Moskva tror på USA-fiasko: – Ren desperasjon

2 weeks ago 20



Maria Zakharova fotografert i det russiske utenriksdepartementet i januar 2024. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Det russiske utenriksdepartementets talskvinne mener at Ukraina kan bli en fiasko på linje med Vietnam og Afghanistan for USA.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
mandag 22. april kl. 00:48

– Dette er ønsketenkning fra Moskva, sier professor emeritus og Russland-kjenner Kristian Gerner ved Lunds universitet til VG.

– Hva mener du med det?

– Moskva håper at Ukraina skal bli et nederlag for USA. Jeg tolker det som ren desperasjon fra Russlands side.

Det var søndag at den profilerte talskvinnen Maria Zakharova i russisk UD beskyldte USA for å kjempe en hybridkrig mot Russland og bruke ukrainerne som «kanonføde».

– Washingtons stadig dypere involvering i hybridkrigen mot Russland vil ende som en høy og ydmykende fiasko for USA, lignende det som skjedde i Vietnam og Afghanistan, uttaler Zakharova ifølge de statlige nyhetsbyråene Tass og RIA.

Maria Zakharova sammen med sjefen, utenriksminister Sergej Lavrov. Foto: MAXIM SHEMETOV / Reuters / NTB

– Russland vil komme med et et betingelsesløst og besluttsomt svar, fortsetter talskvinnen og hevder altså at USA blir mer involvert i krigen i Ukraina etter at Representantenes hus lørdag vedtok militær støtte til Ukraina på 61 milliarder dollar. Det skjedde etter måneder med tautrekking og krangel.

Loven går nå videre til Senatet for endelig behandling før den ender opp på president Joe Bidens kontor for signering.

President Volodomyr Zelenskyj ble søndag intervjuet av den amerikanske tv-stasjonen NBC. Han mener at vedtaket i Washington sender en «kraftfull melding» til Russland om at USA står sammen med Kyiv.

Volodymyr Zelenskyj på besøk ved fronten i Donetsk-regionen sist fredag. Bildet er publisert av presidents presseavdeling. Foto: HANDOUT / AFP / NTB

– Ukraina har nå en sjanse til å vinne, fortsette Zelenskyj.

Han sier også at USAs lenge etterlengtede hjelpepakke vil sende et signal om at «Ukraina ikke blir et nytt Afghanistan» og at det vil stoppe Russlands planer om en «offensiv i full skala».

Maria Zakharova derimot mener altså at Ukraina kan bli en ny fiasko for USA.

– Denne hjelpepakken er veldig viktig for Ukraina, og Moskvas uttalelser er desperate. Da Putin beordret fullskala invasjon for drøyt to år siden, hadde han ikke regnet med at USA og Europa ville hjelpe Ukraina som de gjorde. Og nå har de igjen trodd at USA var på vei til å dra seg ut. Derfor kommer disse uttalelsene, sier professor Kristian Gerner til VG.

– Moskva trodde jo at Ukraina ville falle i løpet av dager eller uker. Nå har krigen vart i godt over to år. Derfor kommer denne «skolegårdsargumentasjonen», mener professoren.

Zakharova mener at «det febrilske forsøket fra USA på å redde Zelenskyj-regimet er dømt til å mislykkes».

– Målene med spesialoperasjonen vil bli oppnådd, sier hun ifølge Tass – med henvisning til det offisielle Russlands navn på krigen i Ukraina.

Hun hevder videre at vestlig konfiskering av russiske eiendeler i utlandet er «tyveri».

Ukrainerne har de siste ukene slitt, og ifølge Reuters kontrollerer Russland nå 18 prosent av Ukraina.

Read Entire Article