Samme dag som USA innsetter ny president, lander privatfly på privatfly i Sveits. Eliten stimler sammen til det årlige Davos-møtet.
Publisert: 19.01.2025 22:26
Kortversjonen
- Den årlige elitesamlingen i Davos samler ledere, akademikere og presse fra hele verden.
- Donald Trump deltar på konferansen på videolink. Fem sjefer får stille ham spørsmål.
- Telenor, DNB, Hydro og Yara er i Davos med sine konsernsjefer. Fra regjeringen stiller Espen Barth Eide og Cecilie Myrseth.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Det er klart for den årlige globale elitesamlingen i alpebyen.
I en knapp uke skal mange av verdens mektigste ledere, berømte akademikere, noen organisasjoner og litt presse møte hverandre på hoteller og møterom.
Hotellprisene er skrudd opp til astronomiske høyder. Butikkene i hovedgaten Promenade har ryddet vekk alt for å leie ut lokalene til oljestater og amerikanske tech-selskaper. På flyplassene i nærheten er det kø av privatfly. I Davos er det kø av blankpussede limousiner.
Også paradoksene står i kø når privatflyenes søkkrike passasjerer skal diskutere klimakrise og andre problemer.
Brende leder
I spissen for det hele står Norges tidligere utenriksminister Børge Brende (H). Han er leder av arrangøren World Economic Forum (WEF).
– Jeg skulle ønske jeg kunne si at verden er blitt et bedre sted det siste året. Men årets møte finner sted mens kriger, konflikter og spenninger på ulike nivå gir den mest krevende situasjonen på mange generasjoner, sier han.
Som et stort utropstegn til Brendes budskap blir Donald Trump innsatt som USAs nye president samme dagen som konferansen starter.
Brende tror Trumps andre periode og Europas vei fremover vil prege årets møte.
Trump på skjermen
USA og Kina er verdens to store konkurrenter. Konfliktnivået er skrudd opp. Brende sprer WEFs kongstanke.
– Selv om rivaliseringen mellom USA og Kina trolig vil tilta, håper jeg det er mulig å finne områder for samarbeid. Vi må opprettholde noen grunnleggende regler i verdenssamfunnet, og vi må ikke forlate tanken om at handel er bra for alle land. Det verste er hvis fremtiden blir preget av jungelens lov, sier han.
Litt av svaret på dette kan komme torsdag ettermiddag. Da skal USAs nyinnsatte president Donald Trump snakke 5–10 minutter på videolink. Deretter skal fem utplukkede konsernsjefer stille ham spørsmål fra scenen.
Fra Kina kommer visestatsminister Ding Xuexiang til Davos. Det gjør også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
Europas comeback
Alt er ikke mørkt. På plussiden har de vestlige økonomiene klart seg godt gjennom noen år med høye renter. Prisveksten er på vei ned. Ledigheten har holdt seg lav.
Startpunktet for USAs nye president er slik sett godt.
– Under Trump må vi være realistiske og forvente mer bruk av toll, økt produksjon av fossil energi og økt press på Europa for å øke forsvarsutgiftene, sier Brende.
Han retter blikket mot Europa. Rapporten fra Italias tidligere statsminister Mario Draghi har reist debatten om Europas konkurranseevne.
– Det er ingen grunn til å avskrive Europa. Reformer har gjort Spania til den raskest voksende økonomien i OECD. Hellas er tilbake med sterk vekst, sier han.
Tyskland er Europas største økonomi.
– Landet har problemer med lav vekst nå. Men husk at fem år med reformer etter 2000 gjorde Tyskland til et økonomisk lokomotiv i Europa. Tyskland bør ikke avskrives, sier Brende
Norge er med
Brende er bekymret for det han kaller de to I-ene i Europa: Inflasjon og Innvandring.
– Hvis dette får dominere, vil det styrke Europas høyrepopulister og deres enkle løsninger. Heldigvis er inflasjonen på vei ned. Europa trenger innvandring, men den må inn i ordnede former, sier han.
Flere av de største norske selskapene deltar i Davos. DNB, Hydro, Telenor, Yara, Aker og DNVDNVDet Norske Veritas stiller med sine toppsjefer.
Benedicte Schilbred Fasmer fra Telenor og Eivind Kallevik fra Hydro debuterer som toppsjefer i Davos. Orklas storeier Stein Erik Hagen har for lenge siden flyttet formuen til Sveits, men har selv sluttet å dra på Davos-møtet.
Fra regjeringen kommer utenriksminister Espen Barth Eide og næringsminister Cecilie Myrseth. Nicolai Tangen fra Oljefondet skal til Davos. Equinor skaffer Tangen penger og er også på plass.
Jens Stoltenberg stikker innom i mindre enn et døgn – og kommer rett fra innsettelsen av Trump i Washington.
Partnere på ulikt nivå
WEFs inntekter kommer i stor grad fra store selskaper som betaler for å være partnere på ulikt nivå. Det gir tilgang til møter, konferanser, nettverk og analyser.
Yara og Aker er «strategisk partner» med WEF. Det er det høyeste og dyreste nivået, og det er 100 slike partnere.
Telenor er «partner» og omtrent midt i hierarkiet sammen med Equinor og DNB.
Telenor opplyser at kostnaden for medlemskapet er rundt 3,7 millioner kroner.
– Medlemskapet gir Telenor tilgang til et omfattende nettverk av faglig ekspertise gjennom både fysiske og digitale møter året rundt, sier informasjonssjef David Fidjeland.
Telenors deltagelse med konsernsjef og styreleder i Davos koster 330.000 kroner.
– For Telenor er dette en viktig arena hvor vi møter globale partnere og beslutningstagere fra hele verden. I tillegg gir det oss en unik mulighet til å møte statsledere og statsministere.