Nå er andre versjon av omstridt Ap-bok ute: – Boken burde trekkes

1 month ago 25



Forfatterne gjør blant annet flere endringer i omtalen av avdøde Hans Kristian Amundsen. Enken hans står fortsatt ved at boken burde trekkes.

Et nytt opplag av den omstridte boken «Partiet» er kommet ut. Der gjør forfatterne flere endringer. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: 11.10.2024 10:56

Den sterkt kritiserte boken «Partiet» har lenge vært utilgjengelig for leselystne nordmenn.

Gyldendal har ventet med å slippe et nytt opplag etter massiv kritikk og påstander om faktafeil. Flere mente også at boken burde trekkes.

Nå er imidlertid andreopplaget tilgjengelig – i alle fall som e-bok.

Aftenposten har nå ved hjelp av et verktøy for kryssjekk av tekster, sett på hvilke endringer som er gjort fra det første til det andre opplaget.

1. Flere nyanser om Amundsens rolle i varsler

En del av den heftige debatten rundt boken har handlet om rollen avdøde Hans Kristian Amundsen er tillagt i boken.

Han var sekretariatsleder i Aps stortingsgruppe da varslene mot Trond Giske kom i 2017.

Amundsens enke reagerte i september sterkt på forfatternes omtale av hennes avdøde mann.

I boken står det blant annet at Hans Kristian Amundsen fikk gjort en juridisk vurdering av to varsler som ansatte i Aps stortingsgruppe leverte inn.

I andre opplag er det lagt inn at «det er ikke uvanlig i varslingssaker at både advokat og psykolog er koblet inn for å bistå i varslingsprosesser».

En advokat utarbeidet et notat for Amundsen. I førsteopplaget sto det at «dokumentet er holdt strengt hemmelig fram til i dag, og dette er første gang det omtales i offentligheten».

Denne påstanden er nå fjernet helt fra boken.

I førsteopplaget sto det også at «den midlertidige konklusjonen til advokaten hvilte utelukkende på forklaringene til (...)(...)Her har forfatterne lagt inn jobbtittel og en beskrivelse av omgangskretsen til de to varslerne. Aftenposten har valgt å ikke sitere dette.».

Denne påstanden er nå helt fjernet fra boken.

I boken er det gjort et poeng ut av at ordlyden i varslene ble endret underveis i e-postdialogen Amundsen hadde med advokaten.

Det skjedde før han sendte dem videre til partikontoret.

I det nye opplaget av boken står det nå at «det finnes også ulike måter å tolke disse endringene på – prosessen kan også ha vært en del av en prosedyre for å øke presisjonsnivået i et varsel».

I førsteopplaget sto det at «det nærmet seg lunsjtider 19. desember 2017 da Hans Kristian Amundsen omsider videresendte det konfidensielle notatet». Man kan få inntrykk av at han somlet.

I andreopplaget er ordet «omsider» fjernet.

Står fortsatt ved at boken burde trekkes

Til tross for at Hans Kristians Amundsens navn ble sto 67 ganger på trykk i førsteopplaget av boken, ble ikke enken Karen Marie Berg kontaktet før publisering.

Aftenposten har forelagt henne endringene fra bokens første opplag til andre, og Berg sier det bekrefter hennes tidligere reaksjoner:

– Dette er en kildestyrt og sterkt ubalansert bok, noe som gjør det vanskeligere å varsle om uakseptabel oppførsel, sier hun til Aftenposten og legger til:

– Jeg står fortsatt ved at boken burde trekkes.

Ingeborg Volan i Gyldendal sier det er lagt inn noen rettelser og presiseringer i andre opplag.

– I noen passasjer er det også lagt til noe mer kontekst. Forlaget har fått nødvendige forsikringer fra forfatterne om kvaliteten i kildegrunnlaget og hvordan ulike deler av boken kan dokumenteres. Det har aldri vært aktuelt å trekke boken, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

2. Metoo settes i en større kontekst

En rekke andre endringer er også gjort i det nye opplaget. Flere av dem handler om metoo. Forfatterne skriver om:

  • At Arbeiderpartiet ikke var de eneste som i 2017 strevde med å håndtere metoo-saker. Blant annet står det: «Metoosakene i Arbeiderpartiet kan hevdes å være en sak det var umulig å håndtere perfekt for Støre, Stenseng, Amundsen og de andre aktørene som ble involvert på vegne av partiet.»
  • At det internt ble oppfordret til å varsle om metoo-historier
  • At det i 2017 «i hele offentligheten – inkludert pressen –» sto frem kvinner som fortalte alvorlige historier som endelig ble trodd på.

3. Fjernet påstand om at Støre lovte å fjerne Giske

Forfatterne har også endret hva som skal ha kommet frem i en e-post-diskusjon mellom Støre, Tajik, Amundsen og Ann-Cathrin Becken, personalsjef i partiets stortingsgruppe den 22. desember 2017.

I førsteopplaget sto det at Becken hevdet at Støre «hadde lovet at han skulle fjerne Trond Giske raskest mulig. På det tidspunktet var varslene helt ferske».

Det sto også at «Støre korrigerte aldri Beckens påstand om at han hadde lovet å sparke Giske».

Begge disse påstandene er nå fjernet.

I det andre opplaget står det at Becken var kritisk til at «Støre ikke hadde fulgt kravene fra Amundsen og varslerne».

I førsteopplaget sto det at «det var i romjulen 2017 at Støre åpnet for at Giske måtte ut som både nestleder og sentralstyremedlem, selv om partiet ikke hadde behandlet anklagene mot trønderen. Saken måtte bort og ut av verden».

Det er nå endret til at «Støre ville få Giske-sagaen ut av verden». Partiet trengte ro.

4. Fra mistillit til ros for Amundsen

I det første opplaget av boken sto det at «ifølge flere tett på Støre ga partilederen da inntrykk av at han også hadde mistet tillit til Amundsen og faktisk ønsket ham ut fra partiet».

Det er nå endret til at «flere av Amundsens støttespillere mener fortsatt at han var den som virkelig sto opp for varslerne i metoo-saken i Arbeiderpartiet».

5. Endrer faktafeil

I tillegg er det som tidligere omtalt gjort endringer i flere faktafeil. Blant annet heter det nå at daværende finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen «drakk seg temmelig påseglet i eget utdrikningslag, slik det ble referert i en Aftenposten-artikkel». I første versjon av boka stod det at hun «passet på å ikke drikke for mye» med tanke på at hun så for seg å bli landets neste finansminister.

Det er også lagt inn flere henvisninger til andre bøker etter at det har kommet anklager om tekstlikhet.

Read Entire Article