President Maia Sandu sier Moldova nå har passert første hinder på veien mot EU-medlemskap etter en knapp seier til ja-siden i søndagens EU-avstemning.
Publisert: 21.10.2024 22:38
Kortversjonen
- President Maia Sandu erklærer seier for ja-siden i Moldovas EU-avstemning med 50,46 % av stemmene, til tross for påstander om russisk påvirkning.
- EU-kommisjonens leder og EU-parlamentets president gratulerer Moldova, mens Russland avviser anklagene om innblanding.
- Presidentvalget i Moldova skal avgjøres i en andre omgang mellom Sandu og rivalen Aleksandr Stoianoglo den 3. november.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
EU-vennlige Sandu erklærte seier etter at 99,59 prosent av stemmene var telt opp og ja-siden hadde cirka 13.000 stemmer i sin favør. Hun hadde håpet på et klarere mandat om forhandlinger om moldovsk EU-medlemskap.
Ifølge valgkommisjonen hadde ja-siden fått 50,46 prosent av stemmene mens nei-siden hadde fått 49,54 prosent da 99,77 prosent av stemmene var telt opp.
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen skriver på X at seieren til ja-siden viser at moldovere er selvstendige på tross av russisk påvirkning.
– I møte med Russlands hybridtaktikk viser Moldova at det er uavhengig, det er sterkt og det ønsker en europeisk fremtid!
Også EU-parlamentets president Roberta Metsola ga sine gratulasjoner til landet på X etter den knappe seieren.
– Godt gjort Moldova! Takk for deres mot, skriver hun.
Les også
Putin kjøpte for få stemmer
Russisk hybridkrig
President Sandu sier at hennes leir vant en «rettferdig seier i en urettferdig kamp» og henviser til anklagene om russisk påvirkning i valget.
Sandu har beskyldt kriminelle grupper for å samarbeide med Russland ved å kjøpe stemmer for å påvirke valgresultatet. Moldovske myndigheter kaller det en del av en russisk hybridkrig.
Russland på sin side avviser anklagene, som de omtaler som «svært alvorlige», og krever bevis for at de har vært innblandet i valget.
– Ikke sett maken
Valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er enige i at valgkampen var preget av utenlandsk påvirkning og desinformasjon, skriver de i en rapport mandag. De understreker at selve stemmegivningen var godt gjennomført.
Innblandingen fra Russland var uten sidestykke, er konklusjonen til talsperson for EU-kommisjonen Peter Stano etter valget.
– Moldova sto overfor trusler og utenlandsk innblanding fra Russland og deres stedfortredere som man ikke har sett maken til før denne avstemningen, sier Stano.
Langvarig kamp
Stano peker på at det ikke er første gang Russland blander seg inn i valg. Kampen mot slik påvirkning blir langvarig, spår han.
– Dette er en pågående innsats fra Russland og deres stedfortredere, ikke bare i Moldova, men også mot våre medlemsland. Det blir en langvarig kamp fordi de er grenseløse. Vi som EU må respektere prinsipper og lover, men Russland og andre aktører respekterer ikke slikt, sier EU-talspersonen.
Videre i presidentvalget
Søndag var det også presidentvalg i Moldova. President Maia Sandu fikk flest stemmer, om lag 42 prosent, mens hennes fremste rival, den prorussiske Aleksandr Stoianoglo, fikk 26 prosent.
Dermed møtes de to til en andre valgomgang 3. november.
Til sammen elleve kandidater stilte i den første valgrunden.