Nordmenn burde registrere seg på X for å få sannheten, skriver Musk.
Publisert: 09.11.2024 23:00
Kortversjonen
- Elon Musk anklager norske medier for å lyve og oppfordrer folk til å bruke X for å få sannheten.
- Kirkens SOS opplever en økning i uro blant unge og eldre etter valget.
- Medieprofessor Petter Bae Brandtzæg mener at X er blitt mer usivilisert etter Musks overtakelse, med økt hatprat og falske profiler.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Valgresultatene i USA har skapt angst og uro blant både eldre og unge, ifølge Kirkens SOS. Organisasjonen opplever en merkbar økning i henvendelser fra bekymrede nordmenn etter valget.
Nå går Elon Musk i strupen på norske medier. Flere X-brukere mener at de som har fremtidsangst etter Trump-seieren, er blitt hjernevasket av mediene.
«Norske medier løy til folket sitt. De burde bli med på X for å få vite sannheten. Vær så snill send X.com-lenker til vennene dine», skrev Musk, som også eier plattformen, torsdag kveld.
Tråden Musk skriver dette i, ble opprinnelig postet av Document-journalist Espen Teigen. Han mener norske medier konstant lyver om Donald Trump, og at enkelte er blitt hjernevasket.
– Det er klart at mediene bærer et ansvar når de har publisert ensidig propaganda om vår nærmeste og viktigste allierte og samtidig sett ned på enhver som mener noe annet, sier Teigen.
Han mener intervjuobjektene gjentar påstander om at Trump er farlig uten å vise reell forståelse for ham og hans appell. Det var Nettavisen som omtalte saken først.
– Litt stum
Generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal, mener påstanden om hjernevasking er krenkende for dem det gjelder.
– Jeg blir nesten litt stum. Det er en nedsettende påstand om menneskene vi møter døgnet rundt, som har krevende liv, sier Heimdal.
Han synes det er spesielt at en av verdens mektigste menn kommenterer norsk medievirkelighet og fakta.
– Vi kan bekrefte at mange sliter med fremtidsuro, og at det ikke er blitt mindre i forbindelse med valget i USA.
Heimdal synes norske medier har dekket valget godt. Han understreker viktigheten av saker som ikke skaper mer skrekk og frykt enn nødvendig.
Han tror at flere trenger å høre at det kommer til å gå bra.
– Vi må etablere trygghet for barn og unge som ikke har forutsetninger til å forstå voksnes uro og medieinntrykket de får fra valget.
– Ekstrem mistillit
Mediene kan alltid være mer kritiske og balanserte, mener professor i medieinnovasjon Petter Bae Brandtzæg. Han synes valgdekningen i norske medier har vært veldig partisk.
Men å beskylde dem for å lyve, synes han er voldsomt.
Petter Bae Brandtzæg
Professor i medieinnovasjon ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Jarli & Jordan
– Det er en idé som går rundt, om at tradisjonelle medier manipulerer og feilinformerer.
Han forklarer at det er stor forskjell mellom USA og Norge.
– I USA er det ekstrem mistillit til mediene, og den ser ut til å bli verre og verre. Særlig blant republikanske velgergrupper.
Brandtzæg opplever at de fleste i Norge har tillit til redaktørstyrte medier. Norge har toppet pressefrihetsindeksen åttende året på rad. USA er på 55. plass.
Norske medier er opptatt av å formidle sannheten, mener assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Solveig Husøy.
Hun synes valgdekningen i Norge har vært omfattende, grundig og saklig. Dersom mediene ikke hadde formidlet de problematiske sidene ved Trump, hadde de ikke gjort jobben sin, mener hun.
Solveig Husøy
Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening
– Særlig den manglende respekten for demokratiske spilleregler og at han systematisk svekker tilliten til mediene, sier Husøy.
Samtidig har hun registrert debatt og uenigheter i valgdekningen.
– Ingen voksne hjemme
Husøy forklarer at unge har litt lavere tillit til redaktørstyrte medier enn voksne. Det kan være fordi de i større grad får nyheter fra sosiale medier, hvor det er vanskeligere å skille mellom hva som er sant og usant.
– Man kan ikke ta for gitt at folk vet hvorfor man kan stole mer på redaktørstyrte medier enn en hvilken som helst annen informasjonskilde.
Musk oppfordrer det norske folk til å registrere seg på X for å «få sannheten». Medieprofessor Brandtzæg mener at X er blitt mer usivilisert etter at Musk tok over.
– Nå er det mye hatprat, ytterliggående meninger, falske profiler og spam. Det er ingen voksne hjemme der lenger.