Nå er høsten her for fullt – regn i hele landet

2 hours ago 4



Det blir regnvær og kaldere i hele landet de neste dagene. Den første snøen vil legge seg på fjellovergangene i sør, og i nord blir det kraftig vind.

Nordlys over Fjorda i Innlandet i september. I helga kan det bli perfekt nordlysvær noen steder i Nord-Norge. Foto: Heiko Junge / NTB

Finn fram pleddene og kjøp inn til kakao: – Nå er det høst, kan meteorologene melde. Statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis sier at det norske folk kan trøste seg med at det blir likt for alle.

– Dette blir en typisk høstperiode. Alle vil få regn og alle vil få sol. Alle skal få litt av alt, sier han.

De neste dagene vil for det meste bli grå og regnfulle i store deler av Sør-Norge, men det vil bli noen solgløtt. I vest vil sola titte fram på torsdag, mens Trøndelag, Østlandet og Sørlandet får se sola på fredag. I Nord blir det både regn og snø, men det vil bli timer med opphold både lørdag og søndag.

Snødekte fjelloverganger

Torsdag kan det falle opptil 15 centimeter snø, og meteorologene har sendt ut gult farevarsel for deler av Vestland, Møre og Romsdal, Trøndelag og Innlandet.

– Vi kan få snø helt ned til mellom 300–600 meter over havet, sier meteorologen.

Han sier grunnen til at det er sendt ut varsel først og fremst er fordi det er første gang i sesongen at snøen faller i lavere strøk.

De som skal kjøre på fjellovergangene må nemlig regne med snødekte fjell, og folk rådes til å beregne ekstra tid på transport og å bruke riktige dekk.

– Hadde dette vært i desember eller januar hadde vi ikke sendt ut, men nå vil kanskje flere bli overrasket. Det er alltid noen som ikke er forberedt, sier Sarchosidis.

Kraftige vindkast i Nord

Det er sendt ut gult farevarsel for kraftige vindkast for deler av Vest Finnmark og Nord troms, og det ventes sørøstlig full storm utsatte steder med lokalt kraftige vindkast på 27–35 meter i sekundet.

– De kraftigste vindkastene ventes på steder med fjell i sør og øst, heter det i farevarselet som er sendt ut.

Meteorologenes råd er å lukke vinduer og dører, sikre løse gjenstander og unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Vinden vil avta torsdag, men Nordland og i Troms har likevel en vindfull helg i vente.

– Det ligger et lavtrykk uti havet vest for Nord-Norge. Det flytter ikke på seg, og gir kraftig sønnavind for hele Nord-Norge hele helgen, sier Sarchosidis.

Sønnavinden vil gi en del nedbør langs kysten av Nordland. Fylket vil få fine perioder, men det gjelder hovedsakelig steder som er litt unna kysten. Lofoten og helgelandskysten er spesielt utsatt for nedbør.

– Her kan man dra på nordlysjakt

Sønnavinden blir fralandsvind for Troms og Finnmark lørdag og søndag. Det vil gi flere timer med opphold lørdag og søndag.

– Der vil skyene holde seg unna, sånn at det blir det skyfri himmel og perfekt forhold for nordlysjakt, sier meteorologen.

Han råder om å sjekke varselet for nordlys der man er, om man vil få med seg en liten fargefestival på høsthimmelen.

– Kle deg godt i helgen

Det er i nord de kaldeste temperaturene vil komme, og i helgen kan det bli mellom 0–4 grader noen steder på grunn av klarværet. I nord blir det varmest langs kysten.

Det blir kjølige høsttemperaturer i resten av landet også. Det blir mellom 7 og 11 grader på Sør- og Østlandet.

– Det begynner å bli høst. Man må ha på tjukkere jakke i helgen. Jeg blir ikke overrasket om det blir nattefrost i et stykke unna kysten, sier meteorologen om temperaturene i Sør-Norge.

Read Entire Article