fylkesråden lyser nå ut konkurransen om ferjedrift for Sund – Horsdal – Sørarnøy og Ørnes – Vassdalsvik – Meløysund – Bolga på nytt.

    – Vi senker kravet til alder på fartøyene, men opprettholder dagens ruter, og vil også ha inn tilbud på større fartøy enn i dagens trafikk. Men i tillegg tar vi altså ut Støtt fra anbudsutlysningen, sier Dobak Kvensjø.

  • 24. september 2024 kl. 15:54

    Buss og bil kolliderte i Bodø

    Politiet i Nordland har fått melding om en trafikkulykke i Bodø sentrum, mellom en buss og en persaonbil.

    Det er ikke meldt om personskader, og politi og ambulanse har ankommet stedet.

  • 24. september 2024 kl. 15:52

    Hun bli ny direktør for Festspillene i Nord-Norge

    Styret i Festspillene i Nord-Norge har i dag ansatt en ny direktør.

    – Jeg er glad for at vi har fått på plass en så kunstnerisk sterk, strategisk og inkluderende ny festspilldirektør, sier styreleder Roald Linaker.

    Den nye direktøren er Susanne Næss Nielsen, og kommer fra jobben som leder for Davvi – Senter for scenekunst.

    Hun er utdannet journalist og har styreerfaring fra flere relevante organisasjoner, inkludert Festspillene i Nord-Norge i perioden 2012-2020.

    – Jeg gleder meg til å bygge videre på den sterke posisjonen Festspillene har i Nord-Norge. Denne festivalen er en sentral samfunnsbygger, og jeg ønsker å videreutvikle det – både med partnere som allerede kjenner Festspillene godt, men også med nye aktører som ikke kjenner festivalen så godt enda, sier Nielsen i en pressemelding.

    Den nye festspilldirektøren vil gjøre Harstad til sin nye hjemby i løpet av første halvår i 2025, og ser fram til å bli enda bedre kjent med byen.

    – Festspillenes samspill med Harstad by har alltid vært sentralt for gjennomføringen, så jeg gleder meg til å bli bedre kjent med folk og håper det skal bli mange fine turer i det vakre landskapet som en ekstra bonus.

    Susanne Næss Nielsen smiler inn i kamera. Hun har på seg hvit skjorte, blå jakke og sorte briller.

    Foto: Privat
  • 24. september 2024 kl. 15:19

    Bodø kommune har mottatt et varsel i barnehage- og skolesaken

    Varselet er sendt inn i forbindelse med et brev som kommunen sendte til grunnskolene i Bodø. Det melder Avisa Nordland.

    I brevet, som NRK har omtalt, ba kommunen elevene om råd til hvordan de skulle løse pengekrisen i skolepolitikken. Ifølge lærerne var brevet helt uforståelig.

    Varselet er sendt fra foreldre ved Saltstraumen skole.

    Ifølge Avisa Nordland skriver foreldrene blant annet at brevet er brudd på god forvaltningspraksis.

    «Det framstår dessuten som grovt uetisk av skoleeier å gjøre dette bare for å ha på papiret at det har vært «elevmedvirkning» i sakens anliggende, og at offentlighetsprinsippet i forvaltningen ligger til grunn», står det i varselet.

    Foreldrene ber kommunen om å avbryte prosessen og at skoleeieren legger til rette for dialog med elevene gjennom deres foresatte, skriver AN.

  • 24. september 2024 kl. 14:03

    Fersk rapport: Norsk industri skaper store ringvirkninger

    En ny ringvirkningsanalyse viser at verdiskapingen i kraftforedlende industri i 2023 utgjorde 68 milliarder kroner, og skaper jobber for 22 000. Det gjør denne industrien til en av de viktigste verdiskaperne i fastlands-Norge.

    Det kommer fram i Ringvirkningsanalysen 2024, som ble lagt frem under en industrikonferanse i Bodø i dag.

    I tillegg kommer verdien av alle varer og tjenester som leveres til industrien, og det industrien og ansatte er avhengig av.

    Verdiskapingen av direkte og indirekte leveranser beløper seg til 168 milliarder kroner og 94 000 årsverk.

    Rapporten viser også at kraftforedlende industri med sine 22 000 årsverk skaper grunnlag for hele 72 000 årsverk ellers i Norge.

    – Denne rapporten viser at norsk kraftforedlende industri spiller en veldig viktig rolle i det norske samfunnet. Det er store verdier, mange arbeidsplasser og positive ringvirkninger som skapes i lokalsamfunn over hele landet, sier Harald Solberg, administrerende direktør i Norsk Industri.

