Mørkelegger i protest mot nedleggelsene – samles i Hamar for å redde skolene

5 hours ago 5



 Line Møller, VGSTENGER: I likhet med de fleste lokale bedrifter stenger Jeanette Schakenda Bakeriet i Lom tirsdag. Foto: Line Møller, VG

Lysene slukkes og butikkene stenger når halve Nord-Gudbrandsdalen tirsdag drar til Hamar for å protestere mot skolenedleggelsene.

mandag 21. oktober kl. 19:47

Kortversjonen

  • Butikker og næringsliv i Nord-Gudbrandsdalen stenger i protest mot nedleggingen av lokale videregående skoler.
  • Jeanette Schakenda, eier av Bakeriet i Lom, støtter aksjonen og deltar i protesten på Hamar.
  • Avgjørelsen om nedleggelse påvirker seks videregående skolesteder og skyldes økonomi og elevnedgang.
  • Stor mobilisering fra lokalsamfunnene som kjemper for skolene.

– Jeg stenger bakeriet og drar til Hamar, sier Jeanette Schakenda, innehaver av det landskjente Bakeriet i Lom.

Tirsdag setter hun seg i bilen og kjører til Hamar sammen med flere av sine ansatte, for å markere sin motstand mot fylkespolitikernes beslutning om å legge ned Nord-Gudbrandsdal videregående skole, avdeling Lom.

Nesten alle butikker og serveringssteder i Lom gjør det samme, stenger dørene i protest mot nedleggelsen, og i støtte til motaksjonen.

Det samme skjer i Skjåk hvor hele det lokale kjøpesenteret blir mørklagt. Også i Vågå har flere næringsdrivende varslet det samme.

– Nord-Gudbrandsdalen blir mørklagt. Det er et helt utrolig engasjement, folk kaster seg rundt, og næringslivet følger opp, sier Ingrid Eiesar Storbråten, aksjonsleder for arrangementet på Hamar.

– Det viser hvor viktig skolene er i lokalsamfunnet, og hvordan bygdene står opp for hverandre, sier Storbråten.

Seks skolesteder

Til sammen seks skoler i de to tidligere fylkene Hedmark og Oppland skal legges ned. Det gjelder de videregående skolene på Dokka og Skarnes, samt skolestedene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud.

 Line Møller, VGTRUET: Fylkestinget skal onsdag avgjøre om den videregående skolen i Lom skal legges ned. Foto: Line Møller, VG

Fylkestinget i Innlandet skal fatte avgjørelsen onsdag formiddag. Svaret fra lokalsamfunnene er et kollektivt protestbrøl.

«Den saka som sterkast og klårast sidan siste krig har splitta folk og politiske parti», skriver professor emeritus Kjell Flekkøy i et debattinnlegg i avisen Glåmdalen.

Bakgrunnen for forslaget om nedleggelse av to videregående skoler og fire skolesteder er den fylkeskommunale økonomien, samt nedgang i elevtallet.

Jeanette Schakenda i Lom overtok ansvaret for bakeriet da mannen hennes, den kjente bakeren Morten Schakenda, døde av kreft i 2022. I tillegg er hun selv lærer i realfag på den videregående skolen som nå skal legges ned.

– Jeg synes dette er helt meningsløst. Jeg forstår heller ikke tallgrunnlaget for avgjørelsen. I realiteten har det ikke vært noen nedgang i Lom de siste 20 årene, og det ligger heller ikke an til å bli det de neste 15 årene. Så hvorfor legge ned skolen da?

Avhengig av skoleungdom

Som næringsdrivende vet hun hvor viktig ungdommene er for å holde hjulene i gang i lokalsamfunnet.

– Vi i bakeriet er helt avhengig av å ha ungdom som hjelper til, sier Schakenda.

 Line Møller, VGSYSSELSETTING: Jeanette Schakenda har bilder av alle ungdommene som har hjulpet til på bakeriet opp gjennom årene. Foto: Line Møller, VG

Sist sommer hadde hun 60 navn på arbeidslistene i det populære bakeriet.

Tirsdag morgen reiser fem busser med ungdom fra Nord-Gudbrandsdalen til Hamar.

– Nesten alle elevene på videregående blir med, det gjør også elevene i 10. klasse, forteller Schakenda.

Bakeriet og flere lokale butikker bidrar med mat og drikke til de unge aksjonistene som vil kjempe for skolen sin.

Varsler kamp for skolene

I tillegg er det ventet at mange Nord-Gudbrandsdøler setter seg i bilene og tar veien sørover på E6 til Hamar.

 Line Møller / VGTAR I ET TAK: Lærling Gjermund Olsen jobbet med å skifte tak på sin gamle skole på Lom da VG besøkte skolen i september. Foto: Line Møller / VG

Også fra Dokka, hvor den videregående skolen er planlagt nedlagt, blir det bussreise til byen, i likhet med hva det blir både fra Skarnes og Flisa.

Matoma og Helsesista er blant de mange engasjerte aksjonistene som kommer til å sette preg på byen ved Mjøsa.

Selve avgjørelsen skal falle onsdag, men markeringen på Hamar starter klokken 13 tirsdag, før politikerne kommer til Fylkestinget som starter tirsdag ettermiddag.

– Vi vet ikke hvor mange det blir til sammen, men det blir mye folk, sier aksjonsleder Storbråten.

Hun har selv gått på den videregående skolen i Lom, og bor nå i Oslo.

– Før det er aktuelt å flytte tilbake må jeg vite om skolen kommer til å bestå, eller om barna skal sitte i timevis på buss hver dag, sier Storbråten.

Hun oppfordrer til å unngå personangrep, og ber om at alle former for protest må gå gjennom aksjonskomiteen.

Read Entire Article