Melby: – Å sette seg selv på sidelinjen i fire år fordi Erna Solberg har fått kritikk, ligger ikke i mitt politiske DNA

1 month ago 55



For første gang etter at habilitetssaken til Erna Solberg ble kjent, gjør Guri Melby det klart at Solberg fremdeles har Venstres støtte som statsministerkandidat.

Venstre-leder Guri Melby under Aftenpodden live tirsdag kveld. Foto: Paal Audestad

Publisert: 05.03.2024 20:59 | Oppdatert: 05.03.2024 21:27

Tirsdag vedtok et samlet storting sterk kritikk sterk kritikk «Sterk kritikk» er den nest strengeste formuleringen Stortinget kan bruke i saker om tillit til medlemmer av regjeringer. Men det er den sterkeste kritikk som kan fremmes mot en avgått statsråd. Det er fordi det ikke kan fremmes mistillitsforslag mot en avgått statsråd.av Erna Solberg.

Bakgrunnen er ektemannen Sindre Finnes’ omfattende aksjehandler. De gjorde at Solberg var inhabil i en rekke saker da hun var statsminister.

Også Venstre stilte seg bak kritikken, som er den sterkeste kritikken som kan fremmes mot en tidligere statsminister.

Likevel sier Venstre-leder Guri Melby på Aftenpoddens liveshow tirsdag, at Venstre vil støtte Erna Solberg som statsministerkandidat i 2025.

Må gjenreise tilliten

– Vi kommer til å gå til valg på et regjeringsalternativ der Høyre inngår, og de velger selv sin statsministerkandidat, sa Guri Melby da hun gjestet Aftenpoddens liveshow på Sentrum Scene tirsdag kveld.

– Det betyr ikke at kritikken ikke er alvorlig, og Erna Solberg har en jobb å gjøre med å bygge opp igjen tilliten, sier Melby og legger til:

– Jeg føler ikke at jeg er i en posisjon til å gi den tilliten nå over bordet, det er det velgerne som gjør.

Et samlet storting vedtok tirsdag sterk kritikk av Høyre-leder Erna Solberg. Likevel er hun fortsatt Høyres statsministerkandidat. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Vil bli statsminister

Erna Solberg har selv sagt til Aftenposten at hun til tross for den sterke kritikken vil være Høyres statsministerkandidat i valget i 2025. Det stiller partiet seg bak.

Men skal hun bli statsminister, trenger hun flertall i Stortinget. Da vil hun etter all sannsynlighet være avhengig av at alle de andre partiene på høyresiden stiller seg bak henne. KrF har allerede gjort det klart at hun har deres støtte.

Frp har ennå ikke konkludert, men vil ha en prosess på dette i partiet frem mot neste valg. Nå får Solberg altså også Venstres støtte.

– Ikke i mitt politiske DNA

Melby sier at Venstre ikke vil legge seg opp i Høyres ledervalg. Hvis de skulle velge ikke å støtte Høyres valg av Solberg som leder, sitter Venstre igjen med to valg, mener Melby:

  1. Å samarbeide med andre, og da kanskje legge til rette for at Støre kan beholde makten
  2. Å la være å søke makt

– Å sette seg selv på sidelinjen i fire år fordi Erna Solberg har fått kritikk, ligger ikke i mitt politiske DNA, sier Melby.

– Vi ønsker å søke makt, og da er spørsmålet hva som er vår vei til makten, forklarer hun.

Hun sier Venstre mener at dagens regjering trengs å skiftes ut, og at Venstres naturlige samarbeidspartner er Høyre. Høyre er største parti og har Solberg som sin statsministerkandidat.

– Da blir spørsmålet om denne saken gjør det umulig for oss å samarbeide med Høyre. Min konklusjon er at det gjør det ikke, sier hun.

Read Entire Article