Minst 70 drept i Haiti: - Et ekstremt angrep

1 month ago 29



 Racine Junior / APFolk flyktet i panikk under angrepet. Foto: Racine Junior / AP

Medlemmer av gjengen «Gran Grif» skjøt med automatvåpen mot befolkningen i den lille byen Pont Sondé.

lørdag 5. oktober kl. 03:16

Kortversjonen

  • Minst 70 mennesker ble drept i et gjengangrep i Pont Sondé torsdag, ifølge FN.
  • Gjengen «Gran Grif» skal ha stått bak angrepet, som skal ha ført til store ødeleggelser og sendt tusenvis av mennesker på flukt.
  • Haiti er et land preget av gjengvold og manglende statlig kontroll. Siden januar anslår FN at over 3700 personer har blitt drept i gjengkriminalitet.

Dette skriver FN fredag, dagen etter det grusomme angrepet som tok livet av minst 70 mennesker. Blant de drepte skal det være ti kvinner og tre spedbarn.

I tillegg skal minst 16 personer ha blitt alvorlig skadet, blant disse to gjengmedlemmer som ble skutt av haitisk politi.

FN skriver videre at det er rapportert om at gjengmedlemmene satte fyr på minst 45 hus og 34 kjøretøy i løpet av angrepet, og ifølge lokale medier har tusenvis av mennesker flyktet fra Pont Sondé mot kysten.

Lokalbefolkningen flyktet i hopetall under skytingen fra gjengen «Gran Grif». Video: Racine Junior / AP

– Det er utrolig vanskelig å se hva som er motivasjonen bak et slikt angrep. Landet har vært preget av gjengvold, men det har vært roligere de siste par månedene, så dette er overraskende og sjokkerende, sier Leiv Marsteintredet til VG.

Han har forsket på Latin-Amerika, og forklarer at etter flere år med politisk ustabilitet har gjenger i større og større grad tatt kontroll over storbyer og områder i Haiti.

Han sier at man sjeldent har sett angrep av denne typen:

– Dette er et ekstremt angrep. Det har vært tilfeller hvor mange har blitt drept tidligere, men det har gjerne vært mellom gjenger, heller enn at det har vært tilfeldige ofre.

Bilde av Leiv MarsteintredetLeiv Marsteintredet

Leder for instituttet for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB)

– Denne avskyelige forbrytelsen mot forsvarsløse kvinner, menn og barn er ikke bare et angrep mot ofrene, men også et angrep mot hele nasjonen, skriver statsminister Garry Conille på X og fortsetter:

– Vi vil fortsette å nådeløst jakte dem som tror at de kan handle ustraffet. Vi vil gjenopprette orden og statlig myndighet.

Bilde av Garry ConilleGarry Conille

Haitis statsminister

Gjengen «Gran Grif» står angivelig bak angrepet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters gikk lederen Luckson Elan ut torsdag og la skylden på staten og de sivile. Han klandret da innbyggerne for å ha forblitt passive, da hans menn ble drept av politi og sivile motstandere.

Hvem er «Gran Grif» og Luckson Elan?

I september 2024 havnet gjenglederen Luckson Elan på både FN og USA sin sanksjonsliste.

FN beskriver Gran Grif som den største og mektigste gjengen i departementet/fylket Artibonite i Haiti, hvor også byen Pont Sondé ligger.

Ifølge FN har gjengen kontinuerlig ekspandert territoriet sitt, foretatt menneskerettighetsbrudd, samt smuglet våpen og ammunisjon.

Under Elans lederskap har gjengen også utført forbrytelser som drap, voldtekter, barnerekrutering, tyveri og kidnapping, skriver FN.

De skriver videre at Gran Grif mellom oktober 2023 og januar 2024 utførte ni massekidnappinger som involverte totalt 157 personer.

– Gjengene holder på med illegal virksomhet og vil kontrollere territorier. Når det oppstår et maktvakum, uten sikkerhetsmyndigheter og med underliggende kriminalitetspolitikk, vil du se gjengene overta mer og mer, sier professor Marsteintredet.

Han forklarer at Haiti nærmest har vært uten en fungerende regjering siden drapet på president Jovenel Moïse i 2021.

Tidligere i år eskalerte volden mer og mer. Den tredje mars ble det utført koordinerte angrep mot fengsler i landets hovedstad og 4000 kriminelle rømte.

 Racine Junior / APEn folkemengde samlet utenfor et lokalt sykehus. Mange ble skadet i angrepet. Foto: Racine Junior / AP

Reuters beskriver Pont Sondé som en viktig risprodusent. Byen befinner seg også på et viktig krysningspunkt mellom hovedstaden Port-au-Prince og nordligere deler av landet.

Al Jazeera skriver at motivet bak angrepet er uklart, men at liknende har skjedd i Port-au-Prince, hvor gjenger kontrollerer 80 prosent av byen. Her har angrepene ofte blitt knyttet til kampen om nettopp territorier.

Siden januar har over 3700 personer blitt drept som følge av gjengkriminalitet i Haiti, ifølge FN.

Read Entire Article