Mener det er altfor mange parkeringsapper

2 hours ago 5



– De som eier parkeringsplassene må være tydeligere på hvilken aktør som gjelder. De som lager appene må ha mer brukerfokus. Det syns jeg ikke de har i dag, sier Kristina Marie Kjønnås.

Kristina Marie Kjønnås drar på jobbreiser i hele Norge.

På telefonen hennes har hun fem ulike apper som samler de fleste av parkeringene i Norge. Men det finnes enda flere.

Nøyaktige tall er vanskelige å finne, men et kjapt søk på App Store viser at det er 19 ulike norske parkeringsapper tilgjengelige.

Parkeringsapper på iPhone skjerm.

Her er fler av de ulike parkeringsappene som blir brukt i Norge.

Foto: Skjermbilde / NRK

Logoene dekker nesten hele skjermen på en iPhone.

For Kjønnås og andre norgesreisende skaper dette krøll. Hun er frustrert over at man ikke kan samle flere parkeringer i en app.

Du finner noen tips helt nederst.

Postet på LinkedIn

I Norge har vi 264 parkeringstilbydere som tilbyr betalt parkering, ifølge Statens vegvesen.

For at man skal kunne tilby betalt parkering er det også lovpålagt at parkeringstilbyderne har en betalingsløsning som er universelt utformet, forklarer Christian Tønnevold, daglig leder i Stavanger Parkering KF.

Kristina Marie Kjønnås

Kristina Marie Kjønnås er lei av at appene også har forskjellige funksjonaliteter.

Foto: Philip Kollstrøm / NRK

Dette blir som oftest løst gjennom en app.

Da lager parkeringsselskapene enten sin en egen app, eller låner betalingstjenesten til noen andre.

Dette gjør at forbrukere må ha flere ulike apper tilgjengelig på telefonen til enhver tid.

Men irritasjonen oppstår når man først har lært seg en app, før det 200 meter bortover gaten finnes en annen parkeringsapp.

– Noen av de har en type funksjonalitet der du selv må gå inn og aktivere parkering. Det har du ikke har i andre apper, som igjen gjør det vanskelig for folk å vite om de faktisk har betalt eller ikke, sier Kjønnås.

Ifølge Christian Tønnevold har dette havet av apper kommet for å bli.

christian tønnevold, daglig leder Stavanger parkering

Christian Tønnevold er daglig leder i Stavanger Parkering KF. De er et offentlig selskap som forvalter parkeringsplasser i Stavanger.

Foto: Philip kollstrøm / NRK

– Vi ser at det er mange forskjellige apper som kan virke vanskelig og forvirrende for publikum. Men det er et krav, og det er et fritt marked.

I tillegg hjelper appene med å utvikle parkeringsteknologien, legger Tønnevold til.

Dette er de beste parkeringstipsene

 Christian Tønnevold og Thomas Iversen

Christian Tønnevold til venstre, og Thomas Iversen til høyre.

Foto: Philip Kollstrøm / Forbrukerrådet / NRK/Forbrukerrådet

Både Stavanger Parkering KF og Forbrukerrådet får inn hundrevis av henvendelser i året om parkering.

Forbrukerrådet får inn flest spørsmål om fakturaer og betalinger, eller parkeringer ved kameraparkering som ikke er stoppet, sier forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.

Les deg opp, og last ned

Dersom du vet at du skal til et ukjent sted, kan det være smart å lese seg opp på parkeringsforholdene.

Ifølge Iversen kan man allerede da avdekke hvilke apper som blir brukt og hvilke regler som gjelder på den parkeringsplassen du ønsker å være på.

I tillegg er det smart å laste ned de mest brukte parkeringsappene i Norge, og legge inn den informasjonen som trengs.

– Parkeringsapper, litt på samme måte som lading av bil langs veien, krever litt forarbeid. Du må laste ned de appene som er vanligst før du drar ut på tur, forteller Iversen.

– Du må legge inn informasjon om kjøretøyet ditt, og du må ha et gyldig betalingskort. Gyldig betalingskort er viktig for at du ikke skal få sendt faktura hjem. Det ønsker vi ikke, sier Tønnevold.

– I tillegg, hvis du har flere biler, så må du være veldig oppmerksom på at du velger riktig bil når du skal parkere, legger Iversen til.

På App Store er de mest populære appene; EasyPark, Time Park Fix og Aimo Park Norway.

Betalingsautomaten = billig

Betalingsautomaten er ofte den billigste løsningen å bruke, men kan også gi deg mindre arbeid i fremtiden.

– Billig og enkel parkering er noe egentlig alle vil ha. Og det får du jo både på den gode gamle parkeringsautomaten, men også en del apper som parkeringsselskapene har. Gir da også muligheten til å betale parkeringen på en billig måte, forteller Thomas Iversen.

Ifølge Iversen og Tønnevold har flere av parkeringsappene lagt inn et tjenestegebyr. I for eksempel EasyPark er dette gebyret på 15 prosent, sier Tønnevold.

– Apper som samler flere parkeringssteder i ett, tar en liten ekstra pris for at du kan bruke samme app overalt i Norge. Og da betaler du mer for parkeringen enn hvis du bruker det lokale selskapets egen app, sier Iversen.

Sjekk skiltene

På parkeringsplasser er det lovpålagt at parkeringstilbyderne setter opp skilt med informasjon om hvor og når man skal betale.

Parkeringsskilt

Dette er et parkeringsskilt.

Foto: Tone Berge / NRK

– De som drifter parkeringsplassene skal gi klar og tydelig informasjon om de vilkårene som gjelder for parkeringa. Og da tenker jeg både på hvor mye det koster, hvordan man skal betale og typisk hvor lenge man kan stå hvis det er noen begrensninger på det, sier Iversen.

Fått parkeringsbot? Klag!

Men bare om du er uenig.

– Hvis du er uenig i boten, så må du først klage til parkeringsselskapet. Og hvis ikke du blir enig med dem, kan du klage saken videre inn til parkeringsklagenemnda, forteller Iversen.

Du bør gjøre en vurdering selv om du mener det er grunn til å klage. Det er naturlig å bli irritert når du får en parkeringsbot. Men når den verste irritasjonen legger seg, bør du sjekke om du faktisk gjorde noe feil. For det er ikke nødvendig å bruke tid på å klage på noe som ikke kan føre fram.

Publisert 19.10.2024, kl. 07.50

Read Entire Article