    På Industrikonferansen i Bodø 24. september ble den nye Ringvirkningsanalysen for kraftforedlende industri overlevert til næringsminister Cecilie Myrseth fra Harald Solberg i Norsk Industri og Geir Seljeseth i Styrke.

    Foto: Cathrine W. Eidal / Norsk Industri
  • 24. september 2024 kl. 12:57

    Bodø kommune utsetter barnehage- og skolebehovsplanen

    Ny barnehage- og skolebehovsplan for Bodø vil være klar for fremleggelse for bystyret i desember. Planen skulle i utgangspunktet bli lagt fram bystyret for endelig behandling 31. oktober. Det melder Bodø kommune på sin hjemmeside.

    For å kunne gjennomføre en forsvarlig saksbehandling med kvalitet, ser kommunedirektøren at det er behov for mer tid, skriver Bodø kommune.

    I mars bestemte Høyre, Venstre og Frp at én av naboskolene Alstad eller Hunstad barneskole skulle legges ned. Uten å si hvilken.

    Politikerne bestemte også å legge ned tre barnehager.

    Vedtaket til kommunen ble i juni opphevet av Statsforvalteren i Troms og Finnmark. Årsaken var at saksutredningen viste lite tegn til at barna hadde blitt hørt, slik Grunnloven krever.

    Administrasjonen i Bodø kommune vil levere en plan til endelig behandling i bystyret i desember. I forkant skal planen behandles i ungdomsrådet og velferdsutvalget. Planen kan da behandles før bystyret behandler budsjett og økonomiplan.

    Kommunedirektør Kjell Hugvik i Bodø.

    Foto: Eilif Aslaksen
  • 24. september 2024 kl. 12:40

    Klassequizen: 10 poeng til Alstad skole

    Første Bodø-skole ut i årets Klassequiz er Alstad ungdomsskole.

    Skolen har kommet seg til fylkesfinalen flere ganger, og våren 2023 vant Alstad hele landsfinalen.

    Felix Øien, Hanna Nordland og Even Kvarsvik hadde troen på at de også ville gjøre det bra i Klassequizen.

    Det endte med 10 poeng til Alstad, og de ligger dermed i tet sammen med Husøy skole på Træna og Dønna barne – og ungdomsskole.

    📻 Hør Alstad ungdomsskole på P1 (24. september 2024)

    Felix Øien, Hanna Nordland og Even Kvarsvik representerer Alstad ungdomsskole i Klassequizen 2024/2025.

    Foto: Lise Forfang Hagen / NRK
  • 24. september 2024 kl. 11:36

    To hus tapt i brann i Helgeland i natt

    Sent mandag kveld rykket brannvesenet ut til Tosbotn, hvor et hus stod i brann.

    Det ubebodde huset var overtent da brannvesenet kom fram, melder Brønnøysunds Avis.

    – Ingen skal være savnet eller skadd, sa vaktkommandør ved 110 Nordland Magne Brunes og la til at det dreier seg om et nedlagt gårdsbruk med bolighus og driftsbygninger.

    110 Nordland fikk melding om hendelsen kl. 22.05. Rett over kl. 23 var huset tapt til flammene.

    Tidligere på kvelden hadde politiet fått melding om en fullt overtent enebolig på Gjerøy i Rødøy.

    Brann og helse rykket ut.

    – To personer som bodde i huset kom seg ut. Ikke meldt om personskade. Politiet gjør undersøkelser i saken og oppretter sak, meldte politiet.

    Per nå har ikke politiet noen formening om hva som forårsaket brannen.

  • 24. september 2024 kl. 11:04

    Etterlyser biler etter innbrudd

    Natt til i dag har det vært innbrudd i Mo industripark i Mo i Rana. To biler er stjålet; en rød Nissan Navara med kjennemerke YA63334 (se bildet), og en hvit Toyota Dyna, pickup, med kjennemerke YA59392. Politiet ønsker tips i saken.

    Bil stjålet fra Mo industripark

    Foto: Nordland politietdistrikt
  • 24. september 2024 kl. 09:55

    Nå kan du vippse også til Sverige

    Fra og med i dag er det mulig å bruke Vipps til å sende penger til Sverige. Tidligere i sommer ble det mulig å gjøre dette også i Danmark og Finland.

    Dansk-finske MobilePay slo seg sammen med den norske betalingstjenesten Vipps i sommer.

    Siden da har man enkelt kunne sende penger over disse landegrensene på samme måte som mellom nordmenn, melder TV 2.

    Svenske Swish ble invitert med i samarbeidet, men takket nei. Dermed har Vipps etablert seg selvstendig i Sverige, og fra og tirsdag kan man altså bruke tjenesten også i vårt nærmeste naboland.

    – Vi har som mål å forenkle hele Norden. Derfor er vi utrolig glade og spente over at vi nå er tilgjengelig i Sverige, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding.

