Mediene har sviktet som kritisk vaktbikkje i klimadebatten

2 weeks ago 16



Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 22.04.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Selv om kriser som Ukraina- og Gazakrigene har preget nyhetsbildet den siste tiden, er klimakrisen vår tids største utfordring. Det har blant andre klima- og miljøvernminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) påpekt. Regjeringen hevder å satse på det grønne skiftet gjennom teknologiske løsninger. Men dette skiftet har så vidt begynt med en utslippsreduksjon på bare ca. 5 prosent siden 1990.

En av årsakene til regjeringens handlingslammelse kan være medienes rolle. For hvor er den kritiske journalistikken som stiller politikere til ansvar for den manglende klimapolitikken? I to masteroppgaver er det analysert hvordan norske aviser håndterer klimakrisen.

I en av disse (Anja Marken, UiO, 2017) ble klimadekningen i aviser som Bergens Tidende, nyhetssiden Sysla og magasinet Energi og Klima analysert. Marken påpekte at mediene ikke i tilstrekkelig grad mobiliserer til klimavennlig handling. Fokuset var nesten utelukkende på ny teknologi og det grønne skiftet, mens endringer i forbruksmønstre og livsstil ble lite berørt.

En annen masteroppgave (Kristin Charlotte Horn Talgø, UiO, 2023) undersøkte hvordan klimakrisen ble presentert i to norske aviser, Aftenposten og Klassekampen. Forskningen viser at selv om dekningen varierer mellom de to avisene, vier begge stor oppmerksomhet til oljeindustrien og til klimatiltak relatert til energi, teknologi og det grønne skiftet. Spørsmål utenfor dette etablerte narrativet, som kritikk av tradisjonell økonomisk vekst og grønn vekst samt debatt om systemendringer (for eksempel motvekstdebatten), ble i stor grad forbeholdt meningsspaltene.

Journalistenes tradisjonelle credo om å være kritiske til makten og maktfortellingene synes å være fraværende i klimapolitikken. Selv aviser som er så ideologisk forskjellige som Aftenposten og Klassekampen, skiller seg ikke vesentlig fra hverandre. De stiller få spørsmål ved det hegemoniske premisset om at klimakrisen kan løses kun gjennom grønne løsninger og teknologi. Mediene har sviktet som kritisk vaktbikkje i klimadebatten.

Anders Breidlid

Professor, PhD, Oslo Met

Read Entire Article