Meddommer mistet dagpenger – nå krever politikerne svar

1 month ago 23



Arbeidsledige Eivind Haugen var meddommer i syv dager og mistet dagpenger for to uker. Flere politikere reagerer kraftig på praksisen.

 Eivind Haugen tapte over 12.000 kroner i dagpenger fordi han var meddommer i syv dager. Nå mener flere politikere at regelverket ikke er godt nok og krever en endring. Foto: Diego Munoz-Zamora
  • Wasim Riaz

Publisert: 10.09.2024 16:47

Kortversjonen

– Når folk får trekk i trygdeytelsene sine for å være meddommer, så er dette et tydelig signal fra staten som sier at du ikke er ønsket i en rolle som er avgjørende for vårt rettssystem, sier Andreas Unneland.

Han er stortingsrepresentant for SV og sitter i justiskomiteen.

I forrige uke skrev Aftenposten om arbeidsledige Eivind Haugen (62) som i august var meddommer i Borgarting lagmannsrett i syv dager. Han mistet dermed dagpenger for hele to uker fordi han var i «arbeid» i over 50 prosent av tiden. Haugen tapte over 12.000 kroner.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg leste dette. Jeg var ikke klar over at vi har så rigide ordninger. Pengene det er snakk om her, er småpenger i forhold til statsbudsjettet, sier Unneland.

Andreas Unneland (SV) er en av flere politikere som mener at folk som risikerer å miste trygdeytelser fordi de er meddommere, vil kvie seg for å gjøre borgerplikten sin. Foto: Terje Pedersen, NTB

Han skal nå sende et skriftlig spørsmål til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og be henne komme på banen.

– Jeg skal spørre om hun kan forsvare et slikt system der bare folk med god økonomi kan være meddommer. Vi mener at alle i prinsippet bør være meddommer. Her bør Regjeringen rydde opp.

Forstår at det oppleves som urimelig

Frp-representant Silje Hjemdal reagerer også kraftig på at Haugen taper så mye penger på å utføre sin borgerplikt. Siden det er Arbeids- og inkluderingsdepartementet som betaler dagpenger, har hun sendt skriftlig spørsmål til arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).

– Jeg kan selvsagt forstå at han opplever dette som urimelig, sier Hjemdal.

Silje Hjemdal (Frp) har allerede sendt skriftlig spørsmål om saken til arbeidsminister Tonje Brenna (Ap). Foto: Terje Pedersen, NTB

Spørsmålet lyder slikt: «Har statsråden forståelse for at det oppleves sterkt urimelig å tape penger på å utføre sin borgerplikt som meddommer, og vil statsråden foreslå nødvendige endringer i systemet slik at denne uretten kan rettes opp?»

– Det er for rigid

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H) vil også sende skriftlig spørsmål til Brenna.

– Dette er en ny problemstilling for meg. Jeg har stor forståelse for at det bør være avkorting i dagpenger om man jobber. Men denne saken viser at det kan være noen for rigide og dårlige utslag. Det bør være mulig for Nav å utvise noe skjønn i saker som dette, og dette er et eksempel på at det er for rigid. Dette bør regjeringen følge opp, skriver Lønseth til Aftenposten.

Nav har i denne saken svart på kritikken.

Mari Holm Lønseth representerer Høyre på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby, NTB

– Det er bra at Eivind har stilt opp som meddommer. Vi trenger at flere gjør det. Det handler om å ivareta rettsstaten på en god måte, legger hun til.

Stortingsrepresentant Ingvild W. Thorsvik (V) skriver i en SMS at denne saken viser byråkratisk firkantethet på sitt aller verste.

– En mann som gjør sin borgerplikt for staten skal selvfølgelig ikke bli straffet økonomisk for det. Det gagner samfunnet at mennesker med forskjellig bakgrunn stiller opp som meddommere for å støtte opp om rettsstaten, mener Thorsvik.

– Jeg forventer at denne uretten rettes opp i. Systemet burde ikke være så firkantet og rigid at det går så hardt utover et enkeltmenneske og prinsippene rettsstaten vår er bygget på, understreker Thorsvik.

Ingvild W. Thorsvik fra Venstre forventer at det blir rettet opp i saken der en arbeidsledig mann mistet dagpenger fordi han var meddommer i syv dager. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Tobias Drevland Lund er justispolitisk talsperson for Rødt. Han sier det er helt urimelig å regne tiden i retten som arbeidstid. Den nesten symbolske betalingen på 750 kroner dagen viser at dette ikke er ordinært arbeid.

– Det kan ikke være sånn i en av verdens beste rettsstater at folk som får dagpenger, mister flerfoldige tusener på å gjøre sin borgerplikt som meddommer. Dette synes jeg er helt tullete. Jeg kommer til å ta opp dette i et skriftlig spørsmål til arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna, og spørre henne om hvorvidt hun har tenkt å involvere seg for å rette opp i systemet, sier han.

Tobias Drevland Lund (Rødt) mener at det ikke kan være slik at folk risikerer å miste flere tusen kroner på å gjøre sin borgerplikt som meddommer. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Vil svare Stortinget

Aftenposten har sendt flere spørsmål om denne saken til justisminister Mehl og arbeidsminister Brenna. Blant annet hvorfor Mehl ikke kan sørge for at domstolene betaler arbeidsledige det de taper i dagpenger. I dag kan arbeidstagere som har inntektstap som følge av å møte i retten, få dekket tapt lønn av retten.

Departementet har ikke svart på våre spørsmål, men skriver i en e-post at spørsmål om bortfall av retten til dagpenger hører ikke til under Justis- og beredskapsdepartementet.

Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver følgende i en e-post:

– Jeg har stor forståelse for at dette er en sak som vekker reaksjoner. Vi har fått skriftlig spørsmål om saken fra Stortinget og vil i vårt svar redegjøre for hvordan vi vil følge opp problemstillingen.

Read Entire Article