    Ifølge ham har utvidelsen i sommer til Danmark og Finland vært en suksess. (NTB)

    Vipps

  • 24. september 2024 kl. 09:52

    Grovt ran i Mosjøen – gjeringsperson ikke funnet

    Politiet fikk melding mandag kveld ca kl 19:00 om at det var begått et ran av sykehuskiosken i Mosjøen.

    Det skriver politiet i en pressemelding.

    En person var på jobb da ranet fant sted, og gjerningspersonen skal ha truet den ansatte med kniv til å gi fra seg pengene i kassa.

    Gjerningspersonen skal deretter ha forlatt på sykkel og syklet i retning østover fra kiosken.

    Den ansatte som ble utsatt for ranet er ikke kommet fysisk til skade, men er preget av hendelsen.

    Politiet var på stedet kort tid etter mottatt melding. Da var gjerningspersonen forlatt og søk i etterkant har så langt ikke gitt resultater.

    Politiet har opprettet sak og har gjort en rekke etterforskningsskritt gjennom natten og vil fortsette i tiden fremover. Det er blant annet foretatt avhør av fornærmede, det er gjort innledende undersøkelser på åstedet inkludert samlet inn videoovervåkning i nærområdet, og nå i morgentimene pågår det et søk med hund i området rundt kiosken.

    Beskrivelse av gjerningsperson:

    • Mann, ca 170 cm høy og normal kroppsbygning
    • Kledd i mørke klær med skjerf rundt halsen
    • Sort sykkel med skrift på
  • 24. september 2024 kl. 09:40

    3 av 5 bekymrer seg for mer ekstremvær

    56 prosent er bekymret for mer ekstremvær og klimaforandringer.

    Det viser en undersøkelse Norstat har gjort for forsikringsselskapet Frende.

    Det er flest som er bekymret for ekstremvær i Oslo. Der er hele 68 prosent urolige ifølge undersøkelsen.

    I Nordland er halvparten av befolkninga bekymra for ekstremvær. Færrest bekymre finner man i Rogaland med 44 prosent.

    Undersøkelsen viser også at kvinner er mer bekymra enn menn og at det er unge mellom 18 og 29 år som tenker mest på dette, tett etterfulgt av de over 60 år.

    En rapport fra FNs meteorologiorganisasjon (WMO) viser at værrelaterte naturkatastrofer har femdoblet seg i løpet av de siste 50 årene.

    Man havner midt i sjøsprøyten på moloen i Bodø

    Foto: Petter Strøm / NRK
  • 24. september 2024 kl. 08:49

    Innbrudd i dagligvarebutikk

    Tirsdag morgen fikk politiet melding om innbrudd i Prix-butikken på Leknes. Inngangsdøra var knust, og det lå strødd glassbiter både på yttersida av døren og innover i butikkinngangen.

    Det var blodspor både inne i gangen og ute på trappa.

    Det skriver Lofotposten.

    Det er ikke kjent om tyvene har fått noe med seg fra butikken ifølge lokalavisa.

    Politi og butikksjef er igang med å se igjennom overvåkingsvideo. Butikken er stengt.

  • 24. september 2024 kl. 08:28

    Rolf Kåre Jensen er død

    Tidligere rådmann i Bodø kommune og kommunedirektør i Meløy kommune, Rolf Kåre Jensen, er død.

    Jensen kom fra Kjerringøy i Bodø. Han satt som rådmann i Bodø kommune fra 2010fram til han gikk av med pensjon i 2021.

    Det skriver Avisa Nordland.

    I 2022 gikk han inn som vikar for kommunedirektør Adelheid Kristiansen, i Meløy.

    Der var han vikarierende kommunedirektør fram til 1. september i 2023, da nåværende kommunedirektør, Arne Johansen, i praksis overtok.

    Rolf Kåre Jensen ble 68 år gammel.

    Rolf Kåre Jensen i Bodø kommune

    Foto: Sondre Skjelvik / NRK
  • 24. september 2024 kl. 08:20

    Måtte senge på grunn av vannskader og sopp

    Vannskade og muggsopp fører til at Nordlandssykehuset HF sin PHR-klinikk har måttet estte beredskapen til grønt nivå i en periode.

    Hedda Soløy Nilsen, klinikksjef Psykisk helse og rusklinikken, oppyser til Avisa Nordland at arbeidet med å rette opp skadene er godt i gang.

    – PHR-klinikken har over tid vært i en kritisk driftssituasjon i sykehusavdelingene i Bodø. På bakgrunn av en nyoppdaget vannskade med muggsoppfunn og påfølgende stenging av rom ved en akuttpost, gikk klinikken inn i grønt beredskapsnivå 29. august.

