Misvisende leder i Aftenposten om Rødt, boksalg og partiskatt

1 month ago 18



Mímir Kristjánsson på Rødts landsmøte i Stavanger i fjor. Foto: Carina Johansen, NTB

Publisert: 22.08.2024 10:56

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenposten tar på lederplass opp at stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson har fått et fritak fra Rødt slik at han ikke må overføre inntektene fra boken «Pabbi» til partiet. Dette fremstilles som et lattervekkende sprik mellom liv og lære. Er det virkelig det?

Vår partiskatt handler om sammenhengen mellom liv og lære. Rødt foreslår hvert år å kutte i lønnen til stortingsrepresentantene. Når dette blir stemt ned (av nesten alle andre partier), så sørger vi for at våre folkevalgte likevel ikke blir sittende igjen med millionlønn: Det de får i stortingslønn over en viss sum, betales inn som partiskatt.

Samtidig er nok Aftenposten kjent med at inntekt fra et boksalg ikke er å regne som «offentlig partistøtte». Likevel har Kristjánsson og Sofie Marhaug betalt inn inntektene fra boken «Hjelp, de drar til Sveits» til partiet, fordi boken handler om politikk. «Pabbi» er på sin side en personlig fortelling som ikke handler om politikk, og dermed synes vi det ville være urimelig om Rødt som parti skulle kreve inntektene fra boksalget.

Pragmatisme og sunn fornuft i praktiseringen av partiets prinsipper? Slikt vil visst ikke Aftenposten ha noe av.

Til slutt: Det virker som om Aftenposten tror at Kristjánsson ikke kommer til å betale skatt av boksalget. Men selvsagt kommer Kristjánsson til å betale skatt som enhver annen forfatter. Noe annet ville virkelig være en sak av nyhetsverdi.

Read Entire Article