Hva er det egentlig som er blitt forbudt? E24 har spurt tre advokater om ti konkrete eksempler. Det handler om Snapchat-filter, VG-reklame – og den ikoniske julereklamen fra Coca-Cola.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Markedsføring av usunn mat og drikke til barn er nå forbudt i Norge.
- To advokater vurderer lovligheten av 10 konkrete reklameeksempler, inkludert Coca-Cola-julereklamen, plakater i matbutikken og Snapchat-filter med enhjørning.
- Advokatene understreker betydningen av helhetsvurdering og at promoteringen primært ikke må appellere til barn.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Et nytt forbud har trådt i kraft. Nå er det ulovlig å markedsføre usunn mat og drikke til barn.
Da forslaget var på høring, møtte det motbør fra en rekke aktører. «Dustete», var dommen fra Nikolai Astrup i Høyre. Regelrådet flekket frem de røde lysene – signalet for at saken er for dårlig utredet.
1. juli kom Helsedirektoratet med en veileder som skal avklare hvor grensen går. Dokumentet teller 47 sider, men ifølge Orkla-advokat og MFU-styreleder Martin Bergreen Rove har den bare gjort det vanskeligere å vite hva som er lov.
E24 har spurt tre advokater med ekspertise på feltet om ti konkrete eksempler. Det er Hans Erik Johnsen fra Wiersholm, Julie Rasmussen Solli i Thommessen og Stine Helén Pettersen i Ræder Bing.
Stine Helén Pettersen
Partner og advokat i Ræder Bing.
Hans Erik Johnsen
Partner og advokat i Wiersholm.
Julie Rasmussen Solli
Spesialrådgiver og advokat i Thommessen.
Her er deres dom:
1. Coca-Cola-reklame på TV med julenissen
De tre advokatene starter samstemt i sin vurdering av den ikoniske reklamen med julenissen i lastebil eller tog.
– Den tror jeg er lovlig, sier Johnsen.
– Lovlig så lenge den ikke inneholder virkemidler som gjør reklamen særlig rettet mot barn, sier Solli.
Pettersen og Solli påpeker at det fortsatt vil være lov å bruke virkemidler som påskeharer og julenisser ved høytider.
– Men hvis reklamen vises på kanaler hvor barn utgjør en vesentlig del av publikum, eller reklamen har andre elementer som appellerer til barn, taler dette for forbud, sier Pettersen.
2. Godteri med Pokémon-tema plassert i kurv ved kassen i lekebutikk
– Ikke bare trolig, den er nok ulovlig, blant annet på grunn av plasseringen, sier Johnsen.
– Kommer an på, men kan være ulovlig, kontrer Pettersen.
– Trolig ulovlig, sier Solli, som legger til at lekebutikker har mindre handlingsrom enn matbutikker, og at blant annet høyden på kurven spiller inn.
Alle tre påpeker at kombinasjonen av Pokémon, godteri og lekebutikk forsterker graden av hvor barnerettet markedsføringen er.
– Utsalgssted og plassering kan nok by på problemer i dette tilfellet, men det beror på en konkret vurdering, sier Pettersen.
3. Reklame for potetgull i VG med overskriften «lørdagskos»
Dette vil fortsette å være lovlig, ifølge advokatene.
En annonse i VG vil først og fremst være synlig for voksne, og dermed ikke særlig rettet mot barn, påpeker Pettersen.
De understreker at «lørdagskos» er en nøytral formulering.
– Det kan bli ulovlig hvis man bruker virkemidler i selve reklameteksten eller -bildet som retter seg mot barn, sier Johnsen.
4. TikTok-video med influencer som viser energidrikk med ungdomsprofil
Energidrikk er omfattet av produktlisten, og TikTok er primært dominert av de yngre. Men dette eksempelet «kommer an på», svarer Johnsen og Pettersen.
– Bruk av influencer med ungdommelig uttrykk og tematikk, samt presentasjonsformer som appellerer til barn, vil gi et helhetsinntrykk av at tiltaket er særlig rettet mot barn og unge, sier Pettersen.
Solli lander i stedet på trolig ulovlig.
– Reklame på TikTok og andre sosiale medier og strømmetjenester som brukes av mange barn, vil nok ofte anses som særlig rettet mot barn, sier hun.
Men at influenceren er ungdom er nok imidlertid ikke i seg selv tilstrekkelig. Det finnes dem som primært retter seg mot barn under 18 år, og grensetilfeller der målgruppen er mellom 16 og 20.
– Der må man gjøre en konkret helhetsvurdering av de virkemidlene som er brukt, sier Johnsen.
