Mikel Artetas ekstreme metoder – sammenlignes med TV-karakter

1 month ago 20



Og det er ikke nødvendigvis en kompliment.

 Mikel Artetas metoder for å inspirere, motivere og skjerpe Arsenal-spillerne sine får oppmerksomhet. Her fra åpningskampen mot Wolverhampton, som de vant 2–0. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 23.08.2024 21:03

– Alt henger sammen med alt i vår idrett. Du trenger topptrente utøvere som kan levere, men også være følelsesmessig på et rett sted. Det overfører energien til prestasjon på banen, sier Arteta til «Men in Blazers» denne uken.

Tema er – som så mange ganger den siste tiden – spanjolens spesielle mentale metoder.

– Han er ekstremt flink til å finne småting, finne bilder på ting, for å få frem budskap. Han har mange kreative og ulike varianter han gjør det på. Det er kult å være en del av det, og kult å se at det vi gjør funker. Det er mye kreativt, sa kaptein Martin Ødegaard til VG etter serieåpningen mot Wolverhampton.

For Arsenal-sjefen har en noe uortodoks verktøykasse han forsyner seg fra:

  • I Amazon-serien om Arsenal, holder han en tale for spillerne som handler om lyspæren. «Jeg vil at dere skal skinne sammen!» er hans budskap, «koble dere sammen!». «En lyspære alene gjør ingenting!»

En lyspære

Et bilde av en lyspære fra VGs fotoarkiv.

  • På treningsfeltet har han anskaffet en brun labrador som heter «Win» – eller «Seier/Vinne». – Hun får oss til å skru om tankesettet på fem sekunder. Det kunne jeg aldri klart, sier Arteta.

Win

Hund

  • Denne sommeren ble det kjent at Arteta hadde leid inn profesjonelle lommetyver under en lagmiddag. Moralen: Dere må alltid være på tå hev!

– Jeg synes først og fremst det er litt kult at man tør å prøve sine ting. Labradoren er sikkert et fint tiltak, helt til den dør. Hva gjør du da? Jeg ser jo en sårbarhet i det. Det er en annen måte å fokusere på, men det forutsetter at man oppdager at spillerne har et tankesurr, sier Bjørn Mannsverk – Bodø/Glimts suksessrike mentaltrener.

Bjørn Mannsverk

Mentaltrener og jagerflypilot

Han forklarer at de i Glimt driver med oppmerksomhetstrening i den forstand at man skal fange opp når det er mye tanker og følelser til stede.

– Da er du i bedre stand til å håndtere det. Man påvirkes mindre av tanker og følelser ved å øke bevisstheten om det, sier Mannsverk.

Summen av disse metodene er at Arteta har måttet tåle sammenligning med den komiske karakteren David Brent fra TV-serien «The Office».

Brent, spilt av Ricky Gervais, er lederen på kontoret, og har også sine metoder for å motivere kontoret til produktivitet. Stort sett uten hell, og stort sett ved å prøve litt for hardt.

Ricky Gervais/David Brent

Kontorsjef og motivator

Sammenligningen er altså ikke nødvendigvis som en kompliment å regne.

– Hvis du prøver for hardt i den form av at du hele tiden prøver noe nytt, får du egentlig ikke sett om det fungerer før du prøver noe nytt. Når det gjelder utvikling, gjelder det å være litt tålmodig. Om han hopper fra det ene til det andre, kan folk bli forvirret – det kan hjelpe med en viss stahet og stamina, tror Mannsverk.

Derfor tror Arsenal-kjennerne VG har pratet med de siste ukene at Arteta egentlig misliker når noen av disse metodene får så mye oppmerksomhet.

– Dette er kravene vi stiller til hverandre internt, at vi må være mye mer på vakt og sørge for at ingen kan sette oss under press. Det er dette nivået vi må være på hver dag. Hvis vi gjør det, vil nivået vårt stige og alle tjene på det, begrunnet Arteta forrige uke.

Uansett hva man mener om disse metodene: Artetas lederstil fungerer.

Arsenal har forbedret poengsummen sin i samtlige av hans fem sesonger ved roret. De siste to sesongene har de presset Manchester City helt til døren i kampen om Premier League-trofeet.

Read Entire Article