Møte i døra

2 hours ago 5



Møte seg sjøl i døra gjør vi kanskje relativt ofte, men her tenker jeg på artikler i Fædrelandsvennen samt andre avviser og media generelt.

Foto: Bjarte Ystebø / NTB

Fredag 26. juli omtalte lederen i Fædrelandsvennen flytrafikken som en versting i forb. med utslipp og klima, og som de nok har rett i. Senere var der en artikkel om flytrafikken som var redusert, og det var jo negativt for Kjevik. Helt riktig, det var negativt for Kjevik, men kunne en her tatt med en positiv linje om at det reduserte klimautslippet? Ville kanskje blitt en litt merkelig artikkel, men likevel?

Det satses på turisme. Det er positivt, ikke minst i forbindelse med arbeidsplasser, men det medfører økt energiforbruk og klimautslipp. Kunne det her ha vært med en liten bemerkning om klima? Lederen i Fædrelandsvennen 17.09.2024 har overskriften «Faretruende ekstremvær». At ekstremvær rundt om i verden (tørke, branner og enorme nedbørsmengder) i hovedsak skyldes verdens bruk av fossil energi er vel i dag en allment oppfatning. Burde aviser og media generelt ta med slike bemerkninger som nevnt ovenfor for at vi, Kari og Olav, etter hvert kunne bli mer oppmerksom på verdens største utfordring, global temperaturøkning.

Av verdens energibruk er anslagsvis 75% dekket av fossil energi med tilhørende utslipp. (Tall fra «ENERGI og KLIMA») Kan dette forbruket erstattes med fornybar energi?

Nei, helt urealistisk, men vi (verden) kan redusere bruken av energi betydelig. Militær opprustning og krig krever enorme mengder energi. Store mengder ved produksjonen av utstyret, og ved bruken. Det må rustes opp for å sikre freden hevdes det. Riktig? Tror ikke det.

Kall en nabo for en nabo og ikke en fiende, og start diskusjon / forhandlinger i stedet for opprustning. Møter en seg sjøl i døra når en først stolt forteller om milliarder til produksjon av våpen som medfører svært stort energiforbruk, og når en senere må erkjenne at det øker utslipp av klimagasser som er med på å ødelegge livsgrunnlaget her på jorda? Ja, og det burde være med når en forteller om milliarder til opprustning. Hva med kunstig intelligens KI? KI oppfattes i dag som en viktig faktor for det «grønne» skiftet. Sammen med annen databruk (bitcoin ++) betinger det store datasentraler med enormt energiforbruk. Det må vel bli et merkbart møte i døra når

KI med sin intelligens skal redusere utslipp (Grønt skifte) forårsaker store utslipp av klimagasser pga. sitt store energiforbruk.

Faretruende ekstremvær

Abonnent

Read Entire Article