Nå legger finansministeren frem statsbudsjettet

2 weeks ago 13



Oljepengebruken øker i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025. Det viser nøkkeltallene, som ble publisert klokka 8 mandag morgen.

For å få statsbudsjettet til å gå opp, vil regjeringen tappe oljefondet for 460,1 milliarder kroner. Det tilsvarer 2,5 prosent av avkastningen til fondet, og er innenfor handlingsregelen.

Alle nyheter om statsbudsjettet og reaksjoner på det, kan du lese her:

I denne saken kan du lese om:

Mulig forsinkede rentekutt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener regjeringen tar hardere i enn Norges Bank hadde ventet. Det kan bety en forsinkelse i rentekuttene.

– Dette betyr at budsjettet bidrar til å stimulere økonomien. Renteeffekten er ikke negativ, det kan bety at rentekuttene kommer senere, sier Andreassen.

Heller ikke økonomiprofessor Ola H. Grytten mener den økte oljepengebruken bidrar til å få ned renta raskt.

I budsjettforslaget for 2024 foreslo regjeringa å bruke 409,8 milliarder oljekroner. Dette vart auka med nær 9 milliarder kroner, til 418,7 milliarder kroner, i revidert budsjett i mai i år.

Regjeringa har sagt at de vil stramme pengegrepet hver høst, men når budsjettåret er i gang har pengebruken auka, viser tallene som vart publiserte klokka 8.

Redusert antall kvoteflyktninger

Regjeringen legger i neste års statsbudsjett opp til å ta imot helt ned mot 200 kvoteflyktninger, etter det NRK forstår.

Regjeringen har allerede varslet kraftige innstramminger i innvandringspolitikken. Nå er det klart at mottak av kvoteflyktninger strammes ytterligere inn.

Under Støre-regjeringen tok Norge imot 3000 kvoteflyktninger i 2022. Antallet ble redusert til 2000 i 2023 og 1000 i år.

Lan Marie Berg, finanspolitisk talsperson i MDG, mener reduksjonen er «skammelig».

– Det er utrolig provoserende at regjeringen skryter av hvor strenge de skal være mot de som flykter fra krig og elendighet.

Innfører exitskatt

Regjeringen innfører den omstridte exitskatten, men gjør endringer i når skatten innføres, erfarer NRK.

Skatten fungerer slik: Idet man flytter ut av Norge, vil staten regne ut hvor mye skatt du skulle ha betalt av gevinstene du har opparbeidet deg i Norge.

Skatten slår inn for dem som har en gevinst på 3 millioner kroner. Tidligere lå innslagspunktet på 500.000 kroner. Skatten vil gjelde for alle som flyttet ut av Norge fra og med 20. mars i år.

Publisert 07.10.2024, kl. 09.56 Oppdatert 07.10.2024, kl. 09.58

Read Entire Article