Nå er Trump gretten på Putin

10 hours ago 11



Vladimir Putin får føle det samme som så mange andre: Plutselig skifter Donald Trump mening om deg.

Skriver om krigen i Ukraina, sjakk, Formel 1, idrettspolitikk, m.m.. Utdannet ved NMBU og Moskvas statsuniversitet. Hobbybonde.

E-post

 AP / NTBPRESIDENTER: Donald Trump og Vladimir Putin. Foto: AP / NTB
Mandag 14. juli kl. 23:36

USAs president har rost Putin og hatt en holdning i Ukraina-krigen som har ført til mange grå hår i Kyiv.

Men nå: Trump er tilsynelatende rasende på Putin. Dag etter dag forteller han om hvor meningsløst det er å snakke med Putin. Han har tydelig gått lei av den russiske presidentens tomme løfter.

Mye kan sies om Donald Trump, men han er en handlingens mann, og når han føler at Putin - som i disse forsøkene på våpenhvile - bare haler ut tiden og egentlig ikke har det minste ønske om å avslutte krigen i Ukraina, så blir Trump sint.

Foto: Evan Vucci / AP / NTB

For første gang siden han tiltrådte som president godkjente han mandag nye amerikanske leveranser av krigsmateriell til Ukraina.

Han truet også med 100 prosent toll mot Russland - og han truet ikke minst med høy toll mot de landene som fortsatt handler med Russland. Det siste er kanskje det viktigste med tanke på hvordan Moskva har klart seg brukbart økonomisk ved å omgå sanksjonene.

Volodymyr Zelenskyj smiler nå. Han gjorde ikke det etter besøket i Det hvite hus den 28. februar, men etter at de to hadde møttes i pavens begravelse i slutten av april, var plutselig forholdet et helt annet og Trump antydet at «nå er jeg på Zelenskyjs side. Vel, ikke nødvendigvis Zelenskyjs side, men Ukrainas side».

I helgen sa Trump at Putin «snakker pent, og så bomber han alle på kvelden». Det liker ikke Trump, som i sitt forsøk på våpenhvile har snakker aller mest om at altfor mange mennesker dør.

 Alex Brandon / AP / NTBDonald Trump har tidligere blitt beskyldt for å være Putins «puppet». Bildet er fra Washington i juni 2025. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

Mandag, i spann med NATO-sjef Mark Rutte, gjentok han dette. Trump sa at «jeg føler at jeg har hatt avtale med Putin fire ganger», for så å oppleve at russerne hadde bombet Ukraina igjen før han hadde rukket å gå til sengs.

Han er nå klar på at Ukraina skal få Patriot-systemet (betalt av Norge og andre europeiske land) – og muligens også nye angrepsvåpen.

Trump og Rutte sa ikke noe om det mandag. Bare at Ukraina skulle få USAs «beste våpen». Amerikanerne har vært veldig forsiktige med å levere ukrainerne våpen som gjør at Putins narrativ om at det er en stedfortrederkrig, skal få noen form for støtte. Blant dem som har vært skeptiske til noe sånt, er Trumps visepresident JD Vance.

USA har allerede levert ATACMS-raketter til Ukraina, med en rekkevidde på opptil 300 kilometer, ikke nok til å nå for eksempel Moskva, som ligger rundt 500 kilometer fra grensen. Men flere medier skriver at USA vurderer å levere JASSM-kryssermissiler med en rekkevidde på over 900 kilometer og som kan avfyres fra F16-jagerfly.

 JENS BUTTNER / AFP / NTBUkrainske og tyske soldater fotografafert foran Patriot-missiler i 2024. Foto: JENS BUTTNER / AFP / NTB

Patriot-systemet kan være viktig nok. Russerne har den siste tiden ikke bare økt droneangrepene, men også misselangrepene med raketter som kan ha et halvt tonn sprengstoff og som derfor gjør voldsom skade.

Men Patriot-systemet hjelper bare mot missilene, ikke mot de hundrevis av droner som sendes mot Ukraina.

Trump har i månedsvis forsøkt å få Vladimir Putin til forhandlingsbordet. Han har holdt døren åpen for Russland – men nå er Trump lei og truer med skyhøy toll om det ikke blir våpenhvile innen 50 dager.

Selv om Trump nå hyller hvordan Europa har stått samlet bak Ukraina og snakker pent om president Zelenskyj, er det likevel ingen garanti for at USA generelt vil «ta seg av» Ukraina igjen. Europa må gjennomføre sin plan om å trappe opp støtten til Ukraina - ikke minst for sitt eget beste.

Putin trodde nok at Europa ville gi opp sin støtte etter hvert, men han har foreløpig forregnet seg på det.

 Nathan Howard / Reuters / NTBMark Rutte og Donald Trump på mandagens pressekonferanse. Foto: Nathan Howard / Reuters / NTB

Donald Trump er aller mest opptatt av økonomi, og hvis han gjennomfører tiltak som skaper trøbbel for Russland, og at det etter hvert går ut over levestandarden hos den vanlige russer, kan det være veldig betydningsfullt for Ukraina.

I øyblikket er det lite som tyder på at Kyiv skal vinne krigen militært. Men en situasjonen der folk flest blir misfornøyde og ikke lenger støtter Putins krig, kan snu opp-ned på mye.

– Vi håper at USA fullt ut forstår hva som kan gjøres for å tvinge Russland til fred, sier president Zelenskyj.

Mye tyder på Trump er kommet et godt stykke nærmere den forståelsen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article