Montebello-blokkene vedtatt. – Vestkantbyrådet viser sitt sanne ansikt.

1 month ago 21



Etter tøffe runder i bystyret ble de omstridte blokkene på Montebello vedtatt. Bare Frp manglet i flertallet.

De omstridte blokkene på Montebello fikk grønt lys – men i en noe barbert versjon. Illustrasjon: Code

Publisert: 28.08.2024 20:44

Kortversjonen

– Bor du på Montebello skal du slippe å være med på dugnaden for å skaffe boliger. Vestkantbyrådet viser sitt sanne ansikt.

SVs Omar Samy Gamal sparte ikke på kruttet da utbyggingsplanene for Montebello terrasse ble vedtatt i bystyret onsdag kveld.

Planene om eksklusive leiligheter har versert i årevis. Som Aftenposten skrev onsdag, har det vært kraftige protester mot planene lokalt.

I Bystyret har partiene stått steilt mot hverandre. Byrådet har lyttet til de lokale protestene og vil kappe både høyder og antall boliger. Opposisjonen ønsket derimot en høyere utnyttelse med opp til fem etasjer og 86 leiligheter. De mener prosjektet symboliserer forskjellsbehandling av øst- og vestkant.

Det kom tydelig frem i bystyresalen.

I dag er området preget av småhus, trær og grønne hager. Snart blir det forvandlet. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Chablis mot brøl

MDGs Eivind Trædal sammenlignet vedtaket om Montebello med et stort blokkprosjekt på Mortensrud som ble vedtatt tidligere i møtet.

– Ikke lat som dere er opptatt av boligkrisen. Et hvisk over et glass chablis blir hørt mer enn et brøl fra Oslo sør, sa han

Også Aps Tamina Rauff ønsket flest mulig boliger.

– Vi hører hele tiden at vi har en boligkrise. Men her sier vi nei til en veldig god, grønn fortetting rett ved en t-banstasjon, sa hun.

– Tar vi boligkrisen på alvor kan vi ikke velge hvor vi skal fortette ut fra hvor velgerne bor. Det er overraskende at byrådspartiene går imot et så flott prosjekt, sa Rauff.

Men både hun, Ap samtlige partier bortsett fra Frp, sluttet til slutt opp om byrådets forslag da deres egne ikke fikk flertall.

– Saken har vært krevende for mange partier, fastslo Venstres Haakon Riekeles. Han mener byrådet har prøvd å balansere alle hensyn. Og endte på litt lavere utnyttelse og høyder enn utbyggeren ønsker.

Naboene kan være redde

Frp stemte ikke for noen av alternativene.

– Jeg tror denne utbyggingen vil blir altfor stor og massiv, sa Magnus Birkeland og understreket at Frp vil ta vare på småhusområdene.

– Naboene er redde. Med god grunn. Vi skal rive småhus for å bygge blokk.

Slik, eller noe lavere, kan de planlagte blokkene bli. Illustrasjon: Code

Høyres Arve Juritzen lot stridsøksen ligge og endte med å takke de andre partiene,

– Det er fantastisk at vi har klart å snakke oss sammen til en løsning, sa han, Og mente både velforeningene, naboene og opposisjonen har fått sitt.

Også MDGs Herman Søndenaa avsluttet diplomatisk:

– Jeg er glad for fortetting og at de nå vil ha blokker også her, sa han, og tilføyde:

– Vi gleder oss til debatten om nabotomten, Statnett.

Og hva vedtok de til slutt: Tre – fire etasjer og 58 boliger.

Read Entire Article