Musk ut mot Storbritannias statsminister: – Uunngåelig at det blir borgerkrig

1 month ago 15



De spredte hatmeldinger og feilinformasjon på X. Nå møter de rettsvesenets straff i Storbritannia.

En anti-innvandringsdemonstrant, i sentrum, snakker med politifolk i North Finchley, London, onsdag 7. august. Foto: AP

Publisert: 29.08.2024 15:43

Kortversjonen

  • En 53 år gammel kvinne fra Nordvest-England ble dømt til 15 måneders fengsel etter hatefulle ytringer. Hun skal ha skrevet på Facebook at en moské burde sprenges «med de voksne inni».
  • En 45-åring fikk 20 måneders fengsel etter å ha oppfordret sine følgere til å sette fyr på et hotell som huser flyktninger.
  • En 55 år gammel kvinne ble avhørt av politiet etter at hun delte et viralt innlegg som pekte ut feil mistenkt for et dødelig knivangrep på barn.

Dette er noen eksempler på hvordan folk som har ytret seg i sosiale medier nå blir straffet i det britiske rettssystemet.

En dommer har kalt dem «tastaturkrigere», melder The New York Times. De er blitt beskyldt for å bruke sosiale medier til å oppfordre til opptøyer mot innvandring eller vold.

Det har vært høy temperatur i Storbritannia etter opptøyer i Southport, byen der tre jenter ble knivdrept under et dansekurs. Politiet mener høyreekstremen krefter sto bak opptøyene.

Fengslet for oppfordring til opptøyer

Innvandringskritiske demonstranter skapte kaos over hele England tidligere denne måneden. Opptøyene spredte seg over hele landet. Etterdønningene fra opptøyene har nå nådd de som anklages for å ha gjort noe galt på internett.

For bare noen dager siden rapporterte Daily Mail at en «tastaturkriger» ble fengslet for å ha oppfordret til opptøyer via X. Han skal også ha tjent 1400 pund i måneden på spredningen av innleggene.

Problemet landet på statsminister Keir Starmers bord mindre enn en måned etter at han tiltrådte.

En bil brenner på Parliament Road under en anti-innvandrerprotest i Middlesbrough. Foto: Owen Humphreys / PA

Starmer møtte politiledere i Downing Street tidligere denne måneden og varslet nye tiltak for å «oppdage ekstremistisk innhold» på nettet.

Dette har utløst en stor debatt om ytringsfrihet på sosiale medier, med Starmer, milliardæren Elon Musk og Reform UK-leder Nigel Farage i front.

Det store spørsmålet er: Hvem skal sette grenser for ytringsfriheten på nettet? Og hvor skal grensene gå?

Musk til angrep

Starmer kritiserte nettplattformen X etter at falsk informasjon om den mistenkte i Southport-drapet spredte seg.

Feilinformasjonen skal ha handlet om identiteten til den 17 år gamle mistenkte i angrepet. Dette skjedde til tross for gjentatte tilbakevisninger fra politiet og myndighetene.

I tillegg skal plattformen ha blitt brukt av høyregrupper til å oppfordre til vold.

Milliardæren bak X, Elon Musk, kastet seg inn i debatten etter kritikken.

Musk skal blant annet ha hevdet at en borgerkrig i Storbritannia er «uunngåelig», og kritisert Starmer for å innskrenke ytringsfriheten.

Elon Musk har anklaget Storbritannias statsminister for å forsøke å innføre overvåking av digitale plattformer. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB

I USA, hvor ytringsfrihetsbeskyttelsen er mer omfattende enn i flere land i Europa, har myndighetene færre verktøy for å tvinge selskaper til å fjerne denne type innhold.

EU har derimot vedtatt en «Digital Services Act», en lov som krever at de største sosiale medieplattformene har personer som modererer innholdet.

Starmer-regjeringen har lagt frem nye tiltak for å «oppdage ekstremistisk innhold» på nettet.

Hverken X eller Meta, som eier Facebook og Instagram, har uttalt seg om saken, ifølge The New York Times.

– Største trusselen mot ytringsfriheten

Diskusjonen om ytringsfrihetens grenser har fått stor oppmerksomhet i Storbritannia.

Reform UK-leder Nigel Farage har kritisert statsminister Keir Starmer etter at han presenterte regjeringens tiltak.

Farage, som først ble kjent som leder av UK Independence Party (UKIP) og senere som leder av Reform UK, har omtalt Starmer som den «største trusselen mot ytringsfriheten som Storbritannia noen gang har sett».

I et intervju med Fox News angrep Farage regjeringens planer om å lære barn å gjenkjenne ekstremistisk innhold på nettet.

Han advarte om at slike tiltak kan hindre fremtidige generasjoner i å stille kritiske spørsmål rundt nyheter og immigrasjon.

Reform UK-leder Nigel Farage uttrykker støtte til Elon Musk og har samtidig kritisert regjeringens planer om å lære barn å gjenkjenne ekstremisme. Foto: Ingeborg Moe / e-mail

Partileder støtter Musk

Farage roser også Elon Musk etter ordkrigen med den britiske statsministeren.

– Elon Musk har fått med seg situasjonen. Jeg tror grunnen til at Musk har rettet søkelyset mot Starmer den siste uken, er at han forstår hvordan folk vil reagere, sier Farage.

Reform UK-lederen uttrykker bekymring over at statsministerens forslag omfatter barn så unge som fem år.

Han mener det er problematisk at disse barna skal læres opp til å gjenkjenne ekstremisme, falske nyheter og feilinformasjon, samt bruke kritisk tenkning for å skille mellom hva som er sant og usant.

Starmers talskvinne uttalte at han «helt og holdent er uenig» med Farage.

Read Entire Article