– Jeg opplever det krenkende og respektløst. Vi er jo alle veterinærer, som har vært gjennom en tøff utdanning, sier veterinær Hector Aguilar.
Han har fulgt debatten om veterinærpriser og reagerer på forklaringen om hvorfor det er dyrere hos en veterinærkjede enn hos en uavhengig klinikk.
Veterinærkjedene, veterinærforeningen og smådyrveterinærenes forening har tidligere uttalt at de høye prisene blant annet skyldes:
- Høyere kompetanse
- Utvidede åpningstider
- Bedre utstyr på dyresykehus sammenlignet med mindre klinikker
– Det er helt naturlig at mindre enheter med færre ansatte og lavere kostnader har andre priser. På et sykehus som kan ta imot alt, er situasjonen annerledes, sa leder i smådyrveterinærenes forening Hilde Røssland til NRK i sommer.
En tilfeldig sjekk som NRK gjorde hos store veterinærkjeder og småklinikker viste sprikende priser.
Eksempler som kastrering av hund og fjerning av livmor kan koste flere tusen kroner mer hos de landsdekkende kjedene enn på de klinikkene NRK sjekket i Fetsund, Bergen og Tromsø.
Tror ikke det er så stor forskjell
Aguilar jobber ved Harstadbotn dyreklinikk i Troms, en liten og uavhengig klinikk. Han reagerer kraftig på forklaringene som gis på de store prisforskjellene.
– Jeg synes det er veldig urettferdig å høre at veterinærer ved de store kjedene, som AniCura og Evidensia, skal være de eneste med høy kompetanse. Det er respektløst og fornærmende, sier han.
Han tror ikke fagkompetansen eller kvaliteten på behandlingen er særlig forskjellig mellom uavhengige klinikker og de som er tilknyttet en kjede.
– Det er dyktige veterinærer i kjedene, men også ved små og uavhengige klinikker. Mange av har «avansert» utdanning, legger han til.
Han har selv etterutdannet seg.
– De plassere seg selv over sine kolleger. I stedet for å ta selvkritikk når det gjelder prisene ved sine egne klinikker, skyver de ansvaret over på andre, sier han.
Prisforskjell
Aguilar mener det ikke er vesentlige forskjeller mellom de uavhengige klinikkene og kjedenes klinikkavdelinger når det gjelder kompetanse, utstyr eller åpningstider.
– De fleste av avdelingene til de store veterinærkjedene er ikke sykehus, men mindre klinikker. Likevel kan prisene deres være opptil 100 prosent høyere enn hos en uavhengig klinikk av tilsvarende størrelse og med samme tilbud, sier Aguilar.
Han frykter forklaringene kan skremme dyreeiere til å oppsøke mindre veterinærklinikker.
– Kjæledyreierne kan tro det er sant og velge å slutte å reise til de små klinikkene, sier han.
Svarer på kritikken
– Dersom det vi har uttalt tidligere har gjort at en kollega føler at kompetansen hans ikke har blitt verdsatt, må vi beklage det. Det er ikke det vi har ment å formidle, svarer Røssland på kritikken.
Hun vil understreke at dyreeierne kan være trygge på at kompetanse blant norske veterinærer gjennomgående er svært høy. Både hos store kjeder og uavhengige klinikker.
– Vi trenger alle de ulike klinikkene med deres kompetanse for å kunne tilby dyreeiere et helhetlig tilbud i hele landet, sier Røssland
Og legger til at de erfarer at veterinærene har et godt samarbeid seg imellom, og det henvises til andre når det skorter på kompetansen.
Veterinærkjeden Evidensia sier de kun kan uttale seg om egne priser, tjenester og kvalitet.
– Det er ikke på noen måte ment som kritikk mot andre klinikker, kolleger, eller tjenestene de leverer, sier veterinærmedisinsk leder i Evidensia Monica Heggelund.
Kjeden har 29 klinikker og tre dyresykehus i Norge i dag.
– Vi er først og fremst opptatt av at kjæledyr skal få rask, effektiv og god behandling, uavhengig av hvilken klinikk man velger, sier hun.
Heggelund påpeker at deres høye personal- og investeringskostnader skyldes satsing på etterutdanning, metodikk, avansert utstyr, bemanning og tid per pasient.
AniCura Norge og Empet har ikke besvart kritikken NRK har fremlagt for dem.
Publisert 04.12.2024, kl. 19.41