Mener et svekket Hizbollah er en «historisk mulighet» for Israels hevn mot Iran

4 days ago 8



Et svekket Hizbollah har gitt Israel friere tøyler og en «historisk mulighet», ifølge ekspertene.

I går kveld sendte Iran raketter mot Israel. Her er missiler sett fra Tel Aviv. Foto: Ammar Awad, Reuters / NTB

Publisert: 02.10.2024 11:48

Kortversjonen

Tirsdag utførte Iran et omfattende rakettangrep mot Israel. Like etter midnatt norsk tid varslet Israel at de vil svare med luftangrep.

Tidligere motangrep fra Israel er blitt omtalt som symbolske.

Israel skal ha vært bekymret for at et altfor intenst svar ville få Iran til å beordre sine «proxy-militser»«proxy-militser»Noen som opptrer istedenfor, stedfortredende, med fullmakt fra eller som representant for., spesielt Hizbollah i Libanon, til å gjengjelde angrepet for hardt.

Men i løpet av de to siste ukene har Israel påført Hizbollah det hardeste slaget i gruppens fire tiår lange historie.

Tusenvis av Hizbollah-medlemmers personsøkere og walkietalkier, trolig brukt til intern kommunikasjon, eksploderte. Over 30 personer ble drept. Israel har ikke tatt på seg skylden for dette.

Så begynte Israels bombinger sør i Libanon. Deretter kom beskjeden om at Hizbollahs leder Hassan Nasrallah var drept i et luftangrep mot Beirut.

Israel har friere tøyler til å svare kraftfullt på Irans angrep enn tidligere, sier sikkerhetsanalytikere og tidligere israelske tjenestemenn til The New York Times.

– Iran gjorde en stor feil i kveld og de vil betale for det, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu timer etter Irans rakettangrep.

Tidlig onsdag morgen truet Iran med å ødelegge all infrastruktur i hele Israel, hvis Israel angriper Iran.

– Knuse sine fiender

Det er ikke helt fritt frem for Israel, mener Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

– Men at Hizbollah er svekket øker helt klart Israels handlingsrom.

Dag Henrik Tuastad

Førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Han tror at hverken Hizbollah eller Iran tilsynelatende har evne til å påføre Israel store ødeleggelser akkurat nå.

Tuastad mener Israel fikk en annen mentalitet etter 7. oktober.

– Den går ut på å knuse sine fiender heller enn å drive konfliktstyring. Den største fienden er Iran. Så da er spørsmålet om dette er en mulighet for Israel, som de ikke har hatt tidligere.

Dette er bare begynnelsen på opptrappingen av krigen, ifølge hans kollega Hilde Henriksen Waage, professor i historie ved Universitetet i Oslo (UiO).

– Det er ingen tvil om at Hizbollah er svekket. Samtidig er det mye vi ikke vet.

Hilde Henriksen Waage

Professor i historie ved Universitetet i Oslo og seniorforsker ved Prio.

Hun viser til at det er uvisst hvor mye av våpenlageret Hizbollah fremdeles har. Det er også ukjent om de har raketter eller ikke vil bruke dem, og hvorvidt lokale geriljaenheter fremdeles er intakte.

Fremover tror Waage at Israel vil følge det samme mønsteret som på Gazastripen, og spår at de vil drive med omfattende bombing av Hizbollah-mål.

Men det store spørsmålet, tror hun, er hva Israel møter dersom de invaderer Sør-Libanon med bakkestyrker.

– Hizbollah er helt underlegne Israels luftmakt. Men det Hizbollah har, er lokale enheter på bakken og stor vilje til å slåss.

En «historisk mulighet»

Tuastad tror at Hizbollahs tilsynelatende svekkede posisjon, har gitt Israel et militært spillerom som de ikke har hatt tidligere.

– Særlig denne historiske muligheten til å angripe Irans atomvåpenproduksjon.

Tidligere israelsk statsminister Naftali Bennett skrev på X at Israel står overfor «den største muligheten på 50 år». Han siktet til å ødelegge Irans atomprosjekt, som lenge har vært en kilde til frykt for Israel.

– Tidligere ville Iran trykket på «Hizbollah-knappen» og svart med motangrep. Det har vært avskrekkende for Israel, sier Tuastad.

Men nå mener han at Israel fremstår som mindre redde enn tidligere.

Read Entire Article