Nå må dette skrinet på plass. Men ikke alle tar den nye cash-loven på alvor.

5 days ago 13



Butikker, kafeer og hoteller kan ikke lenger være kontantfrie. Nå har du loven på din side om du krever å betale med cash.

De «kontantfrie» hotellene i Strawberry-kjeden må nå godta kontanter. – Men det har vi alltid gjort, sier resepsjonssjef Henrik Oppedal og viser til pengeskrinet. Foto: Arnfinn Mauren

Publisert: 01.10.2024 21:51

Kortversjonen

– Kontanter? Nei, vi godtar ikke det. Kun kort, er beskjeden Aftenposten får når vi prøver å betale med en 200-lapp på Joe & The Juice i Grensen i Oslo.

De to ansatte bak disken har ikke hørt om den nye loven om kontantbetaling som trådte i kraft tirsdag 1. oktober.

Den nye loven har kraftig styrket kundenes rett til å betale med sedler og mynter, dersom de ønsker det.

Den danskeide kafékjeden har lenge sagt nei til kontanter. Og det gjorde de også på lovens første virkedag.

Det har ikke lyktes Aftenposten å komme i kontakt med kjedens norgessjef Jakob Nesje Gundersen for en kommentar.

Aksept fra frisørkjede

Men noen har snudd. Frisørkjeden Cutters har kjempet imot lovendringen. Hittil har de ikke tatt imot sedler og mynt. Men nå lover Cutters å innrette seg.

«Alle våre salonger aksepterer nå betaling med kontanter etter den nye loven», skriver daglig leder Gunn Inger Hansen i frisørkjeden Cutters i en SMS til Aftenposten.

Hun legger til: «Cutters har drevet kontantfritt i snart ti år, så det kan være noen innkjøringsproblemer i starten. Men vi har fått på plass et system.»

For andre kontantfrie aktører betyr lovendringen mindre. Det skyldes at de har tatt imot kontanter selv om de utad har fremstått som kontantfrie.

Et pengeskrin på lur

Et eksempel er hotellkjeden Strawberry. Et flertall av kjedens hoteller er kontantløse, ifølge deres egen nettside. Ett av dem er Quality Hotel i Ålesund.

Men inne i et skap bak innsjekkingsskranken har det alltid stått et godt gammeldags pengeskrin – i tilfelle gjesten står der med kontanter i hånden.

– Vi har alltid tatt imot kontanter dersom gjesten ønsker å betale i kontanter. Det er ikke uvanlig at utenlandske gjester veksler til seg norske kontanter når de kommer til landet, forteller resepsjonssjef Henrik Oppedal.

Finansdirektør Trine Marsdal bekrefter at lovendringen ikke får noen praktiske konsekvenser for kjedens norske hoteller.

Uforberedte flyselskaper

Etter å ha snakket med ansatte i butikker, kafeer og på hoteller er det helt klart: Kunnskapen om loven er høyst varierende.

Også hos flyselskapene Norwegian og SAS virker de noe uforberedt på loven som trådte i kraft tirsdag. De må nå ta imot kontanter ved salg fra trillevognene om bord i flyene.

– Vi er i dialog med vår leverandør Gate Gourmet og ser på hvordan dette kan gjøres i praksis, svarer Norwegians pressesjef Eline Hyggen Skari.

Som så mange av de andre representantene for næringslivet i denne saken legger hun til:

– Det er vårt klare inntrykk at kundene foretrekker å betale med kort og dette er en betalingsform som fungerer godt hos oss.

Kan juble

For interesseorganisasjonen «Ja til kontanter» var årets første oktoberdag en merkedag. Den har i flere år kjempet for retten til å bruke kontanter, og organisasjonens Facebook-side har over 64.000 medlemmer.

– Selv om jeg ikke er nøytral i å bedømme vår egen rolle, så tror jeg at vi har hatt stor innvirkning på lovendringen, sier leder Kim Hamre.

Som ungdomspolitiker i Senterpartiet legger han heller ikke skjul på at han har hatt kontakter inn mot sentrale politikere om saken.

– Lovendringen har allerede hatt effekt, i og med at flere aktører – som Cutters og Elkjøp Phonehouse – nå tar imot kontanter fra i dag.

Kim Hamre

Leder i «Ja til kontanter»

Han tror oppfordringen fra myndighetene om å alltid ha kontanter liggende i tilfelle en krisesituasjon, kan ha bidratt til lovendringen. Men han trekker også frem andre momenter.

– Det er viktig å ikke ekskludere eldre og de rundt 600.000 ikke-digitale i Norge. Vi bør også hindre at bankene får monopol på alle transaksjoner, sier han.

Men samtidig understreker han følgende:

– Ja til kontanter betyr ikke nei til kort. Vi ønsker valgfrihet, og sier ja takk til begge deler.

Anne Mari Halsan, leder i NHO-organisasjonen Norsk frisør- og velværeforbund og Gunn Inger Hansen i Cutters har, foreløpig, forgjeves kjempet imot kravet om å ta imot kontant betaling. Foto: Andrine Resvoll/E24

Les også

Cash is King, men monarkiet er truet

Vil kjempe for unntak

Men kampen om kontantene er ikke vunnet for evig. Høyre-leder Erna Solberg lanserte i 2017 et mål om å gjøre Norge kontantfritt innen 2030.

Den gangen fikk hun liten støtte, heller ikke fra eget parti. Men det kommer trolig forslag fra enkelte bransjer om å få unntak fra loven.

Ett av kravene vil trolig komme fra frisørene. Anne Mari Halsan, leder i NHO-organisasjonen Norsk frisør- og velværeforbund, vil kjempe for at Cutters og andre frisørsalonger skal få et unntak fra loven.

– Vi må forholde oss til den nye loven, men vi har ikke gitt oss. Vi vil fortsette å samle dokumentasjon og informere lovgiverne om hvorfor kravet om kontanter blir uforholdsmessig dyrt for våre medlemmer, sier hun.

Read Entire Article