Nå braker det løs i USA: Møtes til første president­debatt

3 weeks ago 13



Sommerens presidentdebatt mot Donald Trump satte sluttstrek for Joe Bidens tid som USAs president.

Debatten gikk så dårlig at Biden endte opp med å trekke seg som demokratenes kandidat.

Stafettpinnen ble overtatt av visepresident Kamala Harris.

Nå lurer alle på hvordan hun vil klare seg i sin første debatt mot Trump, republikanernes kandidat.

To menn i små biler inne på et rom dekket med bannere og plakater i forbindelse med presidentdebatten mellom Harris og Trump

Forberedelsene til presidentdebatten er i full gang inne på museet National Constitution Center i Philadelphia, der debatten skal holdes.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Natt til onsdag, fra klokken 03.00 norsk tid, får vi svaret. Da braker det løs i byen Philadelphia i vippestaten Pennsylvania.

  • Debatten sendes direkte i sin helhet på nrk.no i natt, men vil ikke være tilgjengelig etterpå i NRKs flater på grunn av restriksjoner knyttet til rettighetene. Se og hør Nyhetsmorgen fra klokken 06.00 i NRK Radio, på NRK1 og i P2 onsdag morgen for oppsummering og analyser.

Samhold og splittelse

Den 90 minutter lange presidentdebatten skjer i regi av ABC News. Det er foreløpig den eneste planlagte debatten mellom Trump og Harris før presidentvalget 5. november.

Det beskrives som «den viktigste kvelden i visepresident Kamala Harris' politiske karriere», i The New York Times.

Kamala Harris vinker mens hun går fra et fly til en ventende bil

Kamala Harris ankom Philadelphia på mandag før den planlagte debatten.

Foto: Jacquelyn Martin / AP

Harris har klatret på meningsmålingene siden hun tok over som demokratenes kandidat. Men enkelte meningsmålinger har den siste tiden vist at fremgangen hennes kan være i ferd med å dabbe av.

Gjennom sin korte valgkamp har Harris forsøkt å presentere seg som en som kan gi amerikanerne håp og samhold.

Under debatten er det ventet at hun vil prøve å forsterke dette inntrykket og male Trump som en mann som nører oppunder hat.

– Jeg vil alltid være en president som forener oss og som vil akseptere en fredelig maktovertagelse, sa Harris, med et spark til Trump, da hun talte på partiets landsmøte i august.

Donald Trump taler på et podium med amerikanske flagg i bakgrunnen

Donald Trump kritiserte Kamala Harris da han 6. september talte til en politiforening i Charlotte i Nord-Carolina.

Foto: Evan Vucci / AP

Trump er på sin side ventet å kritisere Harris for å ha gjort det svakt i tiden som visepresident. Mange tror han vil fokusere på økonomien, innvandring og kriminalitet, områder der demokratene har fått kritikk for å ikke føre en effektiv politikk.

– Ingen forbrytelse som Kamala Harris har begått, har vært større enn hennes nasjonsødeleggende grenseinvasjon. Noe lignende har aldri vært sett før, sa Trump da han nylig talte på et møte i Charlotte i Nord-Carolina, meldte Reuters.

Konsekvenser for valget

Mange er også spente på hvordan Harris vil håndtere debatten. Hun har foreløpig kun gitt ett intervju siden hun ble presidentkandidat.

For Trumps del er det flere som lurer på om han vil ha en saklig tone og holde seg til temaene han får spørsmål om. Gjennom valgkampen har Trump også kommet med nedsettende kommentarer mot Kamala Harris knyttet til at hun er en svart kvinne med bakgrunn fra Sør-Asia.

Gående og syklende foran et gjerde foran et museum

Metallgjerder var søndag satt opp foran museet National Constitution Center i Philadelphia, der presidentdebatten skal foregå.

Foto: Tom Gralish / AP

Presidentdebatten ansees som en viktig mulighet for kandidatene å vise hvem de er, hvilken politikk de vil føre, og hvor gode de er til å svare på spørsmål og håndtere press. Debatten kan derfor få store konsekvenser.

Da Biden møtte Trump til debatt i juni, førte hans stotrende fremføring til at han etter massiv kritikk trakk seg som kandidat.

Presidentdebatten mellom John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960 blir ofte trukket frem som et eksempel på hvor viktige debatter kan være. Der fremsto Kennedy som ung, rolig og komfortabel, i kontrast med en tilsynelatende svett, stresset og sliten Nixon.

Men utfallet av presidentdebatter sier ikke nødvendigvis noe om utfallet av valget. Mange mente at Hillary Clinton vant i debatt mot Donald Trump i 2016. Men det var Trump som ble president.

Hør utenriksredaksjonens podkast: Kamala Harris og Donald Trump skal endelig møtes til debatt for første og kanskje siste gang før valget.

Publisert 11.09.2024, kl. 02.43 Oppdatert 11.09.2024, kl. 02.52

Read Entire Article