Mer vei løser ikke kø-problemet

1 month ago 14



Ytre ringvei er et av flere veiprosjekter Kristiansand vurderer for tida. Som med nesten alle prosjekter som øker kapasiteten på veiene, er hensikten å forbedre trafikkflyt og fjerne kø. Men fører nye veier til mindre kø?

Hvis det tar kortere tid å kjøre mellom steder, så blir steder bygd lengre vekk fra hverandre. Fordi det er så langt til ting, blir flere og flere avhengige av bil for å komme seg rundt i hverdagen, skriver innsenderen. Foto: Reidar Kollstad

Dette spørsmålet høres kanskje rart ut. Selvfølgelig vil mer vei fjerne kø.

Problemet er bare at det ikke stemmer.

Det er som å tenke at du vil gå ned i vekt bare du kjøper større klær. Det funker ikke.

Selv om flere veier og felt på kort sikt reduserer køen, tar det stort sett bare noen år før køen er tilbake igjen. Dette er så nærme det går an å komme en totalt ukontroversiell påstand innen byplanlegging. Det gjelder uavhengig av om veien skal brukes rundt en by, mellom to byer eller inn til en by.

Grunnen til det er noe som kalles byspredning. Det betyr at hvis det tar kortere tid å kjøre mellom steder, så blir steder bygd lengre vekk fra hverandre. Fordi det er så langt til ting, blir flere og flere avhengige av bil for å komme seg rundt i hverdagen.

Da kjører enda flere på veiene, og på lang sikt blir det enda mer kø på den nye veien. Vi ender opp i en endeløs syklus av spredt utbygging, etterfulgt av flere bilavhengige boliger og bedrifter, etterfulgt av mer bygging av vei. Det er slik de fleste byer i Norge er i dag.

Ingenting av dette er kontroversielt, vanskelig å forstå, eller spekulativt.

Men tar vi det inn over oss? Jeg spurte arealplanleggerne i Nye Veier om hvor mye mer trafikk det blir når Ytre ringvei gjør at reisetiden går ned og boliger og bedrifter spres enda lenger fra hverandre.

Svaret var at de ikke har regnet på det, fordi Nasjonal Transportplan (NTP) ikke krever det.

Det sier seg selv at vi ikke kan bygge nye veier hvis den desidert viktigste effekten av veien, nemlig hvor mye mer byspredning og dermed ekstra trafikk den vil føre til, ikke engang er med i konsekvensutredningen.

Byvekstavtalene vil aldri lykkes hvis vi fortsetter veibyggingen som før. Mer penger til buss, sykkel og gange er bra, men det gjør ingenting med årsaken til problemet: At steder blir bygd langt unna hverandre, slik at flere og flere blir avhengige av bil i hverdagen.

I stedet for å tro at å bygge flere veier vil føre til mindre kø, må vi gjøre det stikk motsatte. Løsningen er å stenge og innsnevre veier slik at farten går ned. Da frigjør vi areal hvor vi kan bygge boliger, bedrifter og barnehager. Det blir kortere avstand mellom stedene folk må reise i hverdagen. Byen blir triveligere, og flere vil gå og sykle. Start med å stenge veiene rundt skoler, slik som i Danmark.

I stedet for å tro at å bygge flere veier vil føre til mindre kø, må vi gjøre det stikk motsatte.

Samtidig må vi slutte å bygge nye veier uten å først vurdere effekten veien vil ha på byspredning.

Høres dette rart ut? Gi meg noen eksempler hvor bygging av en ny vei gjorde at biltrafikken var den samme eller lavere 10 år senere, og hvor man ikke samtidig ga folk reelle alternativer til å kjøre bil.

Fram til det skjer burde vi stoppe utbygging av nye veier som lover å kutte køer. Det funker ikke.

Read Entire Article