Moren ble bekymret da hun så vipps-aktiviteten. Nå er fotballtreneren siktet for gjentatte overgrep mot flere barn.

4 weeks ago 24



Foto: Marte Gundersen

LYNGDAL (Aftenposten): Alle som vokser opp i den lille bygda Lyngdal, er innom idretten en eller annen gang. Men så dukket en alvorlig bekymringsmelding opp. Fra moren til en gutt på det ene fotballaget.

Publisert: 15.09.2024 19:54

«Jesus, jeg lytter nå etter din stemme. Du er den som kan gjøre meg hel», synger menigheten i Lyngdal frikirke. Benkeradene er fulle av voksne og barn under søndagens gudstjeneste.

Men den betente overgrepssaken som har rammet den lille bygda, er ikke tema her. Det er en sak det er vanskelig for alle å snakke om.

– Det som har skjedd, skal ikke skje. Det er ondt. Det er ingenting annet, sier ungdomspastor Oskar Hadland.

Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Foto: Marte Gundersen / Aftenposten

Mange følelser og dyp fortvilelse preger hjembygda hans.

For pastoren er det utfordrende å forkynne nestekjærlighet etter det som har skjedd.

– Vi snakker om å elske vår fiende og vår neste, men hvordan fungerer det i denne situasjonen? Kirken ønsker å vise at tro er relevant, at den står seg i møtet med alle ting som skjer i livet. Men det er utfordrende, sier 28-åringen.

Fotballtrener siktet

Noen hundre meter unna ligger kommunens andre samlingssted, klubbhuset til Lyngdal idrettslag. «Alt er mulig», står det på en plakat på veggen. Sammen med bilder av smilende barn i røde trøyer.

Denne uken ble siktelsen mot en populær skikkelse i klubben utvidet. Mannen i 30-årene var inntil nylig en av lederne i idrettslaget og trener for et av fotballagene. I august ble han pågrepet og siktet for seksualiserte fremstillinger av barn. Han skal blant annet ha betalt gutter i klubben for lettkledde bilder.

Folk i bygda trodde det stoppet med det. At det stoppet med varslet fra moren til en gutt på fotballaget. Hun hadde oppdaget unormal aktivitet på sønnens vipps og tok det opp med klubben.

Nå er mannen også siktet for gjentatte fysiske overgrep mot barn under 14 år.

Klubbhuset på Lyngdal stadion. Foto: Marte Gundersen

Aftenposten får opplyst at mannen har jobbet i Lyngdal idrettsklubb i noen få år. Han ledet også flere fritidstilbud i Lyngdal for barn i forskjellige aldre. I et intervju med lokalavisen la han vekt på at barna skulle ha tilbud der de følte seg trygge.

Han som i nærmiljøet ble omtalt som en «hverdagshelt», risikerer nå 21 års fengsel.

Bjørge Usterud Tveito er mannens forsvarer. Han har tidligere sagt at idrettslederen «i det alt vesentlige» erkjenner forholdene som er omtalt i siktelsen. Han har ingen kommentarer til opplysningene som kommer frem i denne artikkelen.

– Har ikke ord

På en høyde over bygda bor kommunens ordfører. Hun har en travel jobb, men den siste uken har vært helt utenom det vanlige.

– Det føles helt uvirkelig for alle. Jeg har ikke ord. Dette er en verden det er vondt å forstå at eksisterer, sier Unni Nilsen Husøy (Frp).

 Ordfører i Lyngdal Unni Nilsen Husøy (Frp) har vært ordfører i Lyngdal siden 2023. Foto: Marte Gundersen

Hun er glad i idrettslaget og stor dugnadsånd i bygda. Men denne uken måtte kommunen, idrettslaget og politiet samle alle foreldre som har barn som kan ha blitt utsatt for overgrep i årene som har gått.

