Melania Trump kaster seg inn i abortdebatten: – Hvorfor skal noen annen enn kvinnen selv bestemme?

3 days ago 12



«Hvorfor skal noen annen enn kvinnen selv ha makt til å bestemme hva hun gjør med sin egen kropp?» Det skriver Melania Trump i en ny bok som straks er i bokhyllene.

Donald Trumps kone Melania sender sjokkbølger gjennom USA mens valgkampen er i oppløpsfasen. Foto: Evan Vucci, AP / NTB

Publisert: 03.10.2024 07:33 | Oppdatert: 03.10.2024 07:50

Kortversjonen

Kun litt over 30 dager før høstens presidentvalg i USA er det blitt sluppet en bokbombe i landet med de harde abortfrontene.

Donald Trumps kone Melania Trump avslører i sine memoarer at hun er en aktiv tilhenger av en liberal abortpolitikk.

Det skriver britiske The Guardian, som har tilgang på et eksemplar av boken.

Hennes syn på abort står i sterk kontrast til ektemannens og partiet hans sine holdninger til spørsmålet, og lanseringen har skapt harme på høyresiden av politikken i USA.

«Hvorfor skal noen annen enn kvinnen selv ha makt til å bestemme hva hun gjør med sin egen kropp? En kvinnes grunnleggende rett til individuell frihet, til sitt eget liv, gir henne myndighet til å avslutte sin graviditet hvis hun ønsker det,» skriver Trump i boken.

Hun skriver også at å begrense en kvinnes rett til å ta abort er det samme som å nekte henne kontroll over egen kropp, og at dette er et syn hun har hatt hele livet.

– Vanskelig å skjønne logikken

Donald Trump har på ingen måte gjort seg kjent som en abortforkjemper. Han har blant annet skrytt av at han er den mest «pro life»-presidenten i landets historie.

Den tidligere presidenten har også skrytt over å ha innsatt tre høyesterettsdommere som tippet flertallet i USAs høyesterett over til anti-abort-siden og dermed i praksis fikk avskaffet den nasjonale rettigheten til å ta abort.

Melania Trumps avsløring en drøy måned før valget blir ikke godt mottatt på amerikansk høyreside.

«Det er vanskelig å skjønne logikken i å slippe førstedamens bok rett før valget, noe som undergraver president Trumps budskap til abortmotstandere,» skriver lederen av en abortkritisk studentorganisasjon på X/Twitter.

Melania Trump opptrer innimellom sammen med sin mann Donald som en støttespiller. Nå kommer det frem at de ikke er enige om alt. Foto: Elizabeth Frantz, Reuters / NTB

Varierende abortbudskap

Boken har ikke bare blitt mottatt med kritikk, men også med undring.

The Guardian skriver at valgkampanalytikere har sett på det som et slags stunt.

Til tross for at Donald Trump er kjent som en sterk abortmotstander, har han denne valgkampen hatt et par rimelig motstridende uttalelser.

Han har blant annet lovet at han skal være en «fantastisk president for kvinner og deres reproduktive rettigheter».

Han har også sagt at han ikke skal innføre et nasjonalt abortforbud, kun uker etter at han nektet å si om han ville legge ned veto mot en slik lov.


Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Read Entire Article