Fredag la regjeringen fram sin rusreform, men hva slags straff man risikerer for å ha narkotika på seg, blir først klart før påsken 2025.
Justisminister Emilie Enger Mehl gjør det allerede nå klart at det ikke vil bli noen nedre grense for hvor lite av et ulovlig rusmiddel, som vil kunne gi straff:
– Alt over null gram skal være straffbart.
Hun vil ha slutt på at politiet er usikre på om de har mulighet til å gripe inn mot bruk av narkotika eller ikke.
Siden 2021 har det vært en endring i hvordan politiet har håndtert disse sakene etter at Riksadvokaten publiserte retningslinjer om rettstilstanden på rusfeltet.
– Jeg ønsker å ta de lærerne, foreldrene, barna og ungdommene på alvor som er bekymra for at dette kan eskalere videre, hvis ikke vi tar tak i problemstillingen, sa Mehl i Politisk kvarter tirsdag morgen.
Et morbid incentiv
Mehl presiserer at regjeringen ikke ønsker å straffe rusmisbrukere og mener det er mulig å skille mellom rusbruk og rusmisbruk:
– Så må man gjøre en konkret vurdering basert på noen kriterier i hvert enkelt tilfelle for å avgjøre hvem som da havner i de bestemmelser som dreier seg om rusmiddelavhengige og hvem som ikke er det.
Leder i Unge Høyre, Ola Svenneby mener det blir umulig å skille mellom rusavhengige og de som bare er rusbrukere. Og kan virke mot sin hensikt:
– Det vil rett og slett bare føre til et slags morbid incentiv, egentlig. At bare hvis man blir nok avhengig, hvis du ruser deg enda litt mer, så skal du kanskje få den hjelpen istedenfor å straffes. Det er et ganske utdatert syn på rusrettsliv.
Spyttprøver
4,2 % av nordmenn mellom 15 og 34 år har brukt kokain det siste året. Det viser tall fra EUs narkotikabyrå, og det er tredje mest i Europa sammen med Danmark.
Justisministeren mener politiet må ha mulighet til å gripe inn for å hindre at folk bruker ulovlige rusmidler, f.eks. ved å ta spyttprøver:
– Vi skal se på om spyttprøve bør være hovedregelen, siden det er et lite inngripende. Det ligger til grunn for alt dette at politiets arbeid skal være forholdsmessig, og at man skal bruke minste inngripende metode, som i alt annet arbeid politiet gjør.
Svenneby sier slike virkemidler er utdaterte og at Riksadvokaten allerede har fratatt politiet muligheten til å bruke det, fordi man mente det er menneskerettighetsbrudd.
– Det er synd at Senterpartiets hjemme alene-fest i Justisdepartementet fortsetter på Arbeiderpartiets nåde og det er det dessverre en del som sliter med rus som betaler prisen for.
Del to av regjeringens rusreform kommer i april 2025 og vil følge opp Rushåndhevingsutvalgets utredning.
Publisert 29.10.2024, kl. 10.08