5. Reklame for sjokoladepålegg i kundeavis med tittelen «Gjør skolestarten billig!»
Trolig ulovlig, konkluderer samtlige.
Og det selv om reklamen først og fremst vil være synlig og rettet mot foreldre. Men her har Helsedirektoratet vært tydelig.
– Markedsføring som appellerer til barns behov, for eksempel at produktet er egnet som niste eller i en barnebursdag, vil være ulovlig, sier Solli.
– Det er sendt så sterke signaler om at henvisninger til skolesituasjonen er rettet mot barn, eller er en oppfordring til voksne, at det nesten uansett trolig er ulovlig, sier Johnsen.
6. Utdeling av smågodtprøver til barn under butikkåpning
Trolig ulovlig, konkluderer advokatene, som viser til at utdeling av smaksprøver direkte dekkes av ordlyden i forskriften.
– Det er typisk den situasjonen man har villet komme til livs. Hvis butikkene ønsker å komme seg rundt dette, deler de ut de godteriene til foreldrene, som så kan gi det videre til barna, sier Johnsen.
Det har man nemlig sagt at er tillatt. Men ikke til barna:
– Det må antas at slike utdelinger som et utgangspunkt utføres i markedsføringsøyemed, og slik utdeling til barn og unge under 18 år er dermed ikke tillatt, sier Pettersen.
7. Brusreklame på nettside med kun voksne som målgruppe, men hvor teksten sier: «Perfekt til barnebursdag!»
Johnsen og Solli sier «trolig ulovlig», Pettersen sier «ulovlig».
Dette handler om noe av det samme som punkt fem, at forbudet også omfatter å oppfordre voksne til å kjøpe et produkt til barn, påpeker Solli. Og i veilederen nevnes barnebursdager ettertrykkelig, påpeker Pettersen.
– Hadde du droppet «barne-» i barnebursdag, så mener jeg det avhenger av de øvrige virkemidlene. Er det ingen indikasjoner på at man mente barnebursdag, hvor det er helt nøytralt – uten barnslige ballonger og papirkroner – så kunne den vært lovlig, sier Johnsen.
8. Sponsorlogo for Haribo på draktene til et barnefotballag
På dette punktet skiller vurderingene seg mer. Solli ender på lovlig, Johnsen mener det kommer an på, mens Pettersen lander på at det er ulovlig.
– Statssekretær Usman Ahmad Mushtaq har tidligere uttalt at Hennig-Olsen kan sponse barneidrett mot profilering. Dermed er det nok også lovlig at Haribo sponser barneidrett mot å få Haribo-logoen på draktene, selv om de fleste vel forbinder varemerket med godteri, sier Solli.
Johnsen viser på sin side til at mange av Haribos produkter faller innenfor forskriften.
– Men dersom det bare er penger som har gått fra Haribo til laget, så skal det være lov.
Selv om sponsors navn og varemerker er unntatt forbudet, gjelder ikke dette for varemerker som er konkrete produkter i produktlisten, påpeker Pettersen.
– Haribo er et varemerke for konkrete godteriprodukter. Bruk av logo for slike produkter på barneidrettsdrakter anses dermed ulovlig, sier hun.
9. Plakat for melkesjokolade med teksten «Lørdagskos» i en dagligvarebutikk
Samme som punkt tre og dermed lovlig. Det er alle de tre advokatene enige om.
– Uttrykket «Lørdagskos» er ikke alene tilstrekkelig til å gjøre reklamen «særlig rettet mot barn», ettersom begrepet er like appellerende til voksne som til barn, mener Pettersen.
– Når det er så flatt beskrevet, er plakatene trolig lovlige. Det øyeblikket du har en animert figur som spretter rundt på plakaten, som 7-åringen din liker bedre enn 30-åringen min, så blir det noe annet, sier Johnsen.
10. Snapchat-filter med fargerike Oreos, en dansende enhjørning og Oreo-logoen i hjørnet
Oreo-kjeks faller inn under produktlisten, og skal ikke markedsføres til barn uansett næringsinnhold, påpeker Pettersen, som kaller denne ulovlig.
Men også filter og plattform spiller inn, vektlegger Johnsen, som sammen med Solli konkluderer med trolig ulovlig.
– Uten at jeg har sett den dansende enhjørningen, vil nok også den normalt sies å appellere særlig til barn, sier Solli.
Barn er en viktig brukergruppe på Snap, men det er ikke avgjørende, forklarer Johnsen.
– Men det å inkludere enhjørningen forsterker barnepreget på en måte som gjør at den trolig er ulovlig. Hvis dette i stedet var en voksen anime-enhjørning, så er det ikke like sikkert.
– Det viser hvor vanskelig dette er. Når utformingen av en enhjørning kan avgjøre.