    12. september gikk klinikken ut av beredskap.

    Det er flere ulike vannskader som har ført til stengig av rom og redusert romkapasitet ved et av akuttpostene i PHR-klinikken.

    Nilsen sier at pasientene blir ivaretatt ved at det gjøres rokader og flytting av pasienter til andre egnede avdelinger.

    Nordlandssykehuset HF. Psykisk helse- og rusklinikk.

    Foto: KÅRE RIIBE RAMSKJELL
  • 24. september 2024 kl. 07:29

    Berget seg ut av enebolig

    I går kveld kl. 1938 fikk politiet melding om fullt overtent enebolig på Gjerøy i Rødøy. Brann og helse rykket ut. 2 personer som bodde i huset kom seg ut. Ikke meldt om personskade. Politiet gjør undersøkelser i saken og oppretter sak.

  • 24. september 2024 kl. 05:37

    Testsenteret på Fiskebøl går en usikker framtid i møte

    I elleve år har det vært planlagt et test- og øvingssenter mot akutt forurensing på Fiskebøl i Hadsel i Vesterålen.

    Men i et brev ber nå Nærings- og fis­ke­ri­de­par­te­men­tet, Statsbygg se etter andre alternativer i Lofoten eller Vesterålen.

    Grunnen er at det ble dy­re­re enn først planlagt, sier kom­mu­ni­ka­sjons­di­rek­tør Hege Njaa As­chim i Statsbygg til Vesterålens Avis.

    – Det vi­ser seg at bil­det ble an­ner­le­des da rap­por­ten kom på bor­det, og det var dy­re­re enn man had­de lagt til grunn. Der­for har vi fått be­skjed om å se et­ter and­re al­ter­na­ti­ver, sier As­chim.

    Hadselordfører Kjell-Børge Freiberg er skuffa. Han sier de gikk og venta på en byggestart.

    – Det vi hadde venta på, var en fysisk byggestart. Ikke rykke helt fram til start der man egentlig var for elleve år siden. Vi har investert ganske mye penger i dette området. Lokalbefolkninga har levd i den troen på at staten gikk an å stole på. Vi er ganske rysta og egentlig sjokkert over det man begynner å gjøre her.

    Han sier videre at de nå skal gå en runde med alle kommunene i Lofoten og Vesterålen.

    – Jeg oppfatter at det er en stor enighet om at dette skal ligge på Fiskebøl, fordi det hører naturlig til der. Man har ikke ekskludert Fiskebøl. Man ønsker bare å se på andre områder for å få ned kostnadene, sier Freiberg.

    Men ifølge Vesterålen Online ønsker Statsbygg et møte med Øksnes kommune for å høre om det finnes egnede lokasjoner i kommunen.

    – I forbindelse med utredningen ønsker vi å motta innspill på aktuelle lokasjoner som kan passe med kriteriene. Vi ønsker å få til et snarlig møte med dere der vi beskriver bakgrunn for prosjektet, tomtekriterier samt diskuterer potensielle lokaliteter i kommunen. Statsbygg og Kystverket vil delta i møtene, skriver Håkon Dreyer Sæter i Statsbygg til Øksnes kommune.

    NRK har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Nærings- og fiskeridepartementet.

    Utsikt mot Kalvøya på Fiskebøl der Hadsel kommune ønsker å legge testsenter for bølgekraft, tidevannskraft og kanskje vil oljevernsenter også få avdeling her.

    Foto: Sofie Retterstøl Olaisen / NRK
  • 24. september 2024 kl. 05:35

    Bøter etter lakselusoppblomstring


    Mattilsynet varsler bøter til havbruksnæringen mellom Andøya og Mehamn etter stor økning av nye lakselus-larver i nordnorske oppdrettsanlegg.

    Det melder Havforskningsinstituttet.

    Oppdrettsnæringen er pålagt strenge regler for tillatt antall lus per laks før det må startes avlusing. I flere regioner i Norge har lakselus blitt resistent mot tradisjonelle lusemidler, skriver Dagens Næringsliv.

    Lakselus er et lite krepsedyr som spiser av fiskens hud, slim og blod. Parasitten lever naturlig i havet på den nordlige halvkule.

    Luselaser skyter lakselus i oppdrettsmerde

    Foto: Nordlaks / Nordlaks
  • 23. september 2024 kl. 22:34

    Politiet stanset bil med person på panseret

    Politiet melder at de har stanset en bil ved City Nord i Bodø som kjørte med en person på panseret. Sjåføren er anmeldt og får førerkortet beslaglagt, ifølge politiet.

Ti tonn med sprengstoff i lufta 00:51

Neste

Read Entire Article