Utestengt for kontroversiell gest i EM – hedres med statue i Tyrkia

11 hours ago 5



For etter å ha senket Østerrike med to mål, ble Demiral stående ute på banen med hendene i været. Der formet han ulvesymboler med begge hendene.

Der Spiegel skrev at tysk sikkerhetstjeneste betegner håndsymbolet som nasjonalistisk, høyreorientert og ekstremistisk. Grunnen er at det knyttes til den tyrkisk fundamentalistiske gruppen «De grå ulver».

Organisasjonen har vært ulovlig i Østerrike siden 2019 og der er gesten forbudt.

Den danske professoren Joakim Parslow sa til NRK at han ikke tolket det dit hen at Demiral så på dette som et fascistisk og ultranasjonalistisk symbol, da han tok det i bruk,

MD

SKAPTE FURORE: Merih Demiral under EM.

Foto: RONNY HARTMANN / AFP

– En stor løgn!

Gesten førte likevel til at Det europeiske fotballforbundet ga ham to kampers utestengelse – til stor protest fra tyrkiske myndigheter og fans.

I Berlin demonstrerte tyrkiske supportere sin misnøye med avgjørelsen ved å vise ulvehilsenen før kvartfinalen mot Nederland.

Tyrkiske fans

STØTTET GESTEN: Tyrkiske supportere samlet seg på Breitscheidplatz i Berlin etter utestengelsen av Demiral.

Foto: RALF HIRSCHBERGER / AFP

En annen som protesterte var borgermesteren i den lille nordtyrkiske byen Bolu, Tanju Özcan, som nå hedrer Demiral med en statue der spilleren gjør nettopp ulvehilsenen.

– Denne bevegelsen er ikke et symbol for Det nasjonale aksjonspartis (MHP) medlemmer eller idealister. Det er en stor løgn, sier Özcan, som mener symbolet er blitt brukt i hundrevis av år av ulike tyrkiske grupperinger.

Merih Demiral

AVDUKET: Merih Demirals statue står nå i Bolu. Her viser borgermester Tanju Özcan for første gang frem statuen for offentligheten.

Foto: Bolu kommune

– Det er et symbol på tyrkiskhet og den tyrkiske verden. Derfor aksepterer jeg ikke at det er symbolet til et parti.

Takker for statuen

Demiral uttrykte takknemlighet til borgermesteren for statuen på sin Instagram-konto:

«Statuen, som er en representasjon av våre innbyggere med hjerter som banker for månen og stjernene (flagget), er både en stor ære for meg og det mest konkrete uttrykket for stoltheten over å være en del av mitt vakre land».

Han uttalte etter 2–1-seieren mot Østerrike at han hadde sett supportere på tribunen som viste tegnet etter sitt andre mål. Det minnet ham på at han måtte gjøre det samme.

– Jeg hadde en spesifikk feiring i tankene, og det er den jeg gjorde. Det har å gjøre med min tyrkiske identitet, for jeg er veldig stolt over å være tyrker, sa Demiral.

Publisert 04.10.2024, kl. 22.42 Oppdatert 04.10.2024, kl. 22.55

Read Entire Article