Over 100 personer deltok. Representanter fra Barnehuset i Kristiansand var der også, for å gi foreldrene råd om hvordan de kan snakke med barna sine om det som har skjedd. Mørketallene i saken som nå rulles opp, kan være store.

Det ble et møte der det var vanskelig for ordføreren å holde tårene tilbake.

– En vondere beskjed enn dette kan man ikke få, sier ordføreren.

Ikke første gang

Det er ikke første gang idrettslaget og foreldre i Lyngdal opplever dette. For bare to år siden, i 2022, ble en annen fotballtrener i samme klubb dømt for flere seksuelle overgrep, handlinger og krenkelser mot barn i klubben. Barna var alle mellom 14 og 16 år, og mannen ble dømt til to år og seks måneder i fengsel.

Hvordan er det mulig? To så like saker i én og samme klubb på to år.

– Jeg tror det er tilfeldig. Vi er heldige som oppdaget det. Denne saken viser hvor viktig det er å varsle hvis man observerer noe eller tenker at noe ikke stemmer helt, sier ordføreren i bygda.

Vil gjennomgå reglene

Lyngdal idrettslag har ikke svart på Aftenpostens gjentatte henvendelser.

Arnt Abrehamsen, som er nestleder i Agder idrettskrets, bistår nå Lyngdal i saken. Ifølge ham må reglene og rutinene gjennomgås på nytt. Det er ikke sikkert det holder lenger med bare en politiattest og idrettens egne etiske regelverk.

– Hva vi skal se etter, hvordan vi skal forebygge og hvilke rutiner og regler vi må ha, vil nå bli tema. Det er viktig å finne ut hvordan vi skal bli bedre rustet i fremtiden, sier Abrehamsen.

Vanligvis er gressmattene i Lyngdal idrettslag fulle av glade barn. Foto: Marte Gundersen

Verv i flere klubber

Etter det Aftenposten kjenner til skal siktede ha sendt følelsesladde meldinger til minst en av guttene og vipset guttene penger for bilder de tok og sendte til ham. Et av ofrene skal ha fått nærmere 10.000 kroner inn på konto etter å ha gjort som treneren sa.

Politiet vil foreløpig ikke si hvor mange barn som er involvert. Mange avhør og omfattende gjennomgang av beslag fra mannens bolig gjenstår. De jobber også med å kartlegge mannens virke og omgang med barn i ulike idrettsmiljøer.

– Det er snakk om flere år her, sa politiadvokaten før helgen.

Aftenposten har også vært i kontakt med bistandsadvokatene i saken, men heller ikke de vil kommentere noe.

Treneren som er siktet, har ifølge sin forsvarer «i det alt vesentlige» erkjent de faktiske forholdene.

– I en kommune som Lyngdal, med så mange barn og ungdom, må vi vite at det er trygt å sende dem på idretten. Hvis folks tillit nå er svekket, må det gjøres et arbeid, sier ungdomspastor Oskar Hadland.

Foto: Marte Gundersen

Foto: Marte Gundersen

Mannen skal også tidligere ha jobbet med barn.

Treneren har hatt flere frivillige verv i andre idrettsklubber, blant annet i en av Lyngdals nabokommuner.

I Lyngdal frikirke er gudstjenesten snart over. «Den som leter og ber han skal finne» synger menigheten i kor før de trekker ut til lapskausen som serveres i underetasjen.

– Tro er en sannhet som står seg. En sånn skandale kan ikke rokke ved det. Det prøver jeg å forkynne, sier Hadland.

Daglig leder i frikirken Thore Søvik ønsker å legge til:

– Dette er en vond sak. På et lite sted, som Lyngdal er, så preger det mange. Vi håper å få bety noe for dem i vår menighet som eventuelt skulle være berørt av saken. Våre tanker og bønner går til alle som er berørt.

For innbyggerne i Lyngdal, uansett tro eller tvil, er det uansett langt frem. En rettssak mot den tidligere fotballtreneren kommer trolig ikke i gang før langt ut i 2025.

Read Entire Article