Mener ny Nato-base i Finland kan avskrekke russerne

2 weeks ago 9



– Det viser et tettere samarbeid innenfor Nato-systemet. Nå kan alle tre land snakke og jobbe bedre sammen. Det har også en avskrekkingseffekt, sier Gunhild Hoogensen Gjørv.

Hun er professor i sikkerhet ved UiT Norges arktiske universitet. Gjørv mener det planlagte hovedkvarteret er positivt for samarbeidet mellom Sverige, Finland og Norge.

Finland har bedt Sverige lede en ny Nato-base i Lappland i Nord-Finland. Det bekreftet Sveriges forsvarsminister Pål Jonson og hans finske kollega Antti Häkkänen på en pressekonferanse i Stockholm mandag formiddag.

Basen skal gjøre det lettere å raskt sette inn flernasjonale Nato-styrker hvis det skal oppstå en krise.

– Viser at vi er klare

 Gunhild Hoogensen Gjørv

Professor i sikkerhet ved UiT, Gunhilde Hoogensen Gjørv.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Gjørv peker på at plasseringen til basen har betydning for Finland, som deler en lang grense mot Russland. Samtidig er den sentralt plassert mellom de nordiske landene.

Kan en slik etablering øke spenningen?

– Nei, jeg tror det har motsatt effekt, fordi den viser at vi er klare. Samtidig fortsetter vi arbeidet på den demokratiske siden med god, faktabasert debatt, og viser at vi også er sterke på det sivile domenet.

Forsvarsdepartementet kom mandag kveld med følgende uttalelse om Nato-hovedkvarteret:

Nyheten Finland og Sverige kom med i dag er positiv for nordisk og alliert sikkerhet, og viser at det er et stadig tettere nordisk samarbeid innenfor rammen av Nato. Som allierte skal vi fortsette å samarbeide tett i vår region for vår felles trygghet. Dette er det jevnlig dialog om bilateralt, i en nordisk ramme og i Nato, sier statssekretær Hans Christian Kjølseth

Viktig i forsvaret av Finnmark

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, sier til TV 2 at Nato-styrker på basen kan binde opp store russiske styrker i en krisesituasjon.

Tormod Heier

Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Dette er russiske styrker som ellers kunne vært brukt til å forsvare marinebasene og atomstyrkene på Kolahalvøya.

– Det fremskutte Nato-hovedkvarteret i Lappland vil være viktig i forsvaret av Finnmark, mener Heier.

Må vente på godkjennelse

Planleggingen av hovedkvarteret er fortsatt i en tidlig fase. Først må resten av Nato sine medlemsland godkjenne forslaget.

Nato har tidligere etablert flere tilsvarende baser i medlemsland med grense til Russland. Finland og Sverige ble medlem av Nato etter Russland sin invasjon av Ukraina.

Hittil er det ikke kjent om Norge skal ha en rolle ved hovedkvarteret i Lappland. Norske soldater har lenge vært utplassert på en tilsvarende base i Litauen.

En endelig avgjørelse om Nato-basen skal ikke være tatt, men den kan være i drift innen utgangen av 2026.

Publisert 17.09.2024, kl. 05.25

Read Entire Article