Nå blir disse lysene ulovlig

1 month ago 24



Det er blant annet slutt på å lyse opp kommunens bygg og anlegg med andre nasjoners flagg og symboler.

Holmenkollbakken ble lyst opp i fargene til det ukrainske flagget våren 2022. Nå blir det slutt på å hedre andre land på denne måten. Foto: Terje Pedersen / NTB

Publisert: 21.10.2024 18:55

Kortversjonen

Fremover blir det færre flagg som lyser opp Oslo. I februar vedtok bystyret at reglene skulle for lyssetting skulle bli strengere.

  • Kommunens bygninger skal ikke lyssettes med andre nasjoners flagg eller symboler.
  • Kommunens bygninger skal kun lyssettes i ytterst få tilfeller.

Nå har byrådet på bestilling fra bystyret kommet med ti konkrete forslag til innstramminger.

– I en verden som blir stadig mer polarisert, kan spørsmål om lyssetting fort bli kontroversielt, eller på annen måte skape store ringvirkninger, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) til Aftenposten.

Bystyret skal behandle saken tirsdag 22. oktober.

1 av 2Foto: Tore Meek / NTB

Forslag om ti innstramminger

Byrådet foreslår blant annet at bygg og anlegg ikke skal belyses dersom markeringen eller arrangementet ikke har bred offentlig interesse.

Lyssetting i forbindelse med kommersielle formål skal heller ikke tillates, og ikke minst foreslår de at lyssetting kun skal tillates i inntil én uke sammenhengende.

– Hvordan vil Pride påvirkes av byrådens forslag?

– Frivillige og ideelle organisasjoner, som Pride, påvirkes ikke av de nye retningslinjene, og kan også i fremtiden sende forespørsel om lyssetting. Det kommer tydelig frem av retningslinjene.

– Tidligere er blant annet Holmenkollen blitt lyst opp i ukrainske farger. Hva slags signaler sender det å stanse dette?

– For bystyret, og meg, handler dette om å holde hodet kaldt og hjertet varmt, samtidig som vi har en prinsipiell tilnærming til selve sakskomplekset. Når vi vet at FN har 193 medlemsland, og at det bor folk i Oslo med røtter i nesten alle sammen, så er det viktig med klare retningslinjer for å sikre likebehandling.

Strengt, men noen unntak

Retningslinjene skal gjelde for lyssetting av alle kommunens bygg og anlegg, med unntak av Oslo rådhus, offentlige rom, kommunale virksomheter i leide lokaler og lyssetting med kunstnerisk formål.

For eksempel vil det ikke hindre lyssetting av Munchmuseet i forbindelse med utstillinger.

 Retningslinjene gjelder ikke for Oslo rådhus, da det er forretningsutvalget som fastsetter retningslinjene for lyssetting av dette bygget. Foto: Javad Parsa / NTB

Tidligere har blant annet Kollen-hoppbakken vært lyst opp i grønt for å markere verdens miljødag, rosa for å markere verdens kreftdag og i regnbuefarger for å markere Pride.

Retningslinjene legger opp til at det fortsatt kan være lov å markere slike begivenheter, men det understrekes at det også i disse tilfellene bør legges opp til en strengere praksis.

Read Entire Article