Mistet klokken i sjøen? Denne gruppen kan ha funnet den.

7 hours ago 2



Publisert: 01.07.2025 20:24

Kortversjonen

I flere år har dykkerne møttes for å plukke søppel i Oslofjorden. Og det er ikke bare plastrester de finner. Kun fantasien setter grenser for hva som ligger på havbunnen, forteller lederen.

– Vi har funnet mange Apple Watch-klokker. Og ikke bare det, men også Garmin og eldre klokker. En av medlemmene våre fant en veldig fin klokke, sier grunnleggeren av Fjord Cleanup, Tomas Hansson.

– Og han bruker den hele tiden, legger han til.

Støvsuger, printer, kanyler. Til og med ammunisjon har organisasjonen funnet i Oslofjorden. Men etter år med ryddeaksjoner, har Hansson nå en bønn.

1 av 4Foto: Fjord Cleanup

Trengte ikke ta med egen pose

Det startet da New Zealanderen for nesten ti år siden begynte å organisere kajakkturer nedover Akerselva. Da oppdaget han hvor mye søppel det faktisk var i vannet. Det ble derfor rutine å fylle én pose hver gang han padlet.

– Det var så mange poser at jeg trengte ikke ta med en egen. Jeg fant en på veien og fylte opp, sier Hansson til Aftenposten.

Engasjementet for ryddingen dannet grunnlaget for oppstarten av organisasjonen Fjord Cleanup. De møtes nå én gang i uken, hele året, for å plukke søppel i Oslofjorden. Av og til finner tingene også tilbake til eierne på land.

– Folk ringer oss innimellom og tror at vi er en letetjeneste for gifteringer, sier Hansson.

Tomas Hansson

Grunnlegger og styreleder av Fjord Cleanup

Tonnevis med søppel

I løpet av 2024 samlet gruppen inn over 15 tonn med søppel, ifølge deres egen oversikt. 5 tonn fra Akerselva og 1,5 tonn fra området ved Langkaia og Operahuset.

Hansson trekker imidlertid særlig frem områder for småbåter, som ved Frognerkilen og Killingen. Der har menneskelig aktivitet satt sitt preg.

– Folk driver hele tiden og fikser på båtene sine, ting går i stykker, og dessverre er det noen som dumper ting rett i fjorden fordi de ikke gidder å kvitte seg med det på riktig måte.

Dykkerne finner store båtbatterier, toaletter, rør, malespann og malerkoster. Fjorden og havbunnen tar stor skade av alt søppelet, sier Hansson.

– Det er egentlig som å dø av tusen små kutt.

1 av 2Foto: Fjord Cleanup

Ber om en endring

Hovedproblemet er imidlertid all plasten. I seg selv er det en god oppfinnelse, men det brukes til altfor mye, mener Hansson.

– Vi trenger ikke å pakke inn agurker og avokado i plast. Vi trenger ikke klær pakket inn i plast heller. Alt trenger ikke å være innpakket i plast.

– Dessverre skjer det at både industrien og politikere skyver ansvaret over på forbrukerne. Det mener jeg er helt feil. Forbrukerne er presset, både økonomisk og tidsmessig, og ønsker det som er praktisk. Politikerne må stille krav til industrien.

Resirkulering kan altså være en del av puslespillet, men det er ikke en løsning, ifølge Hansson.

Badstu-krangel

Fjord Cleanup har tidligere hatt badstuer til utleie i vannkanten i Bjørvika. De har stått der siden 2021, og organisasjonen har brukt inntektene til å finansiere søppelryddingen, ifølge lederen.

Men siden januar i år har de vært i konflikt med Hav Eiendom, som vil bruke området til utbygging.

Fjord Cleanup har derfor nå mindre å rutte med til å finansiere søppelryddingen. Da må de kanskje se etter andre inntektskilder.

– Vi mister en viktig inntektskilde vi var avhengige av for driften. Nå som vi ikke har den lenger, må vi finne andre måter å få inn penger til ryddearbeidet i fjorden.

– Kanskje neste steg blir å begynne med å finne igjen gifteringer, hvem vet.

Har du mistet noe i sjø, innlandsvann eller elv?

Ja, flere ganger.

Ja, én gang.

Jeg har mistet ting, men aner ikke om det har skjedd på land eller i vann.

Nei.

Read